RSS 2.0

» » Всеукраїнський день бібліотек
Всеукраїнський день бібліотек
Категорія: Публікація сайту / Бібліотечна справа | Автор: Zaspa | Переглядів: 129
Дата: 28-09-2021, 09:33
Всеукраїнський день бібліотек Всеукраїнський день бібліотек – професійне свято працівників вітчизняної бібліотечної сфери. Відзначається щорічно 30 вересня, починаючи з 1998 р.
Свято започатковано за Указом Президента України від 14 травня 1998 р. № 471/98 «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек», з урахуванням великого внеску бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідності подальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та на підтримку ініціативи бібліотечної громадськості.

Указ зобов’язує центральні і регіональні органи виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечувати проведення комплексу заходів, спрямованих на підвищення ролі книги у суспільно-політичному та історико-культурному житті України, її громадян, а також на вирішення проблем розвитку бібліотечної справи.
В. д. б. відзначається передусім як свято всіх громадян, рівних у праві користуватися бібліотеками, їхніми ресурсами та послугами, а також як професійне свято бібліотечних працівників.
Ініціатива встановлення свята походить від працівників Національної парламентської бібліотеки України (НПБУ, нині – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого), які у 1997 р. підготували відповідне звернення до органів влади. З метою відзначення В. д. б. на належному рівні й вироблення узагальнених підходів до його організації, НПБУ разом з Українською бібліотечною асоціацією (УБА), Інформаційною службою США в Києві та Британською Радою оперативно організувала семінар «Досвід зарубіжних країн у популяризації серед громадськості діяльності бібліотек та їх суспільного значення», який відбувся 30 липня 1998 р. Того ж року НПБУ підготувала і розіслала в книгозбірні методичні поради «Про відзначення Всеукраїнського дня бібліотек».
30 вересня 1998 р. В. д. б. було уперше відзначено на загальнодержавному рівні. На урочистому вечорі в Колонному залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України, організованому Міністерством культури і мистецтв України, бібліотекарів вітали урядовці, видатні діячі культури, науки, мистецтва, представники громадськості, митці. Кращі бібліотекарі провідних бібліотек отримали відзнаки Президента України, інші нагороди. Того ж дня урочистості відбулися в багатьох бібліотеках країни.
У подальшому основний комплекс підготовчих заходів з відзначення В. д. б. здійснює УБА. За результатами щорічних конкурсів поданих бібліотечними працівниками гасел, УБА оголошує тему (слоган) поточного року, розробляє і поширює відповідний святковий постер, рекомендації щодо проведення загальноукраїнських акцій, приурочуваних до В. д. б. і т. ін. Від 2008 року до дня свята УБА оприлюднює результати всеукраїнського конкурсу «Бібліотека року», оголошує прізвища лауреатів низки нагород і відзнак – «За відданість бібліотечній справі», «За внесок у бібліотечну освіту» та ін.
Традиція щорічного відзначення свят бібліотек та бібліотечних працівників на загальнодержавному рівні існує в багатьох країнах світу. У більшості з них вона започаткована наприкінці 20 – на початку 21 ст. У США з 1958 р. щорічно відбувається національний бібліотечний тиждень, під час святкування, якого громадськість вшановує бібліотекарів і віддає данину значенню книгозбірень у культурному житті суспільства, підвищенні загального рівня освіченості та зміцненні засад громадського самоврядування. З 1985 р. 8 травня святкують День бібліотекаря і бібліотек у Польщі (заходи тривають протягом тижня, проводяться фестивалі книг, ярмарки, дні відкритих дверей та ін.). З 1995 р. 27 травня відзначається загальноросійський День бібліотек, а 24 жовтня – День бібліотек Німеччини. 15 вересня святкують День бібліотек Республіки Білорусь (з 2001 р.), 7 жовтня – День бібліотекаря у Вірменії (з 2004 р.), 27 травня – День бібліотек Киргизстану (з 2009 р.) тощо.
З 1999 р. ЮНЕСКО за ініціативою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек (МАШБ) щорічно четвертого понеділка жовтня відзначає Міжнародний день шкільних бібліотек. Дата цього свята різниться, у багатьох країнах, зокрема в Англії вона припадає на перший понеділок жовтня, коли починаються осінні шкільні канікули і приурочується до першого дня британського Національного Тижня дитячої книги. Починаючи з 2008 р., МАШБ, беручи до уваги значну активність шкільних бібліотек в організації свята, ухвалила рішення замість одного дня святкувати місяць і проводити його в жовтні. В Україні з 2014 р. проводиться щорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек.
У форматі щорічного відзначення В. д. б. бібліотекарі проводять різноманітні соціокультурні заходи, у т. ч. поза стінами книгозбірень, ставлячи за мету довести значущість цих закладів культури в житті громад, привернути увагу місцевих органів виконавчої влади та самоврядування до бібліотек.

Джерело
Українська бібліотечна енциклопедія

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Всеукраїнський конкурс «Шкільна бібліотека - 2017»

  • НА ВЕРХ