RSS 2.0

» » «Проблема медичних відходів» – тема дослідження юнната Гуківського ліцею Владислава Бернадіна і її суспільна популяризація в ОТГ
«Проблема медичних відходів» – тема дослідження юнната Гуківського ліцею Владислава Бернадіна і її суспільна популяризація в ОТГ
Категорія: Біологія / Екологія / Природознавство / Виховна робота | Автор: Sirman | Переглядів: 147
Дата: 11-01-2023, 11:48

Проблема медичних відходів сьогодні є надзвичайно актуальною, адже наша країна перейшла зі стану пандемії Covid-19 у стан повномасштабних бойових дій на значній території східних українських земель, внаслідок чого ще більше ускладнилося збирання, тимчасове зберігання та утилізація медичних відходів, не кажучи вже про їх глобальне утворення. Ситуація зі збиранням, сортуванням та утилізацією різноманітних, а не лише медичних, відходів щоденно загострюється і стає все більш актуальною для українського суспільства, громадськості та влади і вимагає до себе їх серйозної уваги й вживання конкретних та ефективних заходів.

За офіційною статистикою тільки кожне лікарняне ліжко в Україні, створює до 1,5 кг медичних відходів, що потребують утилізації! А скільки їх утворюється в польових умовах - важко уявити!

Вивчаючи зазначену проблематику та проводячи відповідні тематичні дослідження в окремо взятому регіоні Хмельницької області, учень 11 класу Гуківського ліцею, що на Чемеровеччині, вихованець гуртка «Юні валеологи» і Малої академії наук Владислав Бернадін, разом зі своїм науковим керівником та керівником гуртка М.Й.Лиськовою провели для старшокласників ліцею семінар-практикум «Проблема поводження з медичними відходами на території Гуківської громади» у рамках апробації результатів їх дослідження, з яким вони працюють у форматі гуртка юннатів та Малої академії наук.

Юннат Владислав, який навчається у профільному гуртку, що діє на базі ліцею під патронатом хмельницьких педагогів-натуралістів, ознайомив присутніх із проблемою поводження з медичними відходами у світі, Україні й місцевій громаді, роз’яснив способи їх класифікації та впливу на організм людини і навколишнє природне середовище, розповів про особливості маркування, зберігання та методи утилізації медичних відходів у Гуківській лікарській амбулаторії.

Разом учасники семінару-практикуму відпрацювали навички безпечного сортування медичних відходів, які утворюються в побуті та визначили джерела створення проблеми, з якими пов’язана небезпека медичних відходів.

Доповідач і його юні слухачі зазначили, що піднесена у науково- дослідницькій роботі та озвучена Владиславом проблема є досить цікавою і в процесі дискусії зробили висновки, що в побуті також утворюється чимало медичних відходів, які належать до різних класів небезпеки. Оптимальним варіантом було б збір таких відходів і передавання їх до медичних установ, звідки вони, згідно з нормативно-правовими актами, мають транспортуватися на утилізацію у спеціальних установках.

На Хмельниччині є лише одна така установка у селі Осташки Хмельницького району - інсинератор, яка шляхом піролізу утилізує медичні відходи, а всі медичні відходи місцевої громади утилізуються саме там. Тому для вирішення проблеми медичних відходів необхідно залучати громадськість та проводити просвітницьку роботу серед місцевого населення, адже вирішення проблеми зі сміттям наполегливо вимагає від України й спільнота держав Європейського Союзу.

Плідним та цікавим став семінар для вихованців гуртка «Юні валеологи» адже ця тема тісно пов’язана із напрямом та тематикою їх навчальної діяльності під керівництвом Марії Йосипівни. Тож бажаємо гарних успіхів юннату Владиславу і його керівнику у подальшій роботі та на конкурсі-захисті ним свого науково-дослідницького проекту в МАН України.


За матеріалами сайту «Юннати Хмельниччини».
 

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • ГО «Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» закликав учнівську молодь закладів освіти до участі у всеукраїнських проєктах соціально-екологічного спрямування
  • Чисте подвір’я – чисте довкілля!
  • Оголошено проведення Всеукраїнського дитячого екологічного конкурсу «Скажи: «Пластику - НІ! Зеленому майбутньому – ТАК!» - 2018
  • Чи актуальною є тема Реформації для світу та України
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com