RSS 2.0

» » Паспортизація та створення мережі навчальних екологічних стежок закладів освіти Хмельниччини
Паспортизація та створення мережі навчальних екологічних стежок закладів освіти Хмельниччини
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 268
Дата: 12-03-2021, 14:54
Паспортизація та створення мережі навчальних екологічних стежок закладів освіти Хмельниччини
Паспортизація та створення мережі навчальних екологічних стежок закладів освіти Хмельниччини Важливим елементом екологічної освіти і виховання, формування екологічного світогляду та культури дітей і учнівської молоді, засвоєння ними нових знань про природу рідного краю та розуміння процесів і наслідків антропогенного впливу людини на довкілля, є навчальні екологічні стежки, створенням та практичним використанням яких, в освітніх цілях, опікуються вчителі закладів загальної середньої освіти і педагоги-натуралісти профільних позашкільних закладів.
Розуміючи важливість екостежок для ведення еколого-натуралістичної роботи та виконуючи завдання пункту 1.4. ІІ розділу Плану комплексних заходів з екологічної освіти і виховання та формування екологічної культури дітей, учнівської та студентської молоді закладів освіти Хмельницької області на 2021-2025 роки, Хмельницький обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді нещодавно провів паспортизацію навчальних екологічних стежок закладів загальної середньої та позашкільної освіти Хмельниччини.
Ця кропітка робота проводилася Хмельницьким ОЕНЦУМ з метою аналізу стану екологічних стежок, активізації їх практичної діяльності і раціонального використання для потреб освітнього процесу, збереження і розвитку в закладах освіти області існуючої нині мережі навчальних екологічних стежок та виготовлення на кожну стежку відповідного паспорта.
Згідно з цифровими інформаційно-аналітичними даними, отриманими хмельницькими натуралістами від структурних підрозділів з питань освіти районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, в минулому навчальному році у закладах освіти області нараховувалось 373 навчальних екологічних стежки, однак проведена паспортизація станом на 22 лютого цього року показала, що в 2020-2021 навчальному році закладами освіти паспортизовано лише 132 екологічних стежки. А це свідчить про потребу продовження цієї важливої роботи педпрацівниками закладів освіти на місцях в усіх 3-х районах Хмельниччини (Кам’янець-Подільський, Хмельницький, Шепетівський) і необхідність дієвої підтримки та сприяння її виконавцям з боку організаторів паспортизації.
Науково-методичний супровід створення у закладах освіти області нових екостежок, проведення заходів на існуючих стежках забезпечується науковцями та методистами Хмельницького національного університету, Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на консультативній основі, через методичні рекомендації та фахові посібники.

В результаті проведеної паспортизації зібрано, додатково доопрацьовано, узагальнено й систематизовано отримані матеріали, на основі яких створено у цифровому форматі Мережу паспортизованих навчальних екологічних стежок закладів освіти Хмельницької області з ілюстративними матеріалами паспортів (див. Навчальні екологічні стежки закладів загальної середньої та позашкільної освіти Хмельницької області /паспортизовані станом на 22.02.2021 р./), яку направлено для закладів освіти всіх ОТГ і розміщено окремо на сайті Хмельницького ОЕНЦУМ за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1P2O83Y6-DC90iJCM-ir_I483z9NxvYnr/view для забезпечення вільного доступу до неї педагогам-натуралістам та іншим освітянам краю.
Сподіваємося, що це сприятиме прискоренню процесу інвентаризації й паспортизації екостежок області, який хмельницькими натуралістами буде продовжуватися і має завершитися тоді, коли всі екостежки закладів освіти матимуть відповідні паспорти та будуть включені до загальної мережі.

Марія БОНДАР, методист Хмельницького ОЕНЦУМ.




Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Педагоги-натуралісти і науковці на спільному вебінарі обговорили проблемні питання дослідницько-натуралістичної роботи та екологічної освіти і виховання підростаючого покоління в закладах освіти Хмельниччини
  • Екологічна освіта і виховання та формування екологічної культури й світогляду дітей, учнівської і студентської молоді Хмельниччини буде здійснюватися комплексно
  • План комплексних заходів на 2021-2025 роки з формування екологічної освіти
  • Юні природолюби зі Старої Ушиці - серед переможців фіналу ХVІ Всеукраїнського конкурсу колективів екологічної просвіти «Земля - наш спільний дім»
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com