RSS 2.0

» » Міжнародний день дитячої книги
Міжнародний день дитячої книги
Категорія: Бібліотечна справа / Виставки бібліотеки ХОІППО | Автор: Zaspa | Переглядів: 224
Дата: 3-04-2023, 09:59
Міжнародний день дитячої книги Міжнародний день дитячої книги Міжнародний день дитячої книги Міжнародний день дитячої книги
Починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ) щороку 2 квітня, у день народження великого датського письменника й казкаря Ганса Крістіана Андерсена по всьому світі святкують Міжнародний день дитячої книги.
Дитячі книги - це не тільки література, коли всім смішно, кумедно або забавно, і не коли все просто і наочно, яскраво і привертає увагу, а коли за допомогою художніх образів, зрозумілих дітям, розповідається про життя, тобто в правильній дитячій літературі перед нами, перш за все, постає яскрава картина світу в різних життєвих ситуаціях.
Слід зазначити, що дитяча література з’явилась не так вже й давно. До середини 18 століття дітям доводилось читати практично те ж саме, що читали їхні батьки. Надзвичайною популярністю у ті часи користувалися книги Даніеля Дефо «Робінзон Крузо», Джонатана Свіфта «Мандри Гуллівера» і східні казки, такі як «Аладдін» чи «Алі-Баба і сорок розбійників». Виключно дитяча література з’явилася аж через століття, з появою братів Грімм. Їхні твори про Сплячу красуню та Білосніжку не могли не привернути дитячої уваги.
Проте саме Гансу Крістіану Андерсену вдалося змінити ставлення до дитячих творів, а також значно збагатити й розвинути цей вид художньої літератури. Він є автором всесвітньо відомих казок для дітей та дорослих. Серед його найвідоміших дитячих творів: «Дюймовочка», «Гидке каченя», «Принцеса на горошині» та багато інших, не менш захопливих казкових книг. Твори Андерсена перекладені більш ніж на 150 мов світу! Чимало з них стали сценаріями до мультиплікаційних фільмів та театральних вистав. Тому не дивно, що Міжнародний день дитячої книги відзначають саме в день народження цієї видатної особистості.
Нещодавно в Данії була виявлена невідома досі казка Андерсена під назвою «Сальна свічка». Рукопис був знайдений серед паперів в архіві датського міста Оденсе місцевим істориком. Фахівці підтвердили справжність роботи, яка, можливо, була написана відомим казкарем ще в шкільні роки.
Дитяча книга є однією з перший найважливіших сходинок до пізнання світу. Читаючи книгу, дитина розвиватиме мислення і уяву. Книга навчить співчувати та співпереживати, збагатить словниковий запас і дасть змогу з користю проводити час.

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • BookMooch - спільнота для обміну книжками
  • 1 червня – Міжнародний день захисту дітей
  • 1 жовтня - Міжнародний день музики

  • НА ВЕРХ