RSS 2.0

» » Представники лісівників і освітян Хмельниччини ділились у Києві досвідом роботи
Представники лісівників і освітян Хмельниччини ділились у Києві досвідом роботи
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 613
Дата: 5-11-2019, 12:55
Представники лісівників і освітян Хмельниччини ділились у Києві досвідом роботи Представники лісівників і освітян Хмельниччини ділились у Києві досвідом роботи Представники лісівників і освітян Хмельниччини ділились у Києві досвідом роботиЗ 28 по 30 жовтня 2019 року Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України спільно з Навчально-науковим інститутом лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України, з участю представників Державного агентства лісових ресурсів та Товариства лісівників України проводили профільні курси підвищення кваліфікації для керівників учнівських лісництв, учителів біології - керівників гуртків лісівничого спрямування.
Також у навчально-методичному заході брали участь представники Хмельниччини - Микола Андрійович Зведенюк, керівник гуртків «Юні лісівники» Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, керівник зразкового учнівського лісництва «Пліщинське», вчитель хімії Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівської районної ради та Олександр Васильович Заблоцький, головний лісничий ДП «Шепетівське лісове господарство», яких організатори запросили для презентації здобутків співпраці освітян і лісівників нашого краю та обміну досвідом роботи, щодо організації діяльності шкільних учнівських лісництв і гуртків юних лісівників на Шепетівщині та в Хмельницькій області.
Вони гідно представили зібранню спільні напрацювання і здобутки в контексті лісової педагогіки, навчання, виховання й профорієнтації школярів на лісівничі професії та підготовки кадрів для лісогосподарського підприємства, яке багато літ поспіль успішно працює під керівництвом його директора Володимира Михайловича Сасюка.
Навчальні курси проводилися для 28 керівників учнівських лісництв, учителів біології - керівників гуртків лісівничого спрямування закладів загальної середньої та позашкільної освіти із різних регіонів України з метою надання, оновлення та вдосконалення знань і вмінь, необхідних для ефективного вирішення завдань з питань лісового господарства під час професійної діяльності посадових осіб та фахівців закладів загальної середньої і позашкільної освіти.
У перший день курсів - 28 жовтня 2019 року в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді Міністерства освіти і науки України з вітальним словом перед учасниками виступили:
- Гузенко Руслан Володимирович, перший заступник начальника управління Київського обласного і по м. Києву управління лісового та мисливського господарства;
- Вербицький Володимир Валентинович, директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, доктор педагогічних наук, професор та його колега - Федорчук Михайло Ігорович, завідувач лабораторії дендрології НЕНЦ.
Разом з організаторами науковий зміст курсів забезпечували Хрутьба Андрій Сергійович, експерт Національного представництва FSC в Україні з освітніх проектів (методичний семінар «Можливості для посилення інформаційно-культурної та просвітницької роботи завдяки FSC-урокам») і Санковська Ірина Мечиславівна, викладач кафедри методики та психології дошкільної і початкової освіти ІППО Київського університету імені Бориса Грінченка (тренінг «Дитина у лісі: «Рейнджер чи споживач?»).
Наступного дня навчання було продовжено в Національному університеті біоресурсів і природокористування України та ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», де з вітальним словом перед учасниками виступили Лакида Петро Іванович, доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НААН України, академік Лісівничої академії наук України та Міжнародної академії інформатизації, директор Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України та Корнієнко Віктор Петрович, перший заступник Голови Товариства лісівників України.
