RSS 2.0

» » Освітяни і лісівники Хмельниччини презентували здобутки співпраці та інноваційну творчість на Всеукраїнському семінарі-практикумі
Освітяни і лісівники Хмельниччини презентували здобутки співпраці та інноваційну творчість на Всеукраїнському семінарі-практикумі
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Управління освітою / Виховна робота | Автор: Dryzhal | Переглядів: 335
Дата: 19-05-2017, 13:42
Освітяни і лісівники Хмельниччини презентували здобутки співпраці та інноваційну творчість на Всеукраїнському семінарі-практикумі Освітяни і лісівники Хмельниччини презентували здобутки співпраці та інноваційну творчість на Всеукраїнському семінарі-практикумі Освітяни і лісівники Хмельниччини презентували здобутки співпраці та інноваційну творчість на Всеукраїнському семінарі-практикумі 16-18 травня 2017 року на базі навчальних закладів Хмельниччини відбувся Всеукраїнський семінар-практикум заступників директорів з навчально-виховної роботи обласних центрів еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, еколого-натуралістичних центрів учнівської молоді і станцій юних натуралістів «Формування ціннісних орієнтирів учнівської молоді у контексті впровадження в навчально-виховний процес сучасних інноваційних педагогічних технологій». Організацію і проведення усіх заходів семінару-практикуму забезпечував комунальний заклад обласної ради - Хмельницький обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, котрому як наступнику обласної станції юннатів незабаром виповниться ювілей - 65 років.
Семінар-практикум проводився відповідно до Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2017 рік (за основними напрямками позашкільної освіти) та Плану семінарів-практикумів для педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів на 2017 рік Міністерства освіти і науки України.
Метою роботи цього важливого освітянського заходу було розкриття значення використання моделей інноваційного розвитку сучасних закладів освіти, аналіз науково-методичного супроводу розвитку інноваційного простору, презентація досвіду спільних напрацювань освітян і лісівників краю в галузі лісової педагогіки та її навчально-методичному забезпеченні. Перед організаторами стояло завдання показати розповсюдження та вагомість педагогічних інновацій в закладах освіти області і ознайомити учасників заходу з конкретними прикладами впровадження педагогічних інновацій в практику роботи педагогів позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів області як запоруки їх успішного функціонування.
Згідно з програмою семінару-практикуму у його роботі взяли участь представники профільних позашкільних закладів з 18 областей, м. Києва - заступник директора з наукової роботи Національного ЕНЦУМ Вікторія Тараненко та методист цього закладу Олена Вербицька, директор Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Олег Фасоля, ректор Хмельницького ОІППО Віктор Берека та методист цього Інституту Лілія Мирна, директор Національного природного парку «Мале Полісся» Андрій Сасюк і головний спеціаліст Хмельницького ОУЛМГ Євгеній Клок, від Хмельницького національного університету - кандидат технічних наук, доцент кафедри хімії Алла Ганзюк, колектив лісівників ДП «Шепетівський лісгосп» на чолі з директором Володимиром Сасюком, педагогічні колективи Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівського району, центру туризму і краєзнавства міста Нетішина, кам’янець-подільські, шепетівські та хмельницькі педагоги-натуралісти.
Вітаючи учасників Всеукраїнського семінару-практикуму, доктор педагогічних наук, професор, ректор Хмельницького ОІППО Віктор Берека зачитав їм вітального листа від Президії Національної академії педагогічних наук України з побажаннями плідної праці на благо навчання і виховання підростаючого покоління.
Із системою освіти на Хмельниччині гостей ознайомила головний спеціаліст відділу професійної освіти та виховної роботи Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Ольга Поліщук та наголосила, що в умовах нинішніх змін особливу увагу Департамент освіти і науки приділяє підтримці діяльності педагогічних колективів профільних позашкільних закладів та їх матеріальному забезпеченню, зростанню професійної майстерності педагогів, що є головною рушійною силою запланованих освітніх реформ.
