RSS 2.0

» » Староушицькі юннати і школярі рятують зимуючих лебедів
Староушицькі юннати і школярі рятують зимуючих лебедів
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Виховна робота | Автор: Dryzhal | Переглядів: 404
Дата: 17-02-2017, 11:52
Староушицькі юннати і школярі рятують зимуючих лебедів Староушицькі юннати і школярі рятують зимуючих лебедів Щороку в зимову пору в юних природолюбів Наддністрянщини і їх педагогів постає проблема - як допомогти одинокому лебедю чи зграї лебедів, що залишились зимувати у водно-болотному угідді «Бакотська затока» Національного природного парку «Подільські Товтри».
У цей час дбають про пернатих красенів, що потрапили у зимовий полон, вихованці гуртка юних екологів Хмельницького ОЕНЦУМ, що діє на базі Староушицької спеціалізованої загальноосвітньої школи I-III ступенів екологічного напрямку Кам’янець-Подільського району, які разом зі своїм керівником - вчителем біології Мариною Василівною Юрченко в усі періоди року активно займаються еколого-натуралістичною, природоохоронною і дослідницькою роботою під патронатом науковців.
З метою донесення екологічних проблем рідного краю до місцевого населення, залучення школярів до агітаційно-пропагандистської роботи, виховання у них почуття любові до природи та усвідомлення необхідності бережливого ставлення до її флори і фауни, староушицькі юннати і школярі під керівництвом своїх педагогів створили екологічну агітбригаду «Екосвіт», природоохоронна діяльність якої позитивно впливає на формування у юних мешканців краю природоохоронного світогляду, високої екологічної свідомості, почуття любові до природи і розуміння її потреби у захисті та збереженні як сьогодні так і задля майбутнього.
Юні староушицькі природолюби живуть неподалік затоки, під водами якої затоплені літописна Бакота й Стара Ушиця з квітучими колись селами Дністра, і вважають своїм обов’язком не лише вивчати, а й оберігати природу рідного наддністрянського краю. Саме тому вони постійно долучаються до цієї благородної справи у скрутний для птахів час, організовуючи екологічні, природоохоронні екскурсії до Бакотської затоки з метою підгодовування лебедів-шипунів, які тут зимують. Такі еколого-краєзнавчі екскурсії дуже подобаються місцевим школярам, адже вони мають змогу не лише помилуватись білокрилими красенями, а й власноруч погодувати їх, погладити пернате тіло, пофотографуватись з ними на добру згадку.
Юннати не пропускають час, коли ополонки водойми взимку замерзають, а їжею в потрібній кількості забезпечити себе самостійно лебеді вже не можуть. В зимовий період лебеді-шипуни концентруються на незамерзаючих водних ділянках території затоки, де вони тепер традиційно залишаються на зимівлю. Коли настають особливо сильні морози, птахи збиваються в зграї з великою чисельністю, і такі водойми уже не можуть їх прогодувати. В цей час вони гостро потребують допомоги від людей.
Юні природолюби добре знають, що орнітологи не рекомендують підгодовувати водоплавних птахів у теплі пори року, оскільки вони легко звикають до неприродної їжі і є небезпека, що потім не зможуть самостійно здобувати їжу, особливо - в період зими. Однак, у період сильних морозів допомога свідомих людей і староушицьких школярів вкрай необхідна і тоді найкращим кормом для підгодівлі зимуючих лебедів стає звичайний батон або білий хліб, каші, особливо картопляні та пшоняні, розмочене зерно.
А от чорним хлібом вони птахів не підгодовують бо добре знають, що він шкідливий для їх травної системи.
Звичайно місцеві школярі-природолюби не дадуть пропасти цим крилатим красеням, забезпечуючи їм постійну підгодівлю.
Але, все ж таки лебеді-шипуни, що мешкають на водному плесі Бакотської затоки, потребують захисту всієї громади. Саме тому юні природолюби звертаються до всіх, кому не байдужа доля цих благородних птахів - відвідуйте красенів-лебедів і допомагайте їм з кормами, адже для них кожен зимовий день є справжнім і часто нестерпним випробуванням.

Лариса Левко, вчитель Староушицької СЗОШ І-ІІІ ступенів

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • ІІ Всеукраїнський форум "Освіта для збалансованого розвитку"
  • ІІ Всеукраїнський форум "Освіта для збалансованого розвитку"
  • Природа Хмельниччини в об’єктивах юних натуралістів
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com