RSS 2.0

» » ЖИТТЄВИЙ СЦЕНАРІЙ ЮВІЛЯРА
ЖИТТЄВИЙ СЦЕНАРІЙ ЮВІЛЯРА
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. | Автор: Dryzhal | Переглядів: 1 225
Дата: 7-12-2018, 08:31
ЖИТТЄВИЙ СЦЕНАРІЙ ЮВІЛЯРА ЖИТТЄВИЙ СЦЕНАРІЙ ЮВІЛЯРА ЖИТТЄВИЙ СЦЕНАРІЙ ЮВІЛЯРА

У чому сенс життя? Служити іншим і робити добро.
Аристотель


Яскравою сторінкою в літописі Полонського краю є діяльність чудового вчителя, управлінця, історика, публіциста, активного громадського діяча та просто гарної, порядної людини Романа Івановича Пелеха, який народився 7 грудня 1933 року в с. Мацошині Жовківського району на Львівщині.
Цього року ветерану педагогічної ниви виповнюється 85 років!
Після завершення навчання на філологічному факультеті (за спеціальністю «Українська мова та література») Львівського університету імені Івана Франка в 1956 році Роман Іванович розпочав свій трудовий шлях на Полонщині, яка стала для нього новою рідною домівкою, колискою творчості та подальшого зростання. Спочатку працював у Котелянській середній школі, а згодом перейшов на посаду заступника директора у Новолабунський середній навчальний заклад. Своїх колег, учнів та батьків він зачаровував інтелектом, глибокими пізнаннями, високою культурою та моральними чеснотами.
За сподвижницьку діяльність в галузі освіти, активну громадську позицію, зразкову роботу в напрямку управління його було призначено завідувачем районного методичного кабінету (РМК) Полонського відділу народної освіти у 1969 році. Не можна не зазначити, що РМК було утворено роком раніше, у 1968 році. Саме Роман Іванович стояв біля витоків організації та становлення методичної служби Полонського району. Було створено штатний розпис, розподілено обов’язки між працівниками, забезпечено добір кадрів. Налагоджувалася співпраця із обласним керівництвом. Велика увага почала приділятися творчому зростанню педагога, пошуку та використанню нових засобів, форм, методик у навчально-виховному процесі. Проводився день молодого вчителя. Це були святкові заходи, відкриті уроки, методично-інструктивні наради, семінарські заняття, фронтальні перевірки тощо. Подібна робота забезпечувала поширення передового педагогічного досвіду, дозволяла молодим та малодосвідченим фахівцям розвивати свій потенціал, модернізувати навчальний процес відповідно до вимог часу, здобувати навички та вміння для професійного самовдосконалення. Саме він є автором Положення про нагородження районною педагогічною премією імені Лесі Українки. За ініціативи Романа Івановича гарною традицією стало видання методичних бюлетенів та іншої друкованої продукції на допомогу вчителям-предметникам, адміністраціям закладів освіти. Його робота, як керівника, була спрямована на вирішення практичних проблем, уникнення формалізму в роботі, створенні комфортних умов для зростання педагогічного працівника та школяра, вихованця позашкільної установи. Роман Пелех – спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, вчитель-методист. Певний час він очолював районну професійну спілку працівників освіти.
З 2002 по 2014 рр. Роман Іванович обіймав посаду методиста у Полонській станції юних туристів «Обрій». У цей час він активно долучається до краєзнавчих розвідок, веде тематичні рубрики «Сторінками історії», «Люби і знай свій рідний край», «Мій рідний край» в районній газеті «Новий шлях». Завдяки його наполегливим пошукам проводилася робота по встановленню імен невідомих солдат, вивченню історії Голодомору на наших теренах, дослідженні мікротопонімів України. Полончани отримали можливість дізнатись більше інформації про забуті та притрушені пилом часу події, ідеї та постаті історії рідного краю. Багато цінних матеріалів просвітника було опубліковано в колективних книгах «Полонному 1000 років» (1995), «Полонне. Історія і сучасність» (2006). Його наукова творчість охоплює висвітлення історії не лише Полонщини, а й Волині та Поділля.
