RSS 2.0

» » Юннати Хмельниччини: юні лісівники учнівського лісництва Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів Хмельницького району
Юннати Хмельниччини: юні лісівники учнівського лісництва Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів Хмельницького району
Категорія: Публікація сайту / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 755
Дата: 14-11-2016, 08:05
Юннати Хмельниччини: юні лісівники учнівського лісництва Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів Хмельницького району Юннати Хмельниччини: юні лісівники учнівського лісництва Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів Хмельницького району Юннати Хмельниччини: юні лісівники учнівського лісництва Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів Хмельницького району Учнівське лісництво Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів Хмельницького району офіційно створене на базі Червонозірківського лісництва ДП «Хмельницьке лісомисливське господарство» у 2000 році, хоч школа на практиці постійно й плідно співпрацює з місцевими лісівниками уже багато десятків років. Керівники учнівського лісництва - Відмінник освіти України, вчитель біології вищої кваліфікаційної категорії, вчитель-методист, директор школи Ігор Миколайович Григоров та лісничий Червонозірківського лісництва, Заслужений працівник лісового господарства України Віктор Іванович Топольський.
Формування екологічно свідомої особистості з природоохоронним світоглядом та поведінкою стало стратегічною метою діяльності учнівського лісництва. Робота з екологічного виховання учнів проводиться педколективом школи перманентно, ступенево, багатовекторно, адже проблеми охорони навколишнього природного середовища, що склалися у регіоні, вимагають підвищення рівня екологічної освіти і культури громадян. Необхідною умовою досягнення цієї мети є тісна співпраця із багатьма соціальними партнерами, серед яких Червонозірківське лісництво - головне базове підприємство і партнер для школи, її учителів та школярів.
Організація роботи з юними лісівниками здійснюється відповідно до Положення про учнівські лісництва загальноосвітніх шкіл та позашкільних навчальних закладів. Основними напрямками діяльності вихованців учнівського лісництва є заготівля лісового насіння, вирощування посадкового матеріалу, участь у створенні лісових культур та догляду за ними, облік і розселення мурашників, виготовлення й розвішування шпаківень, просвітницько-природоохоронна і профорієнтаційна робота та ін.
Вихованці учнівського лісництва на практиці здійснюють досить великий об’єм лісотехнічних заходів, під час яких опановують основи лісівничих професій і вносять свій посильний індивідуальний внесок у виконання лісогосподарських робіт та охорону навколишнього природного середовища.
Внутрішкільна робота проводиться вчителями комплексно і різнорівнево. В першу чергу, використовується потенціал уроків природничого циклу, при цьому широко вводяться елементи екологічного виховання в усі навчальні предмети. До участі у навчально-виховному процесі традиційно долучаються лісівники.
У варіативну складову робочого навчального плану школи з 2005 року інтродукована нова дисципліна - «Основи лісівництва» для учнів 5-9 класів у формі факультативу. Теоретичне викладання цього предмету суттєво активізувало діяльність існуючого у школі учнівського лісництва. Для проведення факультативу створили відповідні умови. Керівник учнівського лісництва Ігор Миколайович Григоров організував регулярне проведення майстер-класу «Організація діяльності учнівського лісництва» для молодих вчителів природничого циклу.
За допомогою лісівників у школі обладнано кабінет лісівничої справи, в якому є природничо-краєзнавча література та виділяються художньо оформлені стенди по типології лісів, рослинництву, фітопатології, ентомології. Виділяється один з них - профорієнтаційний «Лісівник - професія почесна», з інформаційних матеріалів якого учні можуть більше й детальніше ознайомитися з мережею спеціалізованих лісівничих навчальних закладів нашої держави.
Зачистка лісосік для посадки саджанців цінних лісових порід, участь у залісненні яруго-балочних земель, збір насіння дерев і кущів, огородження мурашників, розчистка і упорядкування лісових джерел у масівецькому лісі - ось неповний перелік добрих справ юних лісівників. Особливо подобається дітям виготовлення й розвішування штучних гніздівель до Дня птахів. Холодної пори зимуючі птахи страждають від голоду, тому учні, особливо молодших класів, охоче підгодовують їх у власноруч виготовлених годівничках. Щороку юні природолюби виготовляють їх не менше сотні і розвішують у навколишніх лісових урочищах. Прижилась на шкільному подвір’ї колонія білок, які ласують горіхами та сухарями, що для них розкладають школярі.
Така активна природоохоронна діяльність дітей позитивно впливає на формування у них високої екологічної свідомості, почуття любові до природи і розуміння її потреби у захисті та збереженні.
Мають юні лісівники і практичні напрацювання на лісогосподарських об’єктах. Лише у 2006 році, під час навчальної лісогосподарської праці, разом із колективом працівників Червонозірківського лісництва на лісосіках ними висаджено 32000 саджанців дуба червоного та доповнено 4500 саджанцями культури, попередніх років створення. У 2007 році було заліснено 5,6 га яруго-балочних невгідь в урочищі «Івашківці», а у 2008 році - висаджено пророщений жолудь на площі 8 га в урочищі «Ярославка». Разом з дорослими лісівниками цю роботу вони наполегливо продовжували і в наступні роки.
Слід відзначити, що Масівецьке учнівське лісництво стало місцевим школярам експериментальною базою для виконання науково-дослідницьких робіт на конкурсів-захистів, котрі проводить Мала академія наук України. Школярі досліджували і виконували конкурсні роботи на теми: «Лісові первоцвіти рідного краю», «Садівництво у Масівцях - минувшина, сьогодення і майбуття», «Екологічні проблеми малих річок Масівеччини» та ін.
