RSS 2.0

» » Осінній карнавал яскравих барв
Осінній карнавал яскравих барв
Категорія: Публікація сайту / Бібліотечна справа | Автор: Zaspa | Переглядів: 431
Дата: 13-11-2018, 15:31
Осінній карнавал яскравих барв Осінній карнавал яскравих барв Осінній карнавал яскравих барв Осінній карнавал яскравих барв Осінній карнавал яскравих барв

Колектив Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Хмельницької області вважав пріоритетним завданням проведення місячника розвиток творчих обдарувань дитини, надання їй можливості проявляти свої нахили і здібності.
Виконуючи виховну функцію, бібліотекарі спрямували діяльність на формування життєвих компетентностей ліцеїстів, забезпечення гармонійного розвитку, набуття соціального досвіду, а також національно-патріотичне виховання. Залучаючи ліцеїстів до читання, педагогічний колектив, бібліотекарі сприяли творчій самореалізації учнів, створенню умов для розвитку, духовного зростання та поповнення інформаційного багажу, навичок самостійного пізнання, самоосвіти.
Перша декада місячника проводилась під девізом «Мистецтво, що випромінює радість».
01.10.2018 р.– оголошення проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини», про що сповістили на інформаційному стенді ліцею, виставковій вітрині читальної зали, на веб-сайті ліцею.
Центр творчого розвитку зустрічав відвідувачів інсталяцією «Кращий читач вітає зі святом».
Місячник поділили на тематичні декади, присвячені творчості, креативності, мистецтву:
1-10 жовтня - «Я – творча дитина»;
11-20 жовтня – «Ми – патріоти України»;
21-31 жовтня – «Мозаїка творчих ідей».
У ході кожної декади проводилися експрес-бесіди циклу «Інформаційні хвилинки в бібліотеці», диспути, обміни думками у формі вільного мікрофона, оформлялися тематичні книжкові виставки, інформаційні вітрини.
02.10.2018 р. у ліцеї традиційно пройшов конкурс читців «Чисті роси мови дорогої». Цього року він присвячений Дню захисника України. Конкурс зібрав кращих декламаторів у змаганні за призові місця. Метою заходу стала популяризація художніх творів українських письменників і поетів, розкриття краси українського слова, залучення молоді до літературного надбання українського народу. У виконанні ліцеїстів звучали поетичні твори Ліни Костенко, Бориса Олійника, Костянтина Ополіса, Василя Симоненка, Наталі Данилюк, Оксани Карпевич, Ольги Саліпи, проза Олександра Довженка.
Справжньою окрасою конкурсу стала книжкова виставка – презентація творів українських поетів «Поезія – це завжди неповторність…»
Бібліотека ліцею постійно проводить презентації нових книжкових надходжень. Виставка-парад «Книжки, що здатні змінити світогляд», що експонувалася протягом першої декади місячника, мала на меті знайомство з сучасною літературою, залучення ліцеїстів до читання, надавала можливість думати, аналізувати, отримувати достовірну інформацію.
Бібліотекарі не втрачають можливості відвідати презентації нових книжок, що проходять у нашому місті. Так 5 жовтня 2018 р. у великій залі Галереї мистецтв міста відбулась зустріч з Максом Кідруком, українським письменником, де він презентував книгу «Де немає Бога». Сам автор вважає її найкращою. Адже, як зазначив письменник, це не просто сюжетна книжка, а в ній є глибокі речі, що мають для нього важливе значення.
Фонд бібліотеки поповнився трьома новими романами Макса Кідрука: «Де немає Бога», «Зазирни у мої сни», «Не озирайся і мовчи», з його автографом. Сподіваємося, що вони не будуть залежуватися по полицях, тому що сюжети надзвичайно цікаві, захоплюючі, динамічні.
Дуже вдячні ТОВ «Видавництво РОДОВІД» за книжковий подарунок. Фонд бібліотеки ліцею поповнив примірник книжки Андрія Гречила, Богдана Завітія «НАШ ГЕРБ. Українські символи від княжих часів до сьогодення», яка здобула ГРАН-ПРІ головної книжкової премії країни – Book Forum Best Book Award .
25 жовтня у приміщенні історичного факультету КПНУ імені Івана Огієнка відбулася презентація альбому «Наш Герб. Українські символи від княжих часів до сьогодення». Представляв видання автор-упорядник Богдан Завітій. Напередодні книга люб’язно подарована бібліотеці ліцею видавництвом РОДОВІД. На зустрічі з автором була бібліотекар Бойко Г.В. Презентація плавно переросла у дружнє спілкування між автором і слухачами. Після завершення зустрічі Богдан Завітій подарував автограф для ліцеїстів з найкращими побажаннями.