Вагомий внесок ювіляра в розвиток освіти був гідно відзначений. У 2002 році він був лауреатом районної педагогічної премії імені Лесі Українки, а у 2005 році, напередодні професійного свята освітян, йому присвоєно звання «Заслужений працівник освіти України». Ім’я Романа Пелеха та відомості про його діяльність занесені до «Енциклопедії освіти Хмельниччини» (2017).
Кажуть, що талановита людина – талановита у всьому. Це дійсно так. Але талант – лише крихітна частинка успіху і визнання, які необхідно торувати наполегливістю, працелюбністю та новаторством. Відразу пригадую слова Людвіга Бетховена: «Для людини з талантом і любов’ю до праці не існує перешкод». Упродовж багатьох десятиліть Роман Іванович є незмінним головою Полонського районного товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка, входить до літературно-мистецької вітальні «Полонь». З 2002 року при мистецькому об’єднанні полончан розпочала свою роботу літературна робітня, яку постійно проводив герой нашого біографічного нарису. Він організовував навчання та читав лекції з історії та теорії літератури, мистецтва слова, філософії, естетики. Його виступам притаманні європейський шарм, структурованість, логічність та змістовність, які ще раз підкреслюють високу інформативність. До слова, за спогадами колег із РМК, Роман Іванович захоплюється народними піснями, має витончений музичний смак.
Його твори друкувалися в колективних збірках «Полонь» (2000, 2007, 2015), «Безсоння вишень» (2000), «Осик осінній сон» (2001), «Творче Поділля. Ювілей» (2003), «Антологія сучасної новелістики та лірики України – 2004», часописі «Медобори. 12 випуск» (2017), журналах «Україна», «Склянка часу». Найвагоміша добірка поетичних і прозових творів Романа Івановича представлена в книзі «Трилисник» (2007), поряд з художніми роботами Валентини Біленької-Гаманчук та Галини Карнафель.
У 2016 році світ побачила авторська збірка творів митця «Йти, йти, йти…». Вона демонструє широту поглядів автора. Пронизані нитками патріотизму, щирої любові та вболівання за долю рідної землі, вірші уособлюють плетиво сутності справжньої українця, відданого Вітчизні. Поезія Романа Івановича – багатогранна та всеосяжна палітра, розмаїта суцвіттям знайомих і болючих тем. Він окрилює своїм гармонійним відчуттям високого мистецтва слова, глибиною написання текстів, а сам постає борцем за Україну. Його зброя – влучне, дзвінке, калинове та дороге серцю рідне слово. Про цю книжку дуже розлого та змістовно написала відгук літераторка С. Дупелич-Свінціцька. На знак глибокої пошани присвятила Роману Пелеху свій вірш поетеса Л. Кліманова.
Творчість талановитої людини була чудово висвітлена та досліджена у матеріалах міжшкільної учнівської конференції «Поети Полонщини. Презентація творчості (Організація позакласної роботи на уроках української літератури)» авторства творчої групи вчителів української мови та літератури Полонської ОТГ (О.І. Густяк, Т.П. Соснова, Л.В. Вельгас, Л.І. Кукуруза, О.Ф. Дехтярук).
Упродовж багатьох років вірним соратником, однодумцем, товаришем, коханням, натхненням, путівною зорею та серцем для ювіляра є його дружина Ніна Анемподистівна.
Роману Пелеху – 85 років. Його діяльність становить цілу епоху злету педагогічної думки в історії освіти Полонного. Його знають, поважають та шанують у нашому краї та далеко за його межами. Тому нехай Господь дарує Вам, Романе Івановичу, довголіття, наснагу та міцне здоров’я.
З роси і води, ювіляре!

Н. Мартинюк
Фото надані М. Козаком


Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • СПОДВИЖНИК ПОДІЛЬСЬКОГО КРАЮ ОЧИМА СУЧАСНИКІВ
  • МИТЕЦЬ ТА КРАЄЗНАВЕЦЬ МИКОЛА КОЗАК: ШТРИХИ ДО ПОРТРЕТУ
  • Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Наша адреса:


    29013, м. Хмельницький
    вул. Проскурівського Підпілля, 139
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com

    НА ВЕРХ