RSS 2.0

» » Захисти та збережи первоцвіти рідного краю!
Захисти та збережи первоцвіти рідного краю!
Категорія: Публікація сайту / Біологія / Екологія | Автор: Dryzhal | Переглядів: 1 928
Дата: 22-02-2016, 10:46
Захисти та збережи первоцвіти рідного краю!

Закінчуються зимові морози і з першими теплими та лагідними сонячними променями прокидається від холодного зимового сну природа рідного краю. Крізь білі острівці снігу й торішнє пріле листя пробиваються, оживають і раніше за всіх рослин починають цвісти перші провісники весни - ранньовесняні квіти-первоцвіти, які завершують зиму і вітають весну та милують людям очі своєю неперевершеною красою.
Однак, щороку наприкінці зими та на початку весни на теренах Хмельниччини, в результаті масового незаконного збору і продажу, місцевими жителями знищуються мільйони ранньоквітучих рослин, а природолюбами й природоохоронцями проводиться Всеукраїнська акція «Первоцвіт», мета якої - привернути увагу до проблеми збереження ранньоквітучих рослин та сформувати у підростаючого покоління природоохоронні навички і почуття відповідального ставлення до природи.
Сьогодні проблема захисту та охорони первоцвітів стала однією з найважливіших природничо-наукових проблем сучасності, адже вони охороняються Червоною Книгою та законами України. А ми ж українці! І це наша рідна земля, і за збереження всього, що росте й квітує на нашій українській землі, ми маємо дбати самі і закликати до цього інших!
На жаль, масове збирання первоцвітів дуже шкодить флорі нашого рідного краю, адже це не дає можливості рослинам утворити насіння, а виривання з цибулинками призводить до їх повного знищення.
Ушкоджуються також і сусідні квітки, ламаються їх стебла та бруньки, а кожна зірвана рослинка первоцвіту це втрата 15-20 насінин, які могли б дати нове покоління рослин у майбутньому.
У перспективі - масове знищення ранньовесняних рослин-первоцвітів збирачами заради малоприбуткового продажу і тимчасової вигоди призведе до помітного зменшення їх кількості в природі, а згодом - повного зникнення цих уже рідкісних видів.
З кожним роком перших весняних квітів стає все менше й менше!
Ще трішки часу і ми більше ніколи не зможемо милуватись їх красою, а наші нащадки будуть знати лише з книг і розповідей про підсніжник білосніжний, Шафран Гейфелів, сон великий та чорніючий, ясенець білий, цибулю ведмежу, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, конвалію звичайну, медунку темну, первоцвіт весняний, місячницю оживаючу, арум Бессера, анемону дібровну та розлогу, проліску дволисту, фіалку запашну та ін.
Зважаючи на цю загрозу для довкілля та з метою захисту ранньовесняних квітів від винищення, педагоги і юннати Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді щороку активно долучаються до проведення заходів Всеукраїнської акції «Первоцвіт». Вихованці гуртків юних рослинників закладу разом зі своїм керівником Інною Валеріївною Міхайлицею створили й реалізували дитячий екологічний проект «Захисти первоцвіти Хмельниччини».
Мета проекту - зусиллями дітей привернути увагу громадськості до проблем збереження ранньоквітучих рослин, агітувати жителів міста не зривати та не купувати первоцвіти, адже перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи лук як природного комплексу і є їх невід’ємною частиною, сформувати у неповнолітніх природоохоронні навички і глибоко усвідомлене почуття необхідності відповідального ставлення до природи рідного краю та беззаперечного захисту її краси і багатства.
В рамках проекту з вихованцями закладу проводились еколого-натуралістичні заходи природоохоронного змісту, де юні природозахисники знайомились з первоцвітами свого регіону, з чинним природоохоронним законодавством, а також створили природоохоронну виставку в закладі, де зібрали експозицію тематичної літератури, плакатів, малюнків, фотоматеріалів, загадок, народних прикмет, прислів’їв, агітаційних листівок.
Керівник гуртків юних рослинників для вихованців закладу провела майстер-клас по виготовленню з підручних матеріалів штучних ранньоквітучих рослин. Виготовлені квіти та пропагандистсько-агітаційні листівки, брошури і малюнки юннати роздали місцевим жителям, аби донести до свідомості кожного, що рідкісні весняні квіти-первоцвіти ліпше не зривати і не купувати, а милуватись їх красою в природі там, де вони зростають та примножують мальовничу красу Хмельниччини.
Цей захід, як і переважна більшість еколого-натуралістичних заходів закладу, проходив у контексті виховання у неповнолітніх юннатівськими формами роботи любові до рідної землі та почуття українського патріотизму.
Матеріали екологічного проекту «Захисти первоцвіти Хмельниччини» будуть надіслані юннатами обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді на III Всеукраїнський конкурс екологічних проектів «ЕКОклас» у номінації «ЕКОкласний колектив», котрий проводиться у цьому році під слоганом «Твій перший дорослий проект» і де вони сподіваються гідно представити наш край.
Юні природолюби Хмельниччини закликають усіх захистити первоцвіти, зберегти їх неповторну чарівну природну красу для сьогоднішніх та майбутніх поколінь.

Інна Міхайлиця, керівник гуртків юних рослинників Хмельницького ОЕНЦУМ


Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Захисти та збережи первоцвіти рідного краю!
  • Юннати Шепетівщини- юні патріоти України
  • ЮННАТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ - УЧАСНИКИ ЕКОЛОГО-ПАТРІОТИЧНОЇ ГРИ «ПАРОСТОК»
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com