RSS 2.0

» » Сьогодні бібліотека – центр відкриття, творчості, дослідження
Сьогодні бібліотека – центр відкриття, творчості, дослідження
Категорія: Публікація сайту / Бібліотечна справа | Автор: Zaspa | Переглядів: 433
Дата: 12-11-2019, 08:48
Сьогодні бібліотека – центр відкриття, творчості, дослідження Протягом жовтня 2019 року в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек проведено Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня» в Кам’янець – Подільському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою Хмельницької області
Бібліотекарі спільно з педагогічним колективом провели змістовну роботу щодо організації в рамках Всеукраїнського місячника заходів, що сприяли задоволенню та розвитку інформаційних потреб і запитів користувачів, розширенню кола їх пізнавальних інтересів, забезпеченню дозвілля читачів, розвиток творчих обдарувань дитини, надання їй можливості проявляти свої нахили і здібності. Своїм пріоритетним завданням бібліотекарі Ползюкова М.М. і Бойко Г.В. вважали залучення нових користувачів до бібліотеки, її рекламування, створення позитивного іміджу.
Сьогодні бібліотека – центр відкриття, творчості, дослідження.
Рекламне оголошення, що