RSS 2.0

» » «Козацький гай» як символ любові до рідної землі
«Козацький гай» як символ любові до рідної землі
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Управління освітою / Виховна робота | Автор: Dryzhal | Переглядів: 475
Дата: 7-06-2018, 15:38
«Козацький гай» як символ любові до рідної землі«Козацький гай» як символ любові до рідної земліЗгідно наказу МОН України № 79 від 19.01.2017 р. Пасічнянський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, технологічний ліцей» включено до всеукраїнського експерименту «Теоретико-методологічні засади моделювання розвитку авторських шкіл» на базі загальноосвітніх навчальних закладів України на 2017-2021 роки, оскільки навчальний заклад обрав моделлю школи – «Школа козацької педагогіки».
Метою реалізації школи козацької педагогіки є: залучення учнівської молоді до формування самосвідомості, самоповаги, національної гідності, ідентичності через вивчення історії України, козацтва, національного руху;
формування навичок здорового способу життя, козацького гартування, пропаганди та створення християнсько-духовних козацьких принципів; пропаганда та створення християнсько-духовних козацьких принципів; долучення до волонтерських місій, пов’язаних зі створенням умов здорового способу життя; об’єднання активної молоді навколо ідеї відродження духовності, патріотизму, шанування національної культури, історії та традицій українського народу, українського козацтва, створення козацької загальнонаціональної ідеї.
Впровадження козацької педагогіки у нашому навчальному закладі здійснюється комплексно: через навчальний процес та організацію позакласної виховної роботи.
На сьогоднішній день розроблена програма дослідно-експериментальної роботи, де обґрунтовано актуальність дослідження, визначена тема, мета та завдання експериментальної роботи, основні організаційно-педагогічні умови інноваційного розвитку школи. Підписано договори про співпрацю з вищими навчальними закладами, Хмельницьким інститутом післядипломної педагогічної освіти вчителів, представниками Українського козацтва в Хмельницькій області. Вчителями Пасічнянського НВК розроблено програми елективних курсів, які затверджені МОН України: Русою Т.В., Семенюк Л.С. «Доба козаччини в українській літературі» та Кривицькою Г.М. «Стежками козацької звитяги». Програми пристосовані до нашої місцевості і призначені для учнів 8-11 класів. Участь у всеукраїнському експерименті «Теоретико-методологічні засади моделювання розвитку авторських шкіл» та необхідність розширити впровадження козацької педагогіки у навчальному закладі спонукали педагогічний колектив до розроблення нових програм. Створено ініціативну творчу групу з розробки нових елективних курсів варіативної складової навчального плану з козацької тематики, до якої увійшли Руса Т.В., Міщишина Н.М., Семенюк Л.С., Вітомська Л.С., Бендра О.О. Програми елективних курсів варіативної складової навчального плану для учнів 4-7 класів «Ми – нащадки славних козаків» схвалені для використання в навчально-виховному процесі на засіданні методичної ради відділу освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради (протокол № 1 від 15.02. 2017 року) та зайняли перше місце на обласній виставці «Хмельниччина на шляхах реформування».
У 2017 році плани-конспекти факультативних занять для 4 класу «Ми-нащадки славних козаків» (автори Т.В.Руса, Л.С. Семенюк) та для 7 класу «Заморочки з козацької бочки» (автори Н.М.Міщишина, Є.О.Вакалюк) представлені на обласній виставці «Хмельниччна на шляхах реформування».
Обмін досвідом впровадження у систему роботи навчального закладу козацької педагогіки відбувається під час проведення лекцій на курсах підвищення кваліфікації директорів, заступників директора з навчально-виховної роботи, заступників директора з виховної роботи; виступу на конференції під час літньої управлінської практики; проведення районних семінарів (28 квітня 2017 року - вчителів початкових класів та математики, 16 листопада 2017 року – вчителів історії та музичного мистецтва, 18 березня 2018 року – вчителів хімії та біології).
30 жовтня 2017 року у навчальному закладі гостинно зустрічали учасників науково-краєзнавчої експедиції «Історико-культурна спадщина Хмельниччини: проблеми збереження», присвяченої 80-річчю утворення Хмельницької області та 10-річчю надання Національній спілці краєзнавців України статусу творчої.
2017-2018 навчальному році учні 5-11 класів охоплені факультативними курсами національно-патріотичного спрямування: «Українознавство», «Стежками козацької звитяги», «Доба козаччини в українській літературі».
Важливим фактором патріотичного виховання дітей та учнівської молоді є реалізація проекту «Музейна педагогіка», що дає можливість учням шляхом проникнення у створену реальність, атмосферу минулого відчути свою особисту причетність до власної історії і культури. В нашому навчальному закладі учні активно залучаються до роботи та поповнення експозицій Музею Знатних земляків та кімнати-музею історії села Пасічна.
Велике значення в національно-патріотичному вихованні має екскурсійна діяльність, ознайомлення з місцями бойової слави українського народу, пам’ятниками визначним діячам. З метою вивчення історичного минулого рідного краю учні 5 класу у вересні 2017 року відвідали поле Пилявецької битви та пам’ятник Івану Ґанджі.
Старосинявщина – край козацький, прославлений перемогою Богдана Хмельницького у Пилявецькій битві проти військ Речі Посполитої, яка відбулась 21-23 вересня і 370-річчя якої будемо святкувати цього року. Саме тому в навчальному закладі розробили і приступили до реалізації довгострокового проекту «Козацький гай», запланувавши висадити триста сімдесят дерев.
Захід розпочався з урочистою лінійки, під час проведення якої вшанували пам'ять та поклали квіти до меморіальних дошок випускникам школи: Вадиму Шалатовському, який загинув, боронячи рубежі нашої держави на сході України та поетові-землякові Роману Йосиповичу Юзві. До присутніх звернулись лісничий Старосинявського лісництва ДП «Старокостянтинівське лісове господарство» Петро Сідлецький, директор ДП ДГ «Пасічна» Микола Хитрук, учасник АТО, нагороджений «Орденом за мужність ІІІ ступеня» та медалями «За бойові заслуги», «За бездоганну медичну медичну службу», «Учасника АТО» Олександр Палага.
Директор школи Тетяна Василівна Руса висловила слова вдячності всім, хто долучився до заходу, а особливо голові та працівникам Старосинявської райдержадміністрації, відділу культури, молоді та спорту виконавчого комітету Старосинявської селищної ради. Особлива подяка була висловлена лісничому Старосинявського лісництва ДП Старокостянтинівське лісове господарство Петру Сідлецькому та директору ДП ДГ «Пасічна» Миколі Хитрику – за дієву допомогу в реалізації проекту. Виступаючі зазначили, що в залежності від того скільки душі і праці буде вкладено у плекання парків, скверів, лісів, різноманітних насаджень, стільки вони віддячать людям неповторною красою, багатим рослинним та тваринним світом, цілющим повітрям.
Необхідно відмітити, що озелененням рідного села педагогічний та учнівський колективи займаються постійно. Неподалік школи милують око нещодавно висаджені саджанці яблунь, вишень, слив, абрикос.

Н.М.Міщишина, заступник директора Пасічнянського НВК
Л.С.Семенюк, заступник директора Пасічнянського НВК


Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Міжнародні відзнаки здобули в Польщі юні природолюби і знавці національної кулінарії з Хмельниччини
  • Козацько-лицарські традиції - в освітній простір України

  • НА ВЕРХ