RSS 2.0

» » Юннати Хмельниччини: Михлянське учнівське лісництво «Паросток»
Юннати Хмельниччини: Михлянське учнівське лісництво «Паросток»
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 1 067
Дата: 17-10-2016, 13:11
Юннати Хмельниччини: Михлянське учнівське лісництво «Паросток» Юннати Хмельниччини: Михлянське учнівське лісництво «Паросток» Юннати Хмельниччини: Михлянське учнівське лісництво «Паросток» Юннати Хмельниччини: Михлянське учнівське лісництво «Паросток»
Шкільне учнівське лісництво «Паросток» Михлянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ізяславського району яскрава сторінка юннатівського руху на Хмельниччині. Створювали його засновники відповідно до Закону України «Про освіту», Лісового кодексу України, чинне Положення про учнівське лісництво загальноосвітніх шкіл і позашкільних навчально-виховних закладів та з метою організації співпраці вчителів і лісівників задля поліпшення охорони навколишнього середовища краю, розвитку природоохоронної діяльності школярів, отримання ними додаткових знань з природничих наук та долучення до проведення наукових досліджень і експериментів у лісовій галузі, вдосконалення й досягнення ефективності трудового навчання у школі і професійної орієнтації підростаючого покоління на лісогосподарські професії.
Адже, кому ж іще тут було братися за цю непросту, однак дуже важливу справу як не вчителям з лісівниками, учням та батьківській громаді мальовничого поліського села Михля, яке потопає в зачарованій лісовій красі, де народилися цілі династії трудолюбивих працівників лісового господарства, де кожен житель захоплюється природою рідного краю і закохується в неї, звикаючи ще з дитячої колиски до чаруючого мелодійного співу птахів, свіжості й чистоти та пахощів лісового повітря.
15 вересня 2006 року керівники Державного підприємства «Ізяславське лісове господарство» та Михлянської ЗОШ І-ІІІ ступенів видали спільний наказ «Про створення учнівського лісництва при Михлянській ЗОШ І-ІІІ ст.» і уклали Договір сторін, в якому були конкретно обумовлені зобов’язання школи та лісгоспу. Їх ініціативу й ентузіазм однозначно підтримали у відділі освіти Ізяславської райдержадміністрації, адже добре знали, що цю школу та держлісгосп пов’язують давні дружні й ділові стосунки.
На установчих зборах з числа членів учнівського лісництва, до якого увійшли 15 учнів, були обрані лісничий, помічник лісничого, майстри лісу, решта - стали юними лісівниками. Все - як справжньому лісництві.
До координаційної ради шкільного учнівського лісництва увійшли: директор ДП «Ізяславське лісове господарство» Петро Іванович Курельчук та інженер Ігор Ігорович Мартинов, директор Михлянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Михайло Анатолійович Лисюк і вчитель біології Валентина Миколаївна Ящук - відповідальна за організацію та проведення роботи з юними лісівниками, заступник директора школи з виховної роботи Оксана Андріївна Антончик, вчителі Олег Васильович Власюк і Наталія Петрівна Яремчук та п’ять учнів - членів учнівського лісництва. Значну особисту увагу учнівському лісництву приділив досвідчений лісничий Михельського лісництва Ігор Дмитрович Мартинов зі своїми підлеглими, які постійно турбувались і турбуються нині про школу та її учнівський колектив.
Лісівники передали учням для догляду ділянку лісу площею 493,0 га, що знаходиться поряд з їхнім селом, декоративний розсадник площею 4,0 га, а для проведення дослідів стали виділяти необхідний їм посадковий матеріал. Кожного юного лісівника вони забезпечили форменим одягом.
Особливу увагу приділили організації безпеки праці майбутніх господарів лісу та збереженню їх життя й здоров’я під час виконання ними лісогосподарських робіт і участі у природоохоронних заходах.
Завдяки матеріальній підтримці держлісгоспу та подвижницькій співпраці з лісівниками педпрацівників школи, тут обладнано навчальний кабінет шкільного лісництва, де представлені колекції насіння лісових культур, порід дерев і кущів, вироби з природного матеріалу та ін., створено пришкільну навчально-дослідну ділянку декоративних дерев і кущів, де юні лісоводи проводять спостереження та досліди.
Школа й держлісгосп укладали договір і планували спільні заходи з урахуванням завдань, які стоять перед навчальним закладом та лісовим господарством, адже шкільні учнівські лісництва живими вважаються до тих пір, допоки вся їх діяльність відповідатиме навчально-виховним ідеям школи і загалом - основним напрямкам діяльності та виробничим завданням лісового господарства.
