RSS 2.0

» » Юні лісівники Хмельниччини: учнівське лісництво Нетішинського краєзнавчого центру
Юні лісівники Хмельниччини: учнівське лісництво Нетішинського краєзнавчого центру
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 624
Дата: 31-10-2016, 08:19
Юні лісівники Хмельниччини: учнівське лісництво Нетішинського краєзнавчого центру Юні лісівники Хмельниччини: учнівське лісництво Нетішинського краєзнавчого центру Юні лісівники Хмельниччини: учнівське лісництво Нетішинського краєзнавчого центру Мале Полісся є своєрідною фізико-географічною областю Українського Полісся, що простягається від міста Полонного, через Шепетівщину та Славутчину до Рави-Руської.
Саме в цій зоні, на берегах річок Горинь та Гнилий Ріг збудовано місто-красень Нетішин - супутник Хмельницької АЕС, котра стала його атомним енергетичним серцем і годувальницею для мешканців, джерелом достатку й соціально-економічного і культурного розвитку міста й навколишніх сіл, центром своєрідного природно-промислового регіону, до якого входить частина Малого Полісся.
В межах міста та на його околицях знаходиться 4 природозаповідних території: ботанічний заказник «Дорогоща», в лісах якого зростають рідкісні плауни, лілія лісова, кадило сарматське, орхідеї; заказник «Праліс» - старий дубово-грабовий ліс, деревостан якого разом з грабом утворюють 200-літні дуби; заповідне урочище «Вільшина» - мальовнича ділянка вільхового лісу та болотистої луки, де охороняються рідкісні орхідеї, пальчатокорінники м’ясочервоний і плямистий, заповідне урочище «Півнева Гора» - сосновий бір з реліктовими папоротями та іншими раритетами рослинного світу.
Все це природне багатство відкриває місцевим педагогам можливість у різноманітних організаційних формах проводити з місцевими школярами вивчення навколишнього світу й оберігати його ліси, ріки флору і фауну.
З метою виховання у дітей дбайливого ставлення до природи, розширення і поглиблення знань у галузі природничих наук, набування ними практичних умінь та навичок ведення лісового господарства, у 2005 році позашкільним навчальним закладом «Краєзнавчий центр» міста Нетішина і Державним підприємством «Славутське лісове господарство» було створено учнівське лісництво (директори - Олена Олександрвна Матус та Віктор Вікторович Сапожнік). До його лісоохоронних лав прийняли 30 нетішинських школярів, а очолили їх керівник еколого-натуралістичного гуртка краєзнавчого центру «Юні лісівники» Аліна Михайлівна Біла та лісничий Нетішинського лісництва Андрій Петрович Ткачук.
Тепер за учнівським лісництвом закріплено 5383 га лісу для проведення навчальних теоретичних і практичних занять, експериментально-дослідницької роботи, збирання насіння та лікарської сировини, охорони, захисту та благоустрою лісів. Основні лісоутворюючі культури на території лісництва: сосна звичайна, дуб звичайний, м’яколистяні породи. Вікова структура вкритих лісом земель: молодняки - 13%, середньовікові - 47%, пристигаючі - 21%, стиглі і перестиглі - 19%.
Заповідними куточками рідного краю юні природолюби зі своїми керівниками проклали маршрут навчальної екологічної стежки «Моніторинг за станом навколишнього середовища», де ними проводиться дослідницька робота, охороняються рослини (перстач прямолистий, анемона дібровна, півонія вузьколиста, сон широколистий, горицвіт весняний) занесені до Червоної книги України.
Щорічно вихованці учнівського лісництва та гуртків беруть активну участь в акції «Майбутнє лісу в твоїх руках»: молодші - малюють малюнки, а середнього шкільного віку - пишуть твори на тему «Людина та ліс». Старшокласники саджають сіянці сосни звичайної, прополюють молоді насадження, прибирають сміття обабіч доріг у лісових масивах, зацікавлено знайомляться з літературою про ліс та особливостями отримання професії лісівника. Наставники-лісівники і керівник гуртка юних лісівників проводять з ними змістовну профорієнтаційну роботу.
Своє перебування у лісництві та профільному гуртку краєзнавчого центру діти пояснюють по-різному: для одних це цікаво, для інших - своєрідна розвага, а для решти - перша сходинка на шляху до вибору і здобування майбутньої професії.
Аліна Михайлівна прагне навчити своїх вихованців у першу чергу простих речей - не зривати квітів, не ламати паростки, гілку дерева без потреби, не смітити в природі та забруднювати воду річки, ставка, озера чи криниці або джерела - борони Боже!, не ображати пташок, тваринок і не топтати мурашок. Вона щиро сподівається, що навчившись любити природу, кожен з них зможе любити й людей.
Садити ліс - справа нелегка і дуже відповідальна. А ще така праця виховує. Бо хоча б раз посадивши дерево, вже його ніколи не пошкодиш. Та ще й буде навпаки - станеш першим захисником дерев і лісових насаджень.
Співпраця краєзнавчого центру з Нетішинським та Кривинським лісництвами (лісничі Андрій Петрович Ткачук і Олександр Петрович Кравчук) відкривала педагогам та лісівникам можливості для екологічного обґрунтування, планування на перспективу й реалізації спільних проектів, які мають практично-діяльнісний характер, що забезпечуватимуть, у першу чергу, засвоєння юними лісівниками знань про ліс та навичок виконання лісогосподарських робіт.
Лісничий Андрій Петрович Ткачук і його колеги-лісівники ділилися з школярами своїми професійними знаннями, розповідали й показували їм практичні прийоми посадки дерев та кущів, знайомили з основними видами роботи по догляду за молодими саджанцями на прикладі посадки туї, ялівцю козацького, сосни звичайної та інших деревних порід.