Науковий зміст курсів забезпечили науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України та ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція»: заступник директора ННІ ЛіСПГ з навчальної та виховної роботи Свинчук В.А., к. с.-г. наук, доц. Левченко В.В., к. с.-г. наук, доц. Білоус В.М., зав. музею С.М. Шевченко, д. с.-г. наук, проф. Зібцев С.В., д. с.-г. наук. проф. Гойчук А.Ф., к. с.-г. наук, доц. Пузріна Н.В., доц. Сандонін С.Є., к. с.-г. наук, доц. Гуменюк В.В., к. с.-г. наук, доц. Маєвський К.В., к. б. наук, доц. Курдюк О.М., директор Ботанічного саду Слива О.А., к. с.-г. наук, проф. Маурер В.М., доц. Іванюк І.В., к. екон. наук, доц. Павліщук О.П., проф. Рябченко В.І. та начальник наукової частини ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», к. с.-г. наук Мельник О.М.
30 жовтня 2019 року з питань навчально-методичного забезпечення керівника учнівського лісництва, учителя біології - керівника гуртка лісівничого спрямування закладу загальної середньої та позашкільної освіти перед учасниками заходу виступив керівник зразкового учнівського лісництва «Пліщинське» Зведенюк Микола Андрійович. Він зауважив, що до традиційного навчально-методичного забезпечення (роздавальний та дидактичний матеріал) відносяться ще й екологічні стежини, шкільні дендропарки, музеї лісу тощо та звернув увагу на забезпечення бібліотеки учнівського лісництва підручниками, посібниками, довідковим матеріалом, географічними картами, фотодокументами та потребу в комп’ютеризації навчального кабінету.
Під час його виступу було розглянуто методику створення гербаріїв, колекцій комах, ґрунтів, насіння, деревини, а також виконання, оформлення та презентації навчальних проектів і науково-дослідницьких робіт.
Особливий інтерес учасників заходу викликали, продемонстровані для них навчальні книги, за якими нині вчаться школярі та юні лісівники Хмельниччини і авторський навчально-методичний посібник М.А.Зведенюка «Юні лісівники - майбутні господарі лісів Батьківщини», який нещодавно ТзОВ «Поліграфіст» надрукував для усіх керівників гуртків юних лісівників і учнівських лісництв України.
В роботі круглого столу взяли участь:
- Вербицький Володимир Валентинович, директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, доктор педагогічних наук, професор;
- Корнієнко Віктор Петрович, перший заступник Голови Товариства лісівників України;
- Заблоцький Олександр Васильович, головний лісничий ДП «Шепетівське лісове господарство» Хмельницької області;
- Стукал Ніна Іванівна, голова Всеукраїнського об’єднання «Лісова громада», керівник учнівського лісництва Фастівського району Київської області;
На засіданні круглого столу було обговорено звіт, аналіз проведеної роботи, проекти та пропозиції Всеукраїнського об’єднання «Лісова громада»; перспективи розвитку мережі гуртків юних лісівників і учнівських лісництв закладів освіти й держлісгоспів України; організаційно-правові засади діяльності учнівських лісництв в закладах освіти та лісогосподарських підприємствах; співпраця освітян і лісівників у контексті реалізації завдань лісової педагогіки: проблеми і перспективи; профорієнтаційна робота з учнівською молоддю та допрофесійна підготовка юних лісівників в учнівських лісництвах.
Олександр Васильович поділився досвідом роботи щодо розширення мережі учнівських лісництв у ДП «Шепетівське лісове господарство», навів приклади тісної співпраці лісівників та учнівських лісництв, звернув увагу на важливість їх діяльності в галузі охорони природи.
Після завершення навчання учасники навчальних курсів отримали Сертифікат про підвищення кваліфікації за категорією «Керівник учнівського лісництва, учитель біології – керівник гуртків лісівничого спрямування закладів загальної середньої та позашкільної освіти».
А ще столичними організаторами навчань направлено начальнику Хмельницького ОУЛМГ П.С.Пешку та директору Хмельницького ОЕНЦУМ В.В.Климчуку листи-подяки за активну й змістовну участь О.В.Заблоцького та М.А.Зведенюка у роботі цього важливого заходу.

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ.

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Лісівники та освітяни Хмельниччини провели обласний семінар-практикум керівників учнівських лісництв
  • Кращі керівники учнівських лісництв та лісівники Хмельниччини презентували здобутки своєї спільної діяльності у м. Києві на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Відтворимо ліси разом»
  • Юні лісівники Хмельниччини взяли участь у Х ювілейному Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв
  • Лісівники і освітяни Хмельниччини презентували в столиці України здобутки співпраці
  • Юні лісівники - майбутні господарі лісів Хмельниччини
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com