RSS 2.0

» » До 440-річчя Острозької академії. НАЗУСТРІЧ ЮВІЛЕЮ
До 440-річчя Острозької академії. НАЗУСТРІЧ ЮВІЛЕЮ
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Історія України / Управління освітою / Виховна робота | Автор: Dryzhal | Переглядів: 651
Дата: 21-10-2016, 18:56
До 440-річчя Острозької академії. НАЗУСТРІЧ ЮВІЛЕЮ До 440-річчя Острозької академії. НАЗУСТРІЧ ЮВІЛЕЮ Сивої давнини сягає корінням історія одного з найпрестижніших вищих навчальних закладів України – Острозької академії. Видатний український історик Михайло Грушевського свого часу писав про цей храм науки, моралі та любові як про «перше огнище нової освіти, нового шкільництва, нового духовного життя». Цьогоріч виповнюється 440 років з дня заснування першого вищого навчального закладу України та Східної Європи – Острозької слов’яно-греко-латинської академії (нині Національний університет «Острозька академія»). Це надзвичайно важлива подія в календарі усієї прогресивної світової спільноти. Згідно постанови Верховної Ради України від 2 лютого 2016 року № 971-VIII цю пам’ятну дату вирішено урочисто відзначити на державному рівні. Крім цього, стартував Міжнародний інтелектуальний марафон «Немає друга понад мудрість», де люди з усіх кінців світу залишають свої вислови про найдревнішу академію в Україні та Східній Європі, долучаючись до її нетлінної історії.
Дуже тривалим та тернистим був шлях назустріч 440-річчю. У далекому 1576 році «некоронований король України-Руси», «стовп православ’я» Василь-Костянтин Острозький заснував цей навчальний заклад. Фундаторкою закладу, людиною, що надавала величезні суми грошей задля розбудови академії, покращення її матеріальної бази була племінниця князя – княжна Гальшка Острозька. У стінах цього феноменального в українській історії навчального закладу навчались відомі сподвижники нашого народу: Іов Борецький, Мелетій Смотрицький, Петро Конашевич-Сагайдачний та багато інших. Із Острозькою академією також тісно пов’язана діяльність українського першодрукаря Івана Федоровича, видання «Букваря», «Хронології» Андрія Римші, Нового Завіта, першої повної слов’янської Біблії - Острозька Біблія (1581 року). Навколо навчального закладу було згуртовано колектив видатних вчених того часу, дато фініш розвитку вищої освіти в Східній Європі, утворено потужний культурно-освітній осередок. Завдяки їхній наполегливій праці в Україні значно розширився прошарок освічених людей та інтелігенції. Слід сказати про міжнародні зв’язки академії. Активно підтримувались тісні контакти з православними культурними осередками на Сході, зокрема з Константинополем та Александрією. Острозька академія мала великий вплив на розвиток педагогічної думки та організацію шкільництва в Україні: за її зразком діяли пізніші братські школи у Львові, Луцьку, Володимирі. Однак у 30-х рр. XVII ст. вона припинила своє існування. ЇЇ відсутність на освітній ниві у подальшому була відчутною, а занепад академії позначився чорною плямою на розвитку української культури.
Повернувся цей навчальний заклад із забуття відносно нещодавно. Відродження навчального закладу розпочалося із Указу Президента України від 12 квітня 1994 року. Подібно величному феніксу академія повстала із попелу, розпочала активну діяльність щодо відродження якісної української освіти, виховання національної еліти, розвитку міцної та квітучої України на сучасному етапі. У жовтні 2000 року Острозька академія отримала статус «Національного університету», а вже 23 серпня 2003 року був оприлюднений новий Указ, згідно з яким Національний університет «Острозька академія» переходив під особистий патронат Президента України. 2009 року Кабінет міністрів України надав Острозькій академії статус самоврядного, автономного дослідницького закладу (чим можуть похизуватися небагато ВНЗ України). У жовтні 2010 навчальний заклад був прийнятий асоційованим членом Європейської асоціації університетів, а 7 грудня 2014 року НаУ ОА став співзасновником Східноєвропейської мережі університетів.
Навчальний заклад проводить потужну наукову діяльність. На базі академії проходять різноманітні зустрічі, презентації, конференції, круглі столи тощо. Лише восени цього року за сприяння Інституту досліджень української діаспори НаУ ОА, факультету міжнародних відносин було проведено 2 Міжнародні конференції. Одна з них була присвячена 150-річчю від дня народження Михайла Грушевського, інша – проблемам дослідження української діаспори. Заклад відвідали поважні гості, академіки та професори із США, Німеччини, Словаччини тощо. А ще постійно публікуються фахові видання із різних напрямків науки, проводяться різноманітні сертифікатні програми та організовуються зустрічі з представниками міжнародних організацій, а студенти мають змогу прослуховувати лекції провідних науковців України та світу. Університет також відомий своїми викладачами, що користуюся заслуженим авторитетом вчених на теренах України та за кордоном, носять високі наукові та вченні звання. Серед них Ігор Пасічник, Петро Кралюк, Василь Жуковський, Алла Атаманенко, Петро Кулаковський, Віктор Атаманенко, Ярослава Бондарчук, Микола Зайцев, Володимир Трофимович, Іван Хом’як та багато інших. Свого часу в академії працював відомий український історик, доктор історичних наук, академік МСАН (США), засновник сучасної джерелознавчої наукової школи України, професор Микола Павлович Ковальський (кафедра історії університету тепер носить його ім’я). На базі НаУ ОА діє віртуальна наукова бібліотека, яка має значні зібрання книг та підручників. Багатими є фонди, колекції та архів Інституту досліджень української діаспори, який очолює віце-президент Українського Історичного Товариства, доктор історичних наук, професор Алла Атаманенко.