Керівники й фахівці підприємства - часті гості школи, де вони зустрічаються з учнями, проводять бесіди, діляться з ними професійними знаннями про ліс, а учні - допитливо дізнаються від них про нове й цікаве, допомагають лісівникам у процесі догляду за лісовими культурами, насаджуванні й охороні нових посадок.
Плани роботи шкільного учнівського лісництва включають розділи: виробнича діяльність, навчальна, дослідницька і пошукова діяльність, виховна, культурно-масова робота і відпочинок та передбачають цілорічний цикл завдань, складених спільно з керівництвом ДП «Ізяславське лісове господарство» і базового Михлянського лісництва, котрі стають частиною його загального річного плану роботи.
Відповідно до запланованих завдань, в першу чергу школярі допомагають підприємству у проведенні лісогосподарських робіт: посадка і посів лісу, охорона лісу від пожеж, збір насіння дерев та кущів, вирощування саджанців і сіянців для озеленення населених пунктів, заготівлі дарів лісової природи та охороні червонокнижних рослин і тваринного світу. Частий гість у юних лісівників лісничий Михлянського лісництва Ігор Дмитрович Мартинов, адже під час посадки лісу вони набувають безцінного досвіду лісогосподарських робіт.
Саме така співпраця допомагає їм обирати майбутню спеціальність і працювати лісівником. А роботи на Ізяславщині вистачить всім, адже район багатий на лісові ресурси, а Михлянські ліси простягаються аж до Білорусі.
- Це тільки на перший погляд легко посадити дерево - розповідає учням лісничий Ігор Дмитрович, - насправді ж, це кропітка праця. Якщо при посадці тільки корінчик саджанця підвернеться - дерево не приймиться і не буде рости. Ще одним важливим моментом є й те, як у процесі посадки робиться перший крок руху мечем Колесова, адже якщо його зробити не до себе, а від себе - дерево не ростиме. Під час навчальних занять він не тільки навчає юних господарів лісу, а й перевіряє їх знання з основ лісового господарства, і в разі потреби - одразу ж надає необхідну консультацію.
Для обміну досвідом роботи михлянські юні лісівники налагодили переписку з аналогічними профільними об’єднаннями школярів у селах Поляни й Пліщин Шепетівського району та селі Павлівка Богодухівського району Харківської області.
Під керівництвом вчителів та шефів-лісівників юні природолюби проклали на території села і його мальовничих околиць навчальну екологічну стежку «Перлина краю», яка включає п’ять ретельно досліджених і описаних зупинок: «Село Михля», «Озеро Святе», «Сфагнове лісове болото», «Пам’ятник загиблим військовополоненим» у 23 кварталі та «Вольєр» - у місці розведення держлісгоспом диких свиней. Описуючи об’єкти стежки з їх рослинним і тваринним світом, школярі доповнили їх змістовними фотографіями та зібрали про них різноманітні місцеві легенди, перекази, бувальщини і спогади очевидців та учасників подій, що сталися тут у минулому.
Педколектив школи постійно використовує цю екологічну стежку для потреб навчально-виховного процесу і забезпечує догляд її об’єктів силами вихованців учнівського лісництва та інших школярів.
Долучались юні лісівники «Паростка» й до двох науково-освітніх проектів природничо-краєзнавчого змісту «Річки Хмельниччини» та «Гриби Хмельниччини», які успішно здійснили хмельницькі натуралісти і любителі природи рідного краю в 2010-2013 рр. за сприяння й підтримки столичних науковців Національної АПН та колег з Національного ЕНЦУМ Міністерства освіти і науки України. А в 2016 році, разом зі своїми шефами і місцевими волонтерами, взяли участь у оформленні й передачі на фронт благодійного видання книжок кишенькового формату «Фронтовий Кобзар» українським воїнам, які на передових позиціях захищають територіальну цілісність і суверенітет нашої Батьківщини від військ російських агресорів та сепаратистів у зоні АТО.
За сприяння лісівників окрасою села і школи стала її доглянута й сучасно озеленена територія, де різновидові туї, ялівці, самшит та інші декоративні рослини і квіти із задоволенням доглядають та формують юні природолюби. Завдяки їх сумлінній праці пришкільний парк став улюбленим місцем відпочинку сільської молоді, сюди завжди їдуть весільні кортежі й приходять фотографуватися наречені.
