RSS 2.0

» » МИТЕЦЬ ТА КРАЄЗНАВЕЦЬ МИКОЛА КОЗАК: ШТРИХИ ДО ПОРТРЕТУ
МИТЕЦЬ ТА КРАЄЗНАВЕЦЬ МИКОЛА КОЗАК: ШТРИХИ ДО ПОРТРЕТУ
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. | Автор: Dryzhal | Переглядів: 1 645
Дата: 20-10-2017, 08:59
МИТЕЦЬ ТА КРАЄЗНАВЕЦЬ МИКОЛА КОЗАК: ШТРИХИ ДО ПОРТРЕТУ
[right] Людина нібито не літає…
А крила має. А крила має!
Ліна Костенко


Людина приходить у світ з певною місією та завданням, покликанням. І недаремно в народі кажуть, якщо Бог обдаровує людину талантом, то завжди робить це щедро та багато. Безсумнівно, усі ці слова стосуються майстерного художника, чудового фотографа, краєзнавця, патріота рідної землі та просто щирої, порядної, доброї людини Миколи Івановича Козака.
За вікном – золотиста, неповторна осінь. Кожної миті все набуває нових барв, а пожовкле листя кружляє у повільних темпах вальсу. Поволі добігає до свого завершення ще один рік. Для Миколи Івановича він є ювілейним. Сподвижнику Подільського краю виповнюється 70 років!
Микола Козак народився 29 жовтня 1947 року на Чернігівщині. З дитинства оселилася в душі Миколи любов до високого мистецтва. Тому не випадково, у 1963 році він вступив до Миргородського керамічного технікуму. Після завершення навчання був направлений працювати на Полонському фарфоровому заводі.
У 1969-1970 роках Микола Іванович відбував строкову службу в лавах армії у Ленінграді. Після служби, знову повернувся працювати до Полонського фарфорового заводу.
Художні роботи пана Миколи того періоду здобувають високу оцінку на різноманітних республіканських виставках. Кращі з них експонуються на виставках у зарубіжних країнах, а потім стають експонатами державного музею українського народного декоративного мистецтва в місті Києві та інших музеїв в обласних центрах України.
1975-1980 роки – час, коли Микола Козак навчався у Львівському державному інституті прикладного й декоративного мистецтва. Його дипломною роботою був чайно-кавовий сервіз «Олімпійський». До речі, цей сервіз експонувався на республіканській виставці, що була присвячена Олімпійським іграм.
Розглядаючи подальший трудовий шлях митця можна виділити декілька етапів. З 1980 року Микола Козак працює старшим художником Полонського фарфорового заводу, з 1985 року – обіймає посаду головного художника, а упродовж 2003-2007 років – головного художника корпорації «Укрпромфарфор» Елікор Україна».
Особливо заворожують його творчі роботи, серед яких кавовий сервіз «Наречена», кавовий сервіз «Адажіо», набір для юшки «Короп», чайний набір «Дачний», чайник «Тимко».
Високі здібності Микола Івановича було гідно оцінено. Він був постійним членом республіканської і Всесоюзної художніх рад фарфоро-фаянсової галузі, з 1987 року є членом Спілки дизайнерів СРСР та України. Декілька років поспіль він також був членом державних екзаменаційних комісій на захисті дипломних робіт студентів Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва, очолював екзаменаційні комісії по захисту дипломних робіт студентів художнього відділення Миргородського керамічного технікуму.
Хоча нині діяльність Полонського фарфорового заводу відійшла в історію, стараннями Миколи Івановича було створено відділ фарфору Полонського історичного музею. Він сформував цікаву експозицію виробів Полонського фарфорового заводу, оформив інформаційні стенди. З радістю проводить екскурсії і розповідає про тонкощі виробництва фарфорових виробів, їх історію, відомих майстрів фарфору тощо. На даний час, займається написанням книги з історії Полонського фарфорового заводу.
