RSS 2.0

» » Майстер-клас «Вчимося сортувати» педагога-новатора Лариси Левко для учнів молодшого шкільного віку та юних натуралістів у ліцеї Старої Ушиці
Майстер-клас «Вчимося сортувати» педагога-новатора Лариси Левко для учнів молодшого шкільного віку та юних натуралістів у ліцеї Старої Ушиці
Категорія: Біологія / Екологія / Природознавство / Виховна робота | Автор: Sirman | Переглядів: 3 884
Дата: 11-01-2023, 11:44

Тематика навчання підростаючого покоління роздільному збиранню, сортуванню, переробці йутилізації побутових відходів є одним із важливих завдань освітнього процесу взакладах освіти Хмельницької області, що нині ставить державна влада передпедагогічними працівниками всієї нашої країни, адже вирішення проблеми зісміттям у довкіллі є однією із обов’язкових і безальтернативних умов, які ниністоять перед Україною для прийняття її у Європейський Союз. 

Прикладомраціональної реалізації цього завдання педагогами Хмельниччини на рівнінаселеного пункту став Староушицький ліцей, що на Кам’янеччині, де навчаннюдітей роздільному збиранню сміття та догляду за довкіллям приділяють серйознуувагу, починаючи це з початкових класів. А ще юні природолюби цього ліцеюактивні учасники еко-проєктів Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do itUkraine, що проводяться під патронатом  Міжнародногомолодіжного руху «School Recycling World». 

В контекстіпропагування в дитячому середовищі ліцеїстів цього напрямку роботи успішно працюєактивна учасниця екологічних проектів і масових заходів на теренахНаддністрянщини, вчителька початкових класів, керівник гуртка юннатів молодшогошкільного віку «Природа рідного краю» Лариса Афанасіївна Левко. 

Проведенийнею нещодавно майстер-клас «Вчимося сортувати» для учнів молодшого шкільноговіку та гуртка юннатів, що діє у ліцеї Старої Ушиці під патронатом хмельницькихпедагогів-натуралістів, в черговий раз засвідчив її високий рівеньпрофесіоналізму, педагогічної майстерності та вміння творчо досягати метиосвітнього процесу як в урочний, так і в позаурочний час. 

Вона доступной переконливо пояснила дітям, що у природі немає ніякого сміття, а усе, щостворила природа, є початком чогось нового. Але ми, люди, у процесі нашої життєдіяльностістворюємо надзвичайно багато сміття, яке не знаємо куди потім подіти і що з нимробити. 

На жаль, сьогодні звичайне побутове сміттяоточує нас скрізь: воно валяється під нашими ногами, в лісі, в кущах, в річках,морях, ярках, степах, садах, на полях, ланах і на городах та під вікнамибагатоповерхівок. 

В Україні під цілими горами сміттявмирає родюча земля, на якій можна було б вирощувати хліб та плодові сади. Людисьогодні стурбовані й тим, що небезпечні речовини зі сміттєзвалищ можутьпотрапляти до ґрунтових вод, створюючи проблеми для майбутнього. Вже сьогодні підземні водизабруднюються настільки, що жителі деяких сіл черпають зі своїх колодязів неводу, а рідину непридатну для пиття й приготування їжі. 

Щоб покращити стан навколишньогосередовища, перестати засмічувати довкілля потрібно змінювати менталітеткожного із нас та вчитися з дитинства не завдавати шкоди тій домівці, в якій миживемо. 

В процесі проведення майстер-класу«Вчимося сортувати» керівник гуртка «Природа рідного краю» Лариса АфанасіївнаЛевко розширила уявлення своїх вихованцівпро планету Земля як наш спільний дім, а юні природолюбиукріпили свою дитячу громадянську позицію щодо необхідності захисту довкілля йпотреби кожного з нас бути екосвідомим та небайдужими до проблем охорони навколишньогоприродного середовища, жити в гармонії з природою, а ще вони вчилися сортуватипобутові відходи та дізнавалися де і як їх переробляють для повторноговикористання. 

Завдяки отриманимпід час заняття новим знанням щодо поводження з побутовими відходами дітизрозуміли, що сортованесміття можна переробити - воно автоматично перестає бути сміттям і натомістьстає корисною сировиною та знову служить для потреб людям. 

Такі приклади результативноїпедагогічної творчості варті не лише уваги колег, а й гідного стимулюванняпедагогічної праці, її пропагування й наслідування в інших закладах освіти. 

 

 За матеріалами сайту «ЮннатиХмельниччини».  


 

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • ГО «Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» закликав учнівську молодь закладів освіти до участі у всеукраїнських проєктах соціально-екологічного спрямування
  • Чисте подвір’я – чисте довкілля!
  • Макулатуру здай – перемогу наближай!
  • Учні Староушицького ліцею взяли участь в екологічному конкурсі «Вчимося сортувати»
  • Юні природолюби зі Старої Ушиці - серед переможців фіналу ХVІ Всеукраїнського конкурсу колективів екологічної просвіти «Земля - наш спільний дім»
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com