RSS 2.0

» » Педагоги-натуралісти Красилівщини провели в Хмельницькому ОЕНЦУМ спільний регіональний педагогічний семінар-практикум
Педагоги-натуралісти Красилівщини провели в Хмельницькому ОЕНЦУМ спільний регіональний педагогічний семінар-практикум
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 324
Дата: 29-10-2018, 17:50
Педагоги-натуралісти Красилівщини провели в Хмельницькому ОЕНЦУМ спільний регіональний педагогічний семінар-практикумПедагоги-натуралісти Красилівщини провели в Хмельницькому ОЕНЦУМ спільний регіональний педагогічний семінар-практикумПедагоги-натуралісти Красилівщини провели в Хмельницькому ОЕНЦУМ спільний регіональний педагогічний семінар-практикум25 жовтня 2018 року на базі Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді відбувся регіональний педагогічний семінар-практикум «Організація та проведення масових еколого-натуралістичних заходів, дослідницько-експериментальної і природоохоронної роботи з учнівської молоддю в закладах загальної середньої освіти». Захід проводився для вчителів біології Красилівщини з метою обміну передовим педагогічним досвідом та його раціонального поширення в освітянському середовищі краю, підвищення ефективності і якості дослідницької юннатівської роботи з неповнолітніми та забезпечення умов для покращення її результативності в закладах освіти.
У семінарі-практикумі взяли участь кандидат технічних наук, доцент кафедри хімії та хімічної інженерії Хмельницького національного університету Ганзюк Алла Ярославівна, педагогічні працівники Хмельницького ОЕНЦУМ - заступник директора з навчально-виховної роботи Демчук Леся Олександрівна, методисти Зотова Олена Василівна і Демчишина Зоя Іванівна та керівник гуртків Петраш Юлія Володимирівна, вчитель хімії Хмельницького ТБЛ імені Артема Мазура Зима Наталія Володимирівна, вчитель хімії Голосківської ЗОШ І-ІІІ ст. Летичівського району Новак Володимир Олександрович, вчитель біології Староушицького ліцею Кам’янець-Подільського району Юрченко Марина Василівна, завідувач методкабінетом, методист природничих дисциплін відділу освіти Красилівської РДА Янюк Тетяна Олександрівна та вчителі біології закладів загальної середньої освіти Красилівського району.
Ганзюк А.Я. детально розповіла педагогам - учасникам семінару про вимоги до написання, структуру та оформлення наукових робіт учнів - членів Малої академії наук України, надала ряд змістовних кваліфікованих рекомендацій і порад щодо організації цього напрямку роботи з школярами, вибору тематики експериментально-дослідницьких робіт і їх індивідуального й групового виконання під керівництвом науковців, учителів і фахівців окремих галузей народного господарства, підготовки юних дослідників до конкурсів-захистів отриманих результатів своїх науково-дослідницьких робіт та їх участі в національних і міжнародних етапах ряду профільних заходів. Звернула увагу на особливості й перспективність дитячого дослідництва для майбутнього навчання учнів, усвідомленого вибору і отримання ними професії.
Зима Н.В. поділилася досвідом роботи щодо написання і створення учнівських проектів, підготовки та участі команди учнівської молоді в хімічних турнірах, Всеукраїнських еколого-натуралістичних масових заходах. Навела ряд прикладів успішної участі учнів-ліцеїстів зі своїми дослідницькими роботами в національних і міжнародних екологічних конкурсах-захистах.
Демчук Л.О. ознайомила присутніх з короткою історією та змістом діяльності ХОЕНЦУМ, організацією діяльності дитячих еколого-натуралістичних об’єднань і основними принципами їх комплектації та збереження дитячого контингенту, новими навчальними програмами юннатівських гуртків, схваленими і рекомендованими до використання відповідними комісіями Міністерства освіти і науки України та Хмельницького ОІППО, за якими нині можуть працювати керівники гуртків еколого-натуралістичного профілю.
Крім цього, вона також розповіла про співпрацю педагогічних працівників закладу з Хмельницьким ОІППО, закладами вищої освіти, державними установами, виробничими підприємствами та повідомила про її результати.