Бібліотекарі продовжують співпрацю з нашим земляком Сикорою Е.Ф., дослідником історії держави, який зараз проживає у м. Харкові. У жовтні Едуард Філіпович подарував нам свої останні дві книжки «На 28 году независимости. Субъективные заметки» та «Под знаком Тризуба. Тысячелетний тернистый путь украинского народа к свободе и независимости (882-1991)». Загалом у 2018 році основний фонд бібліотеки поповнився на 118 подарункових примірників.
5 жовтня в будинку культури «Розмай» відбулися урочистості, присвячені Дню вчителя. Ліцеїсти дарували радість, творчість, натхнення своїм наставникам. Виступи танцювального гуртку «Мрія» (художній керівник Г.Рябокляч), вокального гурту «Козацька слава» (художній керівник П.Колендзян), духового оркестру ліцею, сольних пісенних номерів Д.Козерацького, Д.Сторожука, М.Томульця, гумористів А.Наглюк, С.Гарюка супроводжувалися щирими аплодисментами глядачів.
Настрій проведенню місячника надавали експрес-бесіди «Посміхнись у день посмішки», «Всесвітній день миття рук, «Макарони – смакота!». Інформаційні вітрини, що були розміщені на столах читальної зали, привертали увагу, користувалися попитом, обговорювалися. Інфомаційні хвилинки невимушено перетворювалися на диспути.
Друга декада місячника «Ми – патріоти України» була повністю присвячена національно-патріотичному вихованню ліцеїстів. Заходи жовтня були спрямовані на виховання справжнього патріота України та присвячені святкуванню Дня захисника України. Колектив ліцею вважав пріоритетним напрям національно-патріотичного виховання, формування ціннісного і шанобливого ставлення особистості до українського народу, його культури, утвердження гуманістичної моральності.
12.10.2018р. у бібліотеці проведено День бібліографії.
Бібліотекар Бойко Г.В. підготувала бібліографічний огляд «Сторінки славетної історії українського козацтва». На полицях тематичної книжкової виставки «Запорозька Січ – скарбниця військового мистецтва українського козацтва» були представлені видання, що перенесли читачів у часи величної козацької доби. Протягом дня бібліотекар Бойко Г.В. знайомила читачів з літературою, на сторінках якої йшлося про становлення, розвиток та загибель Козацької української держави. Бібліотекар зазначала, що на фоні героїчного минулого, славних перемог і гіркоти поразок ми бачимо споконвічне прагнення українського народу до політичної незалежності та свободи духу.
Бібліотекар Ползюкова М.М. у рамках циклу «Літературна вітальня запрошує» презентувала книжку А.Цаплієнка «Книга змін», яка є у фонді бібліотеки і користується попитом серед читачів. Засідання вітальні було присвячено творчості Андрія Цаплієнка – журналіста, військового кореспондента, автора п’яти книжок, який в цей день відзначав своє 50-річчя від дня народження.
У читальній залі бібліотеки протягом декади традиційно експонувалася тематична книжкова виставка «Патріоти України на захисті держави», яка цього року поповнилася новими примірниками книжок. У розділах, що присвячений боротьбі українського народу за волю, честь і славу, знайшли своє місце книжки І.Патриляка «Перемога або смерть», В.В’ятровича «Україна. Історія з грифом «секретно», видання «Визвольна боротьба», книжка Громадського просвітницького проекту «LIKБЕЗ. Історичний фронт» «Поле битви – Україна. Від «володарів степу» до «кіборгів», книжка проекту «Добробати» «Історія подвигу батальйонів, що врятували країну», популярне видання О.Криштопи та О.Каліновської «Про мертвих, живих і ненароджених. Герої (не)війни», документально-біографічний огляд І.Богдана «Патріотв’язні», книжка військового капелана А.Зелінського «Соняхи».
З 22 жовтня 2018р. в читальній залі працювала ілюстративно-документальна виставка «Пам’ять – загиблим, шана – живим», присвячена дню визволення України від фашистських загарбників (1944). Інформаційний матеріал виставкової вітрини «Україна в другій світовій війні» логічно доповнив викладки розділів книжкової виставки.
