RSS 2.0

» » «Флора Хмельниччини» - навчальний посібник для усіх закладів освіти нашого краю
«Флора Хмельниччини» - навчальний посібник для усіх закладів освіти нашого краю
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 436
Дата: 21-08-2018, 14:28
«Флора Хмельниччини» - навчальний посібник для усіх закладів освіти нашого краю «Флора Хмельниччини» - навчальний посібник для усіх закладів освіти нашого краю«Флора Хмельниччини» - навчальний посібник для усіх закладів освіти нашого краю«Флора Хмельниччини» - навчальний посібник для усіх закладів освіти нашого краю21 серпня, під час освітянського хакатону «Реалізація наскрізних змістових ліній Нової української школи в контексті сучасного освітнього простору», який проводився на базі Хмельницького НВК № 10 Департаментом освіти і науки міста Хмельницького з участю місцевих освітян, науковців Хмельницького та Кам’янець-Подільського імені Івана Огієнка національних університетів, представників Хмельницьких ОІППО і ОЕНЦУМ, ТзОВ «Поліграфіст» і ЗМІ, відбулася презентація нещодавно виданого авторського навчального посібника природничо-краєзнавчого змісту «Флора Хмельниччини». Захід відвідав і Хмельницький міський голова Олександр Сергійович Семчишин.
Видання приурочене 100-річчю Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, 55-річчю Хмельницького національного університету та 65-річчю Хмельницької обласної станції юннатів, нині – обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. У книзі фахово зібрано й узагальнено відомості про багатства і неповторну красу рослинного світу краю, його охорону й збереження, раціональне використання і відновлення, описано історію ботанічних досліджень в регіоні та наведено систематичний аналіз флори, охарактеризовано рідкісні й червонокнижні види і описано інвазійні види. Кожну рослину проілюстровано кольоровим фото, більшість із яких - авторські.
Цей спільний науково-освітній проект експериментального майданчика Національної академії педагогічних наук України на базі Хмельницького ОЕНЦУМ успішно реалізовано завдяки його ініціаторам і авторам - Людмилі Григорівні Любінській, доктору біологічних наук, професору, завідувачу кафедри біології та методики її викладання Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка і її сподвижниці - Лілії Степанівні Юглічек, кандидату біологічних наук, доценту кафедри екології Хмельницького національного університету, які долучали до участі у проекті педагогів та школярів закладів загальної середньої і позашкільної освіти області, імена яких є на окремих сторінках навчального посібника.
Переважну більшість непересічних авторських ілюстративних фотоматеріалів у книгу забезпечив подільський художник Микола Рябий. На її сторінках можна зустріти ще й багато окремих інформаційних цікавинок про рослини, що, безумовно сподобається юним читачам.
Науково-педагогічне рецензування навчального посібника виконали знані в Україні науковці:
- Бех Іван Дмитрович, доктор психологічних наук, академік Національної академії педагогічних наук України, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України;
- Вербицький Володимир Валентинович, доктор педагогічних наук, професор, директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України;
- Лукаш Олександр Васильович, доктор біологічних наук, професор кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка;
- Мельник Віктор Іванович, доктор біологічних наук, професор, завідувач відділу природної флори Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка Національної академії наук України.
Нова навчальна книга для учнівської і студентської молоді краю отримала схвалення й рекомендацію до видання з грифом МОН України від Науково-методичної комісії з позашкільної освіти Науково-методичної ради з питань освіти МОН України і була надрукована у ТзОВ «Поліграфіст» загальним тиражом 1500 примірників.
Враховуючи потребу «Флори Хмельниччини» для навчального процесу, Хмельницька обласна рада і ОДА підтримали проект і виділили обласному ЕНЦУМ цільові кошти на оплату придбання книги та безоплатну передачу її примірників для бібліотек кожного закладу освіти області.
Хмельницькі педагоги-натуралісти завдання виконали вчасно, намагаючись забезпечити цим цікавим, змістовним і красивим навчальним посібником школярів та їх педагогів до початку навчального року, а цифровий формат книги – розміщено в електронній бібліотеці ХОІППО за посиланням: http://visnyk.hoippo.km.ua/infomain/3607-flora-hmelnichchini-navchalniy-posbnik-lyubnska-lg-yuglchek-ls.html та на сайті юннатів Хмельниччини ( див. за посиланням: http://hoencum.km.ua/?page_id=5 ).
Під час презентації авторами і видавцем книги - науковцями Л.Г. Любінською, Л.С. Юглічек та директором ТзОВ «Поліграфіст» Сергієм Федоченком, де натуралісти надрукували цілу серію книг на природничо-краєзнавчу тематику, високу оцінку їх праці й важливість видання для екологічної освіти і виховання учнівської молоді краю неодноразово підкреслювали учасники освітянського хакатону:
- Наталія Геннадіївна Міронова, доктор сільськогосподарських наук, завідувач кафедри екології Хмельницького національного університету;
- Тетяна Вікторівна Виговська, кандидат біологічних наук, доцент Хмельницького університету управління і права;
- Антоніна Василівна Парфенюк, методист біології науково-методичного центру Департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради;
- Василь Васильович Климчук, директор Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді;
- Лілія Анатоліївна Мирна, методист біології та екології Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти і ряд її колег - педагогів закладів загальної середньої та позашкільної освіти.
Загалом учасники науково-педагогічного заходу висловлювали своє захоплення книгою і слова щирої вдячності її авторам за працю на благо освіти і навчання підростаючого покоління, сподіваючись на те, що «Флора Хмельниччини», як перша із серії їх авторських книг навчального видання «Рослинний світ Хмельниччини», буде продовжена наступними цікавими, красивими й змістовними книгами, матеріали до яких нині наполегливо опрацьовують творці цього прекрасного природничо-краєзнавчого проекту.

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ.

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Флора Хмельниччини. Навчальний посібник. Любінська Л.Г., Юглічек Л.С.
  • Гуртки «Юні лісівники» у закладах освіти Хмельниччини працюватимуть за авторською програмою педагога-новатора М.А. Зведенюка
  • Науково-популярне видання натуралістів«Ліси Хмельниччини» визнане книгою 2017 року
  • КНИГА «ЛІСИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ» - КОЖНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДУ НАШОГО КРАЮ

  • НА ВЕРХ