Під час проведення заходів Світового тижня лісу природа подарувала всім сонячну погожу днину і вихованці учнівського лісництва з ентузіазмом та великим задоволенням долучилися до акції «Майбутнє лісу - в твоїх руках» і створення нових лісів. В цей день вони разом з працівниками лісництва виїхали на лісовий масив для посадки сіянців сосни звичайної.
З гарним настроєм, передчуттям відкриття великої таємниці, діти брали мечі Колесова, сіянці сосни звичайної і розпочинали закладати новий ліс. Поруч з початківцями постійно працювали досвідчені фахівці, які проводили їм справжні майстер-класи з посадки лісу. А для дітей це була велика радість - єднання з природою, відкриття світу, розуміння того, що вони причетні до його розвитку. Бо ж посадити власними руками дерева і уявити, як вони ростимуть далі, підніматимуться кронами до життєдайного сонця, ставатимуть потужними зеленими велетнями - це схоже на чудо. І коли діти беруть у цьому процесі участь, вони теж створюють частинку майбутнього - для цього лісу, свого краю, держави.
Кожного року вихованці учнівського лісництва приймають участь у всеукраїнських, обласних та міських тематичних конкурсах, акціях та операціях, зокрема: «Майбутнє лісу у твоїх руках», «Ліси для нащадків», «Біощит», «Мій рідний край, моя земля», «За чисте довкілля» та ін.
Серед найбільш вдалих дослідницьких проектів юних лісівників - «Санітари Кривинського лісу» (Білий Влад), «Зберегти світ чистим для майбутніх поколінь» (Горлачук Анна), «Хочеш довго жити - навчись світ любити» (Нікітчук Тетяна), «Народна медицина в системі традиційно-побутової культури жителів м. Нетішин» (Содоль Ольга).
Щорічно гуртківці краєзнавчого центру долучаються до участі у весняній толоці, лісогосподарських акціях «Посади своє дерево», операціях «Ліси для нащадків», «Годівничка» та дитячих конкурсах малюнків і творів на тему «Людина та ліс».
А ще, вихованці гуртка «Юні лісівники» зацікавлено займаються охороною та захистом мурах як дуже важливої ланки природного угрупування, котра активно сприяє підвищенню життєздатності лісів. У лісництві вони огородили 12 гнізд рудих лісових мурашок. Отже, охорона мурашників - не просто дитяча забавка, а серйозна справа, якою сьогодні займаються сотні людей найрізноманітніших професій. Також дуже важливо, щоб якнайбільше дітей цікавились цими комахами і приєднувалися до роботи з охорони мурашників, оскільки руді лісові мурашки - дуже важлива ланка природного угрупування, яка активно сприяє підвищенню життєздатності лісів.
На навчальних заняттях з юними лісівниками проводиться агітаційно-масова та роз’яснювальна робота про дбайливе ставлення до корисних видів мурашок і турботу щодо збереження їх мурашників: лекції, бесіди, тематичні заняття, випуски агітаційних плакатів. Як показала практика цієї роботи - необхідно й надалі вдосконалювати у закладах освіти форми і методи такого напрямку дитячої творчості та природоохоронної діяльності.
Не зупиняючись на досягнутому, керівник учнівського лісництва і гуртка «Юні лісівники» Аліна Михайлівна Біла, за підтримки своїх колег та шефів-лісівників, наполегливо продовжує педагогічний пошук і головною метою своєї діяльності бачить озброєння вихованців сучасними методами пізнання та раціонального перетворення навколишнього світу.
Вона переконана, що кожне посаджене юними лісівниками дерево, дбайливо ними вирощене та збережене - це, без перебільшення, цінний вклад у зелену скарбницю природи, дарунок майбутнім поколінням, справжня ціна якого визначиться лише через десятки років і вимірюватиметься вона не лише у грошовому еквіваленті, бо ж ліс - це і частина нашого життя, природний фактор, який відчутно впливає на екологічний стан навколишнього середовища, на наше здоров’я і життя.
І важко не погодитись з думкою цього педагога-ентузіаста, яка присвятила себе і свої знання про природу такій прекрасній справі. Адже немає величнішого і світлішого на землі за мелодію лісу!
Варто відзначити, що окрім Нетішинського лісництва, на базі виробничих підрозділів ДП «Славутське лісове господарство» функціонують ще сім шкільних учнівських лісництв, 3 - на теренах шкіл району та 4 - створені міськими школами, що свідчить про долучення до лісогосподарської сфери як мешканців села, так і мешканців міста. Багато років плідно й результативно на Славутчині працюють Жуківське, Головлівське, Старокривинське учнівські лісництва, що створені на базі сільських шкіл та такі ж самі дитячі творчі об’єднання у ЗОШ № 1,3,4,7 міста Славути.
Сподіваємось, що приклад діяльності юних лісівників міста Нетішина буде прикладом для тих педагогів нашого краю, хто робить перші кроки у практичній співпраці з лісівниками задля своїх учнів та вихованців.


Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ.

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Юннати Хмельниччини: Михлянське учнівське лісництво «Паросток»
  • Чисто там, де не смітять!
  • Лісівники і освітяни Хмельниччини презентували в столиці України здобутки співпраці
  • Юні лісівники - майбутні господарі лісів Хмельниччини
  • ЮННАТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: БУРТИНСЬКЕ УЧНІВСЬКЕ ЛІСНИЦТВО
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com