Третя декада місячника «Мозаїка творчих ідей» - справжнє розмаїття креативу, зростання, реалізації.
09-25 жовтня 2018 р. - проведено фотоконкурс «Осінній карнавал яскравих барв», метою якого стало відродження та популяризація серед молоді здорового способу життя, творчого розвитку, формування гармонійної особистості, сприяння творчій самореалізації дитини.
На фотоконкурс представлено 25 робіт, тематикою яких є зображення красоти природи і місця людини серед осіннього різнобарв’я, здатності та бажання молоді дотримуватися здорового способу життя. Виставку світлин розгорнули в бібліотеці, працівники якої виступили організаторами конкурсу. Переможці визначені в номінаціях «Барвистий стоп-кадр», «Подорожуючи країною», «Найщиріші емоції».
30 жовтня 2018 р. на завершення місячника був проведений День інформації.
У бібліотеці пройшли педагогічні читання «Педагогічна спадщина В.О. Сухомлинського в контексті сьогодення» (до 100-річчя від дня народження видатного українського педагога-гуманіста В.О. Сухомлинського). Організаторами заходу стали бібліотекар М.Ползюкова та голова методичного об’єднання вихователів ліцею І.Прибатень.
Педагогічна спадщина В.О. Сухомлинського, створена ним система всебічного розвитку дитини стала джерелом пошуку професійних відповідей на виклики сьогодення. Предметом обговорення стали проблеми, що висвітлювали у своїх виступах вихователі Сотніков С., Ползюков Є., Герасимчук О., Савчук Р., Твердохліб С.
Тематикою читань було передбачено розгляд питань впровадження нових механізмів, правил, процедур управління і співпраці у новій українській школі згідно Закону України «Про освіту», формули НУШ крізь призму ідей В.О. Сухомлинського, педагогіки партнерства, ключових компетентностей для життя як основи самореалізації учнів, виховання на цінностях, які є базою для щасливого особистого життя та успішної взаємодії з суспільством. Виступ бібліотекаря М.Ползюкової був присвячений життєвому шляху, педагогічній діяльності та поглядам В.О. Сухомлинського. Відбувся обмін думками.
У читальній залі бібліотеки була розгорнута тематична книжкова виставка «В.О. Сухомлинський: Великий педагог, великий Добротворець». На виставковій вітрині надана інформація щодо його педагогічної діяльності «Серце віддаю дітям».
Також під час місячника презентована програма «Електронний каталог бібліотеки ліцею» (проект Ползюкової М.М., розробник Ползюков В.Є.)
Електронний каталог надає можливість всім, хто заходить як «Гість», отримати повну інформацію щодо складу основного фонду бібліотеки, фонду підручників, електронних носіїв інформації, а також знайти за тематикою статті періодичних видань, які передплачує ліцей.
Заповнені дані від імені «Адміністратора» формуються в каталожну картку.
Електронний каталог запрограмовано розробником таким чином, що можна отримати інформацію за тематикою рубрик, переглянути всі варіанти у формі каталожних карток, з’ясувати місце находження інформації.
На презентації надана інформація щодо користування електронним каталогом. У практичній частині всі бажаючі отримували інформацію самостійно, користуючись програмою.
Експонувалась викладка періодичних видань «Радимо прочитати: сторінками методичної літератури». До уваги педагогів був представлений огляд науково-методичних журналів.
Для забезпечення матеріалами проведення лекторіїв у читальній залі бібліотеки готуються різні за формами тематичні виставки.

Бібліотекар
М. Ползюкова

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Урочисте засідання методичного об’єднання шкільних бібліотекарів м. Славути «Жовтень єднає шкільні бібліотеки»
  • Семінар-практикум шкільних бібліотекарів
  • Якщо ви хочете, щоб молодь тягнулася до знань, турбуйтеся про головні , найважливіші джерела духовної культури – бібліотеки
  • Формування творчої особистості молодшого школяра в педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського
  • Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини
  • Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Наша адреса:


    29013, м. Хмельницький
    вул. Проскурівського Підпілля, 139
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com

    НА ВЕРХ