RSS 2.0

» » Натуралісти оголосили Всеукраїнський родинний конкурс «Дідух»
Натуралісти оголосили Всеукраїнський родинний конкурс «Дідух»
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія | Автор: Dryzhal | Переглядів: 950
Дата: 29-06-2017, 09:03
Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України у 2017 році ініціював проведення Всеукраїнського заочного родинного конкурсу «Дідух» (Умови проведення конкурсу див. на сайті НЕНЦ за посиланням: https://nenc.gov.ua/wp-content/uploads/2017/01/12-06-115.pdf ), до участі в якому запрошуються учні (вихованці) загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів та їх родини.
Захід проводиться з метою громадянського виховання дітей та молоді, виховання шанобливого ставлення до хліборобської культури наших предків й поваги до свого родоводу, а також популяризації і збереження Різдвяних традицій в Україні, як безцінної духовної та історичної спадщини, підтримки соціальної активності учнівської молоді й сприяння збереженню, а часом і відтворенню, зав’язків між поколіннями. Адже раніше в Україні був поширеним звичай ставити на Різдво сніп з пшениці або жита на покуті. Цей сніп називали «дідух», «колядник», «коляда».
У деяких місцевостях цей сніп був збірний і складався з колосся жита, пшениці, вівса, ячменю тощо. Найдавнішою формою обряду можна вважати ту, де в ролі «дідуха» виступає виготовлений восени зажинковий або обжинковий сніп. Готуючись до святвечірньої трапези, господар урочисто вносив «дідуха» до хати, виголошуючи традиційні промови.
«Дідух» стояв на почесному місці в хаті (на покуті, столі) поруч з узваром та кутею від Святвечора до Нового року (іноді до Водохрещі). За повір’ями, протягом святок, тут перебували духи дідів-предків - покровителів кожного дому. Українці раціонально змогли поєднати свій старовинний хліборобський обряд з християнством.
Щоб стати учасником Конкурсу, необхідно до 15 грудня 2017 року подати (надіслати) конкурсні роботи на поштову адресу оргкомітету: Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України, вул. Вишгородська, 19, м. Київ, 04074 (з поміткою «Дідух»).
Координатор конкурсу - методист НЕНЦ Федоров Валерій Євгенович
(контактний тел.: 0972308342).
Інформація про підсумки Всеукраїнського заочного родинного конкурсу «Дідух» та відзначення його переможців і виконавців кращих конкурсних робіт буде розміщена на сайті НЕНЦ до 25 грудня 2017 року.
З 25 грудня 2017 року по 14 січня 2018 року кращі конкурсні роботи учасників будуть експонуватися на виставці у Народному музеї хліба в приміщенні Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України, а їх фото - публікуватись у журналі для дітей та юнацтва «Паросток» і газеті «Юннат».
Бажаємо учасникам Конкурсу з нашого краю успішної участі в ньому, призових місць і заслужених нагород за родинних дідухів.

Юлія Петраш, завідувач УНДЗД Хмельницького ОЕНЦУМ.

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Конкурс дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник»
  • Оголошено проведення Всеукраїнського заочного тематичного конкурсу «День рослин - 2017»
  • Оголошено проведення Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергозбереження «Енергія і середовище»
  • Натуралісти оголосили проведення Всеукраїнського турніру «Юний бджоляр»
  • Оголошено проведення Всеукраїнського конкурсу «Юний дослідник»
  • Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Наша адреса:


    29013, м. Хмельницький
    вул. Проскурівського Підпілля, 139
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com

    НА ВЕРХ