Окрім цього, вихованці Михлянського учнівського лісництва беруть активну участь у регіональних, обласних і всеукраїнських еколого-натуралістичних та природоохоронних заходах, учнівських конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України, регулярно представляють результати своїх наукових творчих пошуків та тематичні конкурсні роботи під час обласних дитячих науково-практичних конференцій і зборів юннатів на базі Хмельницького ОЕНЦУМ.
За результатами презентацій і захистів таких робіт організатори заходів нагородили грамотами та цінними подарунками ряд михлянських юних лісівників, педагогів та учнів, в т. ч. за роботи:
- «Дослідження ссавців регіону» ( 2009 р.) - учень 10 класу Лукащук Юрій Олександрович (керівник - Ящук Валентина Миколаївна);
- «Вирощування самшиту стебловими живцями» ( 2011 р.) - учениця 9 класу Шкоднік Тетяна Олегівна (керівник - Ящук Валентина Миколаївна);
- «Гриби села Михля та його околиць» ( 2013 р.) - учениця 8 класу Фунтокіна Наталія Віталіївна (керівник - Лисюк Михайло Анатолійович);
- «Озеро Святе - флора та фауна» (2014 р.) - учениця 9 класу Власюк Марина Вікторівна (керівник - Лисюк Михайло Анатолійович).
У травні 2011 року команда вихованців учнівського лісництва Михлянської ЗОШ І-ІІІ ступенів (Колосінський Віталій, Шкоднік Тетяна та Фадєєва Іванна) представляла юних лісівників Хмельниччини на V Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, що проходив у місті Кіровограді (нині - Кропивницький). Команду очолював Лисюк Михайло Анатолійович, керівник учнівського лісництва, директор школи.
У вересні 2015 року юні лісівники Михлянської ЗОШ І-ІІІ ст. Слободенюк Віталій, Колосінська Марина, Гончарук Ганна, знову очолювані Лисюком Михайлом Анатолійовичем, у складі обласної команди гідно презентували свої здобутки й досягнення на ниві лісознавства та лісогосподарської праці на ІХ Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів під час загальної виставки-презентації у місті Хмельницькому, за що були відзначені грамотами організаторів Зльоту.
Чимало нагород, цінних подарунків та подяк з Ізяслава, обласного центру і столиці отримували вихованці учнівського лісництва й інші учні школи за активну і результативну участь у щорічних акціях «Майбутнє лісу в твоїх руках», «Посади дерево» та інших природоохоронних заходах.
Особливу увагу приділено профорієнтації юних лісівників на лісогосподарські професії, співпраці школи з держлісгоспом і ВНЗ лісотехнічного напрямку щодо укладанню угод для подальшого навчання випускників, які були вихованцями учнівського лісництва й виконували лісогосподарські роботи, проходили тут допрофесійну підготовку та добре засвоїли відповідні знання і навички. Завдяки цьому, чимало випускників школи щороку пов’язують свою трудову діяльність з лісовим господарством.
Так, лише в останні 5 років, завдяки направленням ДП «Ізяславське лісове господарство», здобули вищу освіту лісотехнічного профілю сім випускників школи, ще четверо - навчаються у ВНЗ лісового господарства.
Багато випускників Михлянської ЗОШ І-ІІІ ст. нині працюють робітниками в усіх підрозділах ДП «Ізяславське лісове господарство». Зокрема, головним лісничим цього лісогосподарського підприємства став Зайчук Віталій Петрович, майстрами лісу стали Палічук Олександр Григорович та Клімчук Олександр Миколайович, а Калитюк Олександр Вікторович - інженером.
Керівники відносно ще молодого Михлянського учнівського лісництва «Паросток» та їх колеги наполегливо реалізовують задумане і мають впевненість, що успішна співпраця педагогів школи з фахівцями ДП «Ізяславське лісове господарство» забезпечуватиме поглиблення знань михлянських школярів у галузі природничих наук, формуватиме у них непереборні почуття любові до своєї малої батьківщини, українського патріотизму і сприятиме свідомому вибору ними професій, розширить дитячий світогляд, сформує трудові вміння та навички, розвиватиме естетичні відчуття й бачення прекрасного і в кінцевому результаті - справить позитивний вплив на становлення гармонійно розвиненої особистості майбутнього громадянина України.

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Науково-практична конференція лісівників, освітян і науковців Хмельниччини
  • Юні лісівники Хмельниччини взяли участь у Х ювілейному Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв
  • Лісівники і освітяни Хмельниччини презентували в столиці України здобутки співпраці
  • Юні лісівники - майбутні господарі лісів Хмельниччини
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com