Прикро констатувати, але до сьогодні в Україні не було жодної тріумфальної арки. Однак, з нагоди святкування 440-річчя у ВНЗ звели першу тріумфальну арку в нашій державі. За такий невеличкий термін після свого відродження, Острозька академія вже стала п’ятиразовим рекордсменом Книги рекордів України в категорії «Масові заходи», було проведено 456-годинний марафон безперервного читання творів геніального Кобзаря українського народу Тараса Шевченка (саме тому навчальний заклад було занесено в Книгу рекордів Гіннеса у номінації «Найдовший поетичний марафон»).
Викладацький склад вишу сіє у молоді зерна добро, вічного та мудрого. Острозька академія – вищий навчальний заклад у якому традиції минулого тісного переплітаються із сучасністю, примножуються моральні чесноти, виховується нова еліта нації. Дуже потужною є структура організації студентського самоврядування та дозвілля. Багато зарубіжних гостей називають академією капмусом, порівнюючи заклад з престижними вишами Європи. За свою активну громадську діяльність, гарні показники навчання, високий рейтинг в українському освітянському просторі Острозька академія дістала назву «Українського Оксфорду». НаУ ОА відвідали багато почесних гостей. Серед них були усі президенти незалежної України, відомі діячі культури та мистецтва нашої держави, відомі політики із зарубіжжя, представники української діаспори тощо. Про університет робили репортажі відомі українські мас-медіа, зокрема це телекомпанія «Інтер», «Новий канал» тощо. Про навчальний заклад писали, пишуть, і безперечно писатимуть відомі українські та закорднонні газети, інтернет-видання. Ректор Острозької академії Ігор Демидович Пасічник носить почесне звання Героя України.
Острозька академія відзначена 27-м призом «За якість» від Міжнародного трейд-клубу лідерів торгівлі у Парижі за активний розвиток і впровадження норм європейської освіти в життя. Міністерство освіти України відзначило НаУ ОА дипломом за інноваційний розвиток освіти та сучасні педагогічні технології та Дипломом за організацію студентської науково-дослідної роботи. Цікаво зазначити, що 2014 року Острозька академія увійшла в десятку рейтингу прозорості національних університетів (Центр дослідження суспільства). Варто зауважити і те, що згідно статистики минулих років НаУ ОА посів третю сходинку серед класичних університетів України та шосту загалом у рейтингу ВНЗ України за якісним показником абітурієнтів. А дослідження та соціальні опитування багатьох українських та закордонних громадських організацій одностайно свідчать, що Острозька академія займає перше місце серед українських ВНЗ, де відсутня корупція. А викладачі академії, мають високий рівень професіоналізму, володіють декількома іноземними мовами, роблять значні внески в розвиток науки, займають активну громадську позицію.
Упродовж останніх років, зростає попит на випускників університету. Вони активно працюють у різних сферах: освіті, науці, культурі, економіці, політиці, дипломатичній службі, органах державного управління тощо. Університет співпрацює з багатьма закордонними вишами, діють програми обміну студентів, існує можливість отримати подвійний диплом, тобто не лише Острозької академії, а й провідного зарубіжного ВНЗ.
Острозька академія - це феномен світової історії. Тому ми мусимо пам’ятати, що у витоків української освіти стояла саме Острозька академія. Ми маємо шанувати неоціненний внесок, який зробили князі Острозькі, відкривши академію. А наостанок хочеться сказати, що підкорити вершину надзвичайно складно, досягнути ідеалу – практично нереально. Лише клопіткою, титанічною щоденною працею можна здобути знання, а знання – наймогутніша зброя для здійснення власних мрій та амбіцій, втілення у реальність усього раніше неможливого. Острозька академія – одне з небагатьох місць у світі, де можна отримати таку «зброю». Усі охочі можуть відвідати навчальний заклад, який втілює в собі ідеали моралі, щедрості, мудрості, милосердя, шани та пошани до українського народу, нашої держави та її історії. Vivat Аcademia!

Назар Мартинюк.

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Переможці Всеукраїнського біологічного форуму
  • Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Наша адреса:


    29013, м. Хмельницький
    вул. Проскурівського Підпілля, 139
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com

    НА ВЕРХ