Результати проведених досліджень захищалися і їх виконавці, незважаючи на юний вік, змагались зі старшокласниками і ставали призерами І та ІІ етапів конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт МАН України.
Крім цього, юні лісівники школи – активні й постійні учасники природознавчих і природоохоронних конкурсів та екологічних акцій обласного і Всеукраїнського рівнів. Так, у 2005 році в обласній природоохоронній акції «Чарівна квітка» вони вибороли І місце, а у 2007 році теж були відзначені за І командне місце в обласному екологічному конкурсі «Смарагдові перлини Хмельниччини». Вихованці учнівського лісництва також є постійними учасниками таких відомих конкурсів, як «До чистих джерел», «Юнацький водний приз» та ін.
Кращі вихованці учнівського лісництва Вадим Петришин та Андрій Юзвенко двічі нагороджувались десятиденними путівками до Всеукраїнського табору «Юннат» Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України у місті Києві.
Учні та юні лісівники школи стали постійними учасниками традиційних обласних зборів юннатів та дитячих науково-практичних конференцій в галузі екології та лісового господарства, де неодноразово демонстрували високий рівень теоретичної підготовки, практичних умінь та навичок лісогосподарських робіт і отримували нагороди від їх організаторів.
У 2004 та у 2012 роках вихованці учнівського лісництва презентували природничу освіту Хмельниччини на Всесвітньому Дні лісу в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді МОН України, під час якого здійснювали висаджування цінних порід лісових культур. До проведення заходів щорічної Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» долучаються не тільки учнівський колектив школи, а й педагоги, техпрацівники і батьки учнів.
Досвід роботи юних лісівників Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів вивчався й пропагувався на районному та обласному рівнях. Для цього на базі їх навчального закладу організовувалися круглі столи, вечори-зустрічі однодумців не тільки для учнів і педагогів школи, а й обласний семінар, який проводився тут у 2005 році для керівників учнівських лісництв, методистів районних і міських управлінь, директорів МЕНЦУМ та рСЮН. Під час цього освітянського форуму керівнику учнівського лісництва Ігорю Миколайовичу Григорову була урочисто вручена, давно заслужена ним, почесна відзнака Міністерства освіти і науки - нагрудний знак «Відмінник освіти України».
Найвищим досягненням своєї роботи юні масівецькі лісівники вважають участь у ІІІ Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв у 2009 році на сусідній Рівненщині, де їх шкільна команда, достойно представляла 38 учнівських лісництв держлісгоспів і навчальних закладів Хмельниччини, презентуючи здобутки власної діяльності. Тоді дев’ятикласниця Анастасія Геренко успішно захистила індивідуальну науково-дослідницьку роботу на тему «Інтродукція модрини європейської у промислові плантації в ґрунтово-кліматичних умовах Середнього Поділля» і була відзначена Дипломом І ступеня.
Результатом участі їх лісництва у цьому Зльоті стало ІІ призове місце, що виборола для юних лісівників Хмельниччини ця команда з невеличкої подільської сільської школи І-ІІ ступенів, котра була єдиною з таким ступенем серед 26 обласних команд, що прибули на цей важливий захід із уже добре знаних ЗОШ І-ІІІ ступенів з усіх куточків України.
У вересні 2015 року юні лісівники Масівецької ЗОШ І-ІІ ступенів, очолювані Ігорем Миколайовичем, у складі обласної команди уже презентували свої знання з лісознавства та здобутки й досягнення в лісогосподарській праці на ІХ Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів на виставці-презентації у місті Хмельницькому, за що їх колектив відзначили грамотами обласні й столичні організатори Зльоту.
Активна природоохоронна діяльність, опанування теоретичних засад виховує у юних лісівників звичку гармонійного співіснування з природою, раціонального використання та відтворення її багатств, формує психологічну готовність оберігати і примножувати природні цінності свого краю.
В березні 2016 року, як керівник кращого учнівського лісництва Хмельниччини, Ігор Миколайович Григоров представляв здобутки своїх вихованців - юних масівецьких лісівників у м. Києві на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Відтворимо ліси разом» у складі делегації з числа кращих педагогічних працівників і лісівників - керівників учнівських лісництв та представників лісових господарств області - організаторів і ентузіастів творчої практичної лісогосподарської та науково-дослідницької роботи з юними лісівниками. Конференція присвячувалась Міжнародному дню лісу й проводилася Міністерством освіти і науки України, Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді за підтримки Державного агентства лісових ресурсів України та Товариства лісівників України.
На виставці-презентації, яка проводилась під час конференції, делегацією презентувалась Збірка методичних розробок на допомогу керівникам і педпрацівникам закладів освіти, керівникам учнівських лісництв, ланок юних лісівників, профільних учнівських творчих об’єднань «Організація діяльності учнівських лісництв на базі навчальних закладів та лісогосподарських підприємств», котра розроблялась за безпосередньої участі й завдяки досвіду І.М.Григорова і після конференції, як одна з найкращих методичних розробок в Україні, була включена до цифрованої літератури електронної бібліотеки Національного ЕНЦУМ для користування педагогами навчальних закладів нашої держави.
У липні цього року І.М.Григоров у складі авторського колективу Збірки був відзначений Грамотою ректора Хмельницького ОІППО за І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для позашкільних навчальних закладів системи освіти.
Масівецьке учнівське лісництво, його вихованці і керівники неодноразово відзначались очільниками освітньої та лісової галузей Хмельниччини й України за їх здобутки і нині продовжують служити гідним прикладом для інших.


Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Юні лісівники Хмельниччини взяли участь у Х ювілейному Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв
  • Лісівники і освітяни Хмельниччини презентували в столиці України здобутки співпраці
  • Юні лісівники - майбутні господарі лісів Хмельниччини
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com