RSS 2.0

» » Інтелектуальна власність. Досвід Польщі та Німеччини
Інтелектуальна власність. Досвід Польщі та Німеччини
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Управління освітою | Автор: Dryzhal | Переглядів: 657
Дата: 25-06-2018, 08:26
Інтелектуальна власність. Досвід Польщі та Німеччини Інтелектуальна власність. Досвід Польщі та Німеччини Інтелектуальна власність. Досвід Польщі та Німеччини З 4 по 9 червня 2018 р. в рамках Громадської школи дієвих практик ЄС (Рівень B: Інтелектуальна власність) ми здійснили інтенсивну навчальну поїздку до Польщі та Німеччини, що завершувала чотиримісячне навчання в Україні в галузі інтелектуальної власності (в контексті Угода про асоціацію ЄС-Україна).

Протягом п'ятої сесії 20 представників українських ВНЗ, громадських організацій та ЗМІ серед багатьох зустрічей у Варшаві, Берліні та Мюнхені мали нагоду обговорити питання захисту прав інтелектуальної власності, інноваційної діяльності та її забезпечення з представниками Міністерства культури та національної спадщини Польщі, Федерального міністерства юстиціЇ ( тепер я знаю, що в Польщі це Міністерство називається - справедливості - пол. Ministerstwo Sprawiedliwości), а також з організаціями громадянського суспільства: ZAiKS, iRights.info та Wikimedia Deutschland. Надзвичайно важливою стала зустріч з доктором Андреасом Протманом, головою Цільової робочої групи по Україні Федерального міністерства закордонних справ Німеччини, щоб обговорити роль Німеччини в процесі української асоціації з ЄС. А також надто професійною була зустріч в Федеральному міністерстві юстиції і захисту прав споживачів Федеративної Республіки Німеччини. Під час зустрічі було окреслено основні задачі міністерства щодо прав споживачів, проінформовано про структуру міністерства та основні функції представницьких та функціональних органів Федерального Міністерства.Нам було представлено огляд органів судової влади, огляд судночинства Федеративної Республіки Німеччини. Нас ознайомили із загальною юрисдикцією в підходах до захисту прав споживачів та захисту інтелектуальної власності, інноваційної діяльності, патентної діяльності та процесами по захисту торгівельних знаків.

Однією із важливих подій навчальної поїздки і логічним завершенням важливого навчального курсу "Захист інтелектуальної власності" в контексті Угоди про асоціації Україна - ЄС стало відвідування Європейського патентного відомства та Інституту інновацій імені Макса Планка. Товариство наукових досліджень імені Макса Планка (нім. Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften, MPG) - мережа науково-дослідних організацій з головним представництвом в Берліні і філією управління в Мюнхені. Це Товариство включає близько 80 інститутів і науково-дослідних підрозділів.

MPG є однією з провідних і визнаних у всьому світі науково-дослідних організацій Німеччини в галузі фундаментальних наукових досліджень. Основні напрямки роботи Товариства насамперед включають природні, соціальні та психологічні науки. MPG співпрацює з університетами та освітніми структурами, проте зберігає незалежний статус. З організаційно-правової точки зору MPG є неприбутковою організацією, що функціонує в рамках приватного права як зареєстрована асоціація. Незважаючи на те, що MPG не є державною організацією, вона фінансується в основному з держбюджету.

У певному сенсі за кількістю передових досягнень і наукових досліджень статус MPG можна порівняти з діючою «Академією наук» Німеччини. Однак в Німеччині немає централізованої наукової організації, роль і обов'язки якої були б еквівалентні Українській академії наук або іншим АН в країнах пострадянського простору. Близькими за типом до MPG є такі «зонтичні» наукові організації Німеччини, як Об'єднання імені Гельмгольца (18 дослідницьких центрів), Асоціація Лейбніца (86 наукових інститутів), Товариство Фраунгофера (близько 80 інститутів, виконує в основному прикладні дослідження). Навички та знання, отримані в рамках навчальної поїздки, дієво допоможуть посилити участь громадянського суспільства у реформуванні системи захисту прав інтелектуальної власності в Україні.

Надто важливо з цього навчального проекту винести той досвід, який орієнтує кожну державу, суспільство та розуміння світових процесів та знаходження ефективних точок відліку в тих напрямках, які робитимуть нашу країну та суспільство інноваційним, правовим, демократичним та відповідальним за вибір розвитку та збереження цілісності держави.

І ще дуже важливим є висновок, що був зроблений під час цього навчання - держава відкрита суспільству, освіта дорослих - один із важливих механізмів - важливий цементуючий інструмент міцності держави. І найважливіше - НАУКА - рушійна сила інноватики та прогресу.На жаль наша НАУ ще " вберігає раданський підхід" в організації досліджень. Зустріч в інституті Макса Планка доводить -зонтичні організації можуть діяти як на міжнародному, загальнодержавному, регіональному, так і на місцевому рівні. Зазвичай мета їх створення полягає в представленні інтересів членських організацій на такому рівні, де спільні дії більш ефективні. Крім того, зонтичні організації виконують завдання накопичення інформації і розподілу завдань між собою, сприяють розвитку своїх членів, організовують навчання і консультування, проводять дослідження і аналізують середовище діяльності членів, а також цільові групи і електорат об'єднань, що сприяє розвитку інноваційної діяльності. Моя мрія - Україна має стати міцною та потужно інноваційною.

PS: ось такою нас зустрічала Польща, Німеччина. То мабуть ще багато має пройти часу, щоб все осмислити... Мої нотатки - то лише невелика рефлексія...
З повагою Лариса Мельник

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • НАДІШЛИ РІЗДВЯНОГО ЛИСТА СУСІДУ громадянська акція українських дітей

  • НА ВЕРХ