У своєму виступі-презентації «Сучасні виховні технології» Алла Ганзюк, поділилась досвідом проведення науково-дослідницької роботи з гуртківцями Хмельницького ОЕНЦУМ на базі лабораторій університету, формування під час гурткових занять політичної та правової культури учнівської і студентської молоді, виховання почуття поваги до Конституції України, законодавства, державної мови та державних символів України, а також впровадження в суспільну свідомість переваг здорового способу життя, формування національного культу соціально активної, фізично здорової та духовно багатої особистості.
Про успішну співпрацю педагогів навчально-виховних закладів та фахівців лісового господарства, котра забезпечується через теоретичні і практичні заняття з основ лісівництва, проведення дослідницької роботи і захистів її результатів на профільних конкурсах, залучення юних лісівників до природоохоронних і лісогосподарських робіт та організацію їх змістовного дозвілля розповів директор Національного природного парку «Мале Полісся» Андрій Сасюк. Особливий акцент зробив на організації учнівських лісництв в зоні НПП та залученні його науковцями юних лісівників до виконання пошукових і науково-дослідницьких робіт, проведення в школах навчальних занять з лісознавства та лісоохоронної діяльності.
Лілія Мирна поділилась набутим в інституті післядипломної педагогічної освіти досвідом підготовки педагогів з питань формування ціннісних ставлень у школярів на уроках природничого циклу і в позашкіллі.
Вікторія Тараненко інформувала про інноваційні напрямки розвитку освіти та суспільні інтеграційні процеси, які зумовлюють потребу переглянути і реформувати освіту в Україні на всіх рівнях. Саме цьому сприяє введення в освітній простір інновацій, основою яких є нова освітня ідея, що реалізується через експериментальну діяльність, носієм якої завжди була творча особистість педагога та педагогічного колективу. Вікторія Іванівна акцентувала увагу учасників заходу на можливість кожного з них ознайомитись та використати у своїй роботі інноваційні розробки, родзинки педагогічної творчості, педагогічні надбання творчо експериментуючих колективів і окремих педагогів загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів Хмельницької області та поділитись власними інноваційними напрацюваннями і досвідом роботи.
У заході були представлені інноваційні проекти та технології для сучасного забезпечення навчально-виховного процесу в освітніх закладах, зокрема чотири спільні науково-освітні проекти експериментального майданчика Національної академії педагогічних наук України, що були реалізовані науковцями разом з педколективом Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді в попередні роки. Досвід закладу часто презентується на різноманітних профільних виставках, конференціях і семінарах, де чільне місце посідають тільки перевірені на власному досвіді стратегії інноваційного розвитку освітнього закладу та практична допомога іншим профільним закладам в професійному та особистому зростанні колег.
Під час виїзду на Кам’янеччину педагоги-натуралісти еколого-натуралістичного відділу Кам’янець-Подільського позашкільного НВО презентували гостям показовий виступ гуртка «Джура», майстер-класи «Вироби зі шкіри», «Декупаж», «Ізонить», «Лозоплетіння», а також контактний зоопарк, міні-зоопарк, кабінет орнітології, зелену світлицю, акваріумну кімнату, теплицю, дендрологічний відділ і музей хліба. Поділились досвідом організації навчання і дослідницької роботи юних природолюбів на базі ботанічного саду та заповідних територій.
Учасники семінару-практикуму відвідали зразкове учнівське лісництво «Пліщинське» Шепетівського району, де керівник учнівського лісництва Микола Зведенюк під час проведення оглядової екскурсії шкільним дендропарком, закладеним на території колишнього панського саду площею 2,5 га., презентував створені учнями ділянки голонасінних рослин, плодового саду, липову та акацієву алею, кам’янисту гірку, колекційну ділянку, на якій зростають 15 видів кленів-яворів і селекційну ділянку. Із голонасінних на території дендропарку висаджено гінкго дволопатеве, коніку, сосну кедрову сибірську, ялицю білу, різні види туй та ялівців.
Юні лісівники презентували розарій та розміщені на території інформаційні щити, аншлаги та альтанки дендропарку, що сьогодні став базою для проведення навчального процесу з природничих дисциплін, пошукової та науково-дослідницької роботи пліщинських школярів.
