RSS 2.0

» » «Великий День Україна - Зима» Подільського орнітологічного клубу «AVES» та юних орнітологів Хмельниччини
«Великий День Україна - Зима» Подільського орнітологічного клубу «AVES» та юних орнітологів Хмельниччини
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 178
Дата: 9-02-2022, 15:28
«Великий День Україна - Зима» Подільського орнітологічного клубу «AVES» та юних орнітологів Хмельниччини «Великий День Україна - Зима» Подільського орнітологічного клубу «AVES» та юних орнітологів Хмельниччини «Великий День Україна - Зима» Подільського орнітологічного клубу «AVES» та юних орнітологів Хмельниччини 1-7.02.2022 р. Південна Хмельниччина. Верхнє Побужжя. Подільський орнітологічний клуб «AVES» Голосківського ліцею Меджибізької ОТГ Хмельницького району.
У минулу неділю, 6 лютого, відбувся популярний серед орнітологів «Великий День Україна - Зима». Перший, із 4-х щорічних днів, коли орнітологи і бірдвочери змагаються у спостереженнях за птахами. Основне завдання - відпочиваючи на лоні природи, «попутно» зареєструвати протягом дня якомога більшу кількість видів пернатих. Все це - цінний матеріал для навчання юннатів гуртка юних орнітологів і голосківських ліцеїстів.
Початок місяця, незважаючи на те, що навколо лютує черговий штам коронавірусу і діє карантин, в матінці-природі зовсім не «лютий»: незначні морози вранці і навіть невеличкий «+» вдень, дні, переважно, похмурі, але час від часу «проривалось» яскраве сонце. Саме з яскравого сонця розпочався ранок 6 лютого. За допомогою снігу, сонце добряче засліплювало очі, й довелось спланований «південний» маршрут змінити на «західний» - долиною Південного Бугу і полями в околицях села Голосків. Зміна маршруту вплинула і на кількість видів, бо, пройшовши 12 км, вдалось зустріти 36 видів птахів у с. Голосків і його околицях.
Вже о 8-й годині ранку у власному дворі годувалось до 65 вівсянок звичайних, до 180 польових і, лише 20 хатніх, горобців, кілька синиць великих, синиця блакитна та 3 горлиці садові. Прилетів полювати на них малий яструб (з обіду прилітав також). Жайворонка лісового, який щоденно був у дворі до 04.02, не було. Очевидно, через потепління, знову полетів десь у поля з вівсянками (їх теж поменшало на сотню).
З міста Хмельницького (з місць ночівлі) на бетонні опори високовольтної ЛЕП вранці прилетіли галки. Сьогодні вони тримались на всіх бетонних ЛЕП в околицях села та прилеглих територіях, загалом було понад 50 особин.
На вулицях села у різних місцях тримались польові і хатні горобці, а на реп’яхах лопуха й бур’янах у дворі нежилої хати - кілька десятків коноплянок та щигликів. Вухатих сов, які щорічно зимували у нашому селі, цього року немає жодної (у відомих місцях днювання).
У селі, в долині П.Бугу, де б’ють джерела, в морозні дні «пташиний ажіотаж», але не сьогодні. П.Буг вільний від криги по всьому руслу і птахи розосередились по інших біотопах. Все ж тут трималось до 35 крижнів, кілька дятлів звичайних, синиць великих, блакитних, гаїчок болотяних, повзик, підкоришник, волове очко, костогризи, канюк, чорні дрозди. Пірникози малі, які були в морозні дні, не показались. Проте явилась сіра ворона. У Голоскові це рідкість, адже в селі зимує лише 2-3 особини і побачити їх нелегко.
За межами села в прилеглих кущах та очеретах живності теж небагато: кілька вівсянок звичайних і очеретяних, чикотнів, синиць великих і блакитних, снігурів, щиглики, круків, сорок, галок (понад 35), горобців польових (понад 60), сойка і чорний дрізд. На цю живність з присади поглядав сірий сорокопуд, а полював на них яструб малий. Ближче до села Русановець, в акацієвій посадці та на берегах Бугу ще трапились дрізд-омелюх, повзик, зяблики, синиці великі і блакитні, костогризи, ще один сірий сорокопуд, снігурі й, вже в Русанівцях, кричала сіра ворона.
На полях хоч і щільний сніговий покрив, але багато невеличких проталин, де можна знайти у залишках зернятка соняшника. Це, цієї зими, привабило на наші поля кілька сотень в’юркових. Сьогодні, від максимальної кількості, їх було дещо більше половини. У зграях, що кочували полями, домінували коноплянки (всього понад 400 ос.), щиглики (понад 150) та зеленяки (до 80 ос.). Разом з ними були поодинокі в’юрки (6 ос.), зяблики (3 с.) і чечітки звичайні (3 ос.) й незначна кількість польових горобців (до 40). Там же тримались канюки, на початку місяця було до 10 ос., а сьогодні - 7 (на всьому маршруті), був один зимняк, яструб малий і яструб великий. Підсоколик малий, який полював тут на дрібноту ще 1-2 лютого, десь надійно заховався.
В селі знову зустрілись вже звичні зимуючі види. Не вдалось зустріти чижів і чорних синиць, яких ще вчора бачив у шкільному парку. А от вже перед самими сутінками над полем, в сторону Хмельницького, пролетіло 4 граки. Граки всю зиму тримаються у цьому місті та найближчих його околицях, до нас не прилітають, але сьогодні таки прилетіли «на замовлення».
Перший тиждень лютого завершився ще й дощем. Весна наближається, а з нею наближаються і перелітні птахи… Очікуватимемо й зустрічатимемо.

Володимир Новак, керівник Подільського орнітологічного клубу «AVES» та гуртка юних орнітологів Хмельницького ОЕНЦУМ.



Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Лютому - лютувати, а нам - птахів рятувати!
  • Зимовий облік птахів Побужжя та спостереження за ними у січні юних орнітологів Голосківського ліцею
  • Зимуючим птахам Поділля - годівниці та дитяча турбота
  • День натураліста юних орнітологів Подільського орнітологічного клубу «Авес»
  • Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Наша адреса:


    29013, м. Хмельницький
    вул. Проскурівського Підпілля, 139
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com

    НА ВЕРХ