Методист Демчишина З.І. ознайомила присутніх на заході педагогів з основними напрямками організаційно-масової і методичної діяльності Хмельницького ОЕНЦУМ, завданнями Комплексного плану заходів з екологічної освіти і виховання учнівської молоді навчальних закладів Хмельницької області на 2016-2020 рр., організацією участі школярів області у Всеукраїнських і міжнародних очно-заочних масових еколого-натуралістичних заходах з учнівською молоддю МОН України та Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА, регіональних природоохоронних заходах, які оголошуються місцевими органами влади, лісівниками, аграріями й екологами області, презентувала ряд друкованих навчальних посібників й методичні розробки та електронний варіант збірки матеріалів навчально-методичного змісту, підготовлених працівниками ХОЕНЦУМ.
Янюк Т.О. зазначила, що модернізація освіти сьогодні - не просте реформування попередньої освітньої системи, а принципова зміна парадигми освітнього процесу, адже сьогодні суспільство потребує випускника, який не лише оволодіває знаннями, а й реалізує себе завдяки їм: розвиває свій творчий потенціал, виявляє свідоме ставлення до природи й суспільства. До системоутворювальних і ціннісно-орієнтованих компетенцій сьогодні відносять екологічні компетенції, що є різновидом життєвих компетенцій і ґрунтуються на транспредметних знаннях та є основою фундаменталізації освіти, котра забезпечує високий освітній рівень населення, екологізацію виробництв, вироблення жорстких екологічних стандартів, використання безвідхідних технологій і загалом набуття людиною ноосферного мислення.
Вона підкреслила, що основою екологічної компетентності є екологічні знання, які формуються під впливом екологічної інформації, та досвід практичної діяльності в довкіллі, що є власним надбанням особистості. Таку інформацію учні дістають на уроках природничих предметів, гурткових заняттях, участі в екологічних конкурсах. Екологічна компетентність, що формується в особистості з дитячих років, полягає у її здатності до ситуативної діяльності в побуті та природному оточенні, за якої набуті екологічні знання, навички, досвід і цінності актуалізуються в умінні приймати рішення, виконувати відповідні дії, нести відповідальність за прийняті рішення, усвідомлюючи їх наслідки для довкілля та гостру потребу збереження крихкої динамічної рівноваги у біосфері.
Своїми творчими напрацюваннями та власним педагогічним досвідом з напрямків екологічної освіти і виховання, проведення експериментальної, дослідницько-натуралістичної та природоохоронної роботи з учнівською молоддю поділилися знані на Хмельниччині ентузіасти юннатівської справи, педагоги-новатори - вчитель хімії Новак В.О. та вчитель біології Юрченко М.В., з якими зацікавлено спілкувались учасники заходу.
Обмінюючись досвідом проведення еколого-натуралістичної роботи зі школярами і підводячи підсумки проведення регіонального семінару-практикуму, його організатори й учасники - педагоги закладів освіти Красилівщини, модератори - завідувач методкабінетом відділу освіти Красилівської РДА Янюк Т.О. та заступник директора ХОЕНЦУМ Демчук Л.О., неодноразово наголошували на необхідності й важливості проведення такого педагогічного заходу для реалізації завдань екологічної освіти і виховання школярів у контексті національного проекту НУШ, впровадження в практику вчителів регіону передового педагогічного досвіду, інноваційних ідей та творчих напрацювань.
Сподіваємось, що цей спільний педагогічний захід красилівчан з хмельничанами сприятиме розвитку й удосконаленню системи еколого-натуралістичної роботи з учнівською молоддю в закладах освіти Красилівського району, підвищенню ефективності і якості юннатівської дослідницько-експериментальної та природоохоронної роботи школярів, спрямованої на досягнення їх всебічного розумового й фізичного розвитку і усвідомленого професійного самовизначення кожної юної особистості.

Демчук Л.О., заступник директора з НВР Хмельницького ОЕНЦУМ.



Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • У Хмельницькому ОЕНЦУМ проведено обласний семінар методистів районних відділів, міських управлінь освіти, об’єднаних територіальних громад та системи профтехосвіти
  • У Хмельницькому ОЕНЦУМ проведено обласний семінар вчителів біології опорних шкіл та керівників профільних гуртків
  • Педагогічні Оскари позашкільників України здобули педагоги-натуралісти Хмельницького ОЕНЦУМ
  • НАТУРАЛІСТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ ДБАЮТЬ ПРО РОЗВИТОК У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ДИТЯЧОГО ДОСЛІДНИЦТВА ЮННАТІВСЬКИМИ ФОРМАМИ РОБОТИ

  • НА ВЕРХ