У Шепетівському МЦЕНТУМ було презентовано створені руками педагогів–натуралістів виставкові зали акваріумістики та орнітології, куточок живої природи, кінологічний майданчик для проведення виставок різного рівня, навчально-дослідна земельна ділянка, дендропарк «Шепетівський», який включено до природно-заповідного фонду Хмельницької області, 3 паспортизованих музеї: народних промислів України, кімнатних рослин та музей писанки. Присутніх ознайомили з діючими соціальними програмами та проектами «Обдарована дитина», комплексна програма «Від екології довкілля - до здоров’я особистості», соціальний проект «Аніматерапія - лікування душі і тіла», програма з елементами лялько терапії «Еколялька», програма «Родинний дім».
Значну увагу учасників заходу привернув досвід екологічної освіти і виховання та формування екологічної культури неповнолітніх, набутий педагогами-позашкільниками Нетішинського центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, директор якого Олена Матус має суттєву підтримку від міського управління освіти і постійно дбає про забезпечення педагогами інноваційних підходів до реалізації завдань навчально-виховного процесу у закладі, активному використанні для цього ресурсів Хмельницької АЕС, лісництва та природничого відділу міського краєзнавчого музею. Яскравим прикладом цьому стала плідна діяльність Нетішинського учнівського лісництва під керівництвом керівника гуртків Аліни Білої та лісничого Нетішинського лісництва ДП «Славутський лісгосп» Андрія Ткачука, які своєю невтомною працею зробили його одним із кращих в області.
Учасники семінару відвідали Кам’янківське лісництво ДП «Шепетівський лісгосп», директор якого Володимир Сасюк їх гостинно зустрів, подарував кожному книгу «Живі смарагди Шепетівщини» та інформував про підприємство, основні напрямки його діяльності, а також про співпрацю лісогосподарського колективу з навчальними закладами у форматі лісової педагогіки, обладнання лісівниками кабінетів лісознавства в усіх школах і навчальних екологічних стежок, здобутками учнівських лісництв, науково-дослідницької роботи, участі юних лісівників у національних та міжнародних профільних конкурсах і профорієнтації учнівської молоді краю на лісогосподарські професії.
Із зацікавленням педагоги брали участь в оглядовій екскурсії лісництвом, до програми якої увійшло відвідування теплиці, навчального кабінету, декоративного розсаднику та зони відпочинку «Дубки», спілкування з ентузіастами просвітницької роботи у школах - головним лісничим Олександром Заблоцьким, лісничими Михайлом Савчуком і Юрієм Мартинюком, інженером лісових культур Анною Кирильчук, колишнім вихованцем Пліщинського учнівського лісництва Олександром Мнюхом, нині старшим науковим співробітником НПП «Мале Полісся».
Під час інтернет-конференції з директором Національного ЕНЦУМ Володимиром Вербицьким і круглого столу «Формування ціннісних орієнтирів учнівської молоді у контексті впровадження в навчально-виховний процес сучасних інноваційних педагогічних технологій», у якому брав участь директор Департаменту освіти і науки ОДА Олег Фасоля, учасники семінару, аналізували свої здобутки, досвід кращих педагогічних систем навчальних закладів, вишукували для педагогічної спільноти шляхи подолання проблем з розробкою якісного програмного і науково-методичного забезпечення та реалізації перспективних напрямків юннатівської роботи в умовах реформування сучасної позашкільної освіти.
Учасники Всеукраїнського семінару-практикуму щиро дякували його організаторам за змістовні заходи, отримані роздаткові матеріали й побачені презентації досвіду творчої науково-освітньої і дитячої юннатівської роботи та висловлювали переконаність у тому, що проведення натуралістами таких науково-педагогічних заходів забезпечує не тільки узагальнення і розповсюдження досвіду інноваційної діяльності багатьох освітніх закладів, але й має значний потенціал обміну досвідом та сприяння розвитку сучасних освітніх інновацій, широкому використанню передових інноваційних технологій у практичній діяльності педагогічних колективів.

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Натуралісти проводять Всеукраїнський біологічний форум учнівської та студентської молоді «Дотик природи»
  • Юннати і школярі Хмельниччини - фіналісти Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com