Микола Козак зробив величезний вклад в розвиток історії та культури Полонного. Його зусиллями серед краян популяризується життя та творчість всесвітньо відомого скульптора, що мав полонські корені Лео Мола. Він також є одним із авторів книги «Полонне. Історія і сучасність» (2006). А в наступній краєзнавчій розвідці, присвяченій різним аспектам історії та сьогодення тисячолітнього Полонного – «Полонне. Минуле і сучасне» (2008) – Микола Козак виступив оформлювачем обкладинки, зібрав чималий ілюстративний матеріал.
Когорту звершень талановитого художника доповнює те, що він є автором герба та прапора Полонного. За його проектом у місті встановлено «Пам’ятний знак на річці Різанка» (2007), «Пам’ятний знак героям-чорнобильцям» (2008), дошку пошани «Наші славетні земляки» (2008), «Пам’ятний знак Небесній сотні» (2014), оформлено стенд «Україна соборна» (2014).
Миколу Івановича Козака було нагороджено Почесною Грамотою Верховної Ради України «за особливі заслуги перед Українським народом». Також він є Почесним громадянином міста Полонного. Життєпис, творчий шлях, активну громадську діяльність М.І. Козака було висвітлено на сторінках інформаційно-аналітичного тижневика «Сьогодення громади», районної газети «Новий шлях», обласної газети «Подільські вісті», Енциклопедії сучасної України (Том 13, с. 616-617). Учень Полонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Назар Приймак написав грунтовну та цікаву роботу про Миколу Козака, яку було опубліковано в обласній збірці «Митці рідного краю», а також провів презентацію його творчого портрету під час проведення обласного семінару-практикуму «Митці рідного краю» методистів художньо-естетичних дисциплін Хмельницької області.
Не можна оминути увагою і не згадати те, що Микола Козак є незвичайного таланту фотографом. Виставки його робіт уособлюють творіння доброго, вічного, натхненного. Він вміє побачити прекрасне серед буденного і рутинного, висвітлити неймовірні краєвиди рідного краю, які майстерно пише своїм пензлем природа та відобразити справжні людські емоції та почуття. 18 червня 2008 року в Міжнародному центрі культури і мистецтв Києва відбувся ювілейний концерт Народної артистки України Валентини Степової з нагоди 25-ліття творчої діяльності. Під час дійства під прекрасні краєвиди рідної землі, які відзняв Микола Іванович, співачка зачаровувала зал чистим, мелодійним, задушевним співом. Також митець забезпечує фотосупровід безлічі культурно-масових заходів, що відбуваються в Полонському районі.
Слід зауважити, що Микола Іванович – добра та чуйна людина, прекрасний сім’янин. Одружений, має сина та онуків. Його дружина – Зінаїда Олексенко, знана в Полонському краї та за його межами поетеса, голова літературно-мистецької вітальні «Полонь».
Вивчаючи життєвий та творчий шлях Миколи Козака, ще більше захоплюєшся його неймовірним талантом, самовіддачею, титанічною працею та любов’ю до рідної землі, високими моральними рисами, якими може володіти людина.
Напередодні святкового дня, хочеться ще раз привітати Миколу Івановича із славним ювілеєм. Нехай Ваші будні завжди залишаються ясними, радісними та світлими. Хай Бог обдаровує своєю благодаттю та посилає міцне здоров’я і довголіття, Вам і Вашим близьким! Нехай неспокій буде лише творчим! Гармонії душі, натхнення, сили та наснаги на многії і благії літа!
З роси і води Вам, шановний ювіляре!


З щирою повагою та найкращими побажаннями,
Назар Приймак та Назар Мартинюк

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • КРАСА ЛЮДСЬКОЇ ДУШІ
  • Будинку творчості Полонської ОТГ – 85. ГОРТАЮЧИ ФОТОАЛЬБОМ…
  • Миколі Вінграновському - 80
  • Полюбіть майбутнє – крила виростуть
  • Сергій Козак – видатна особистість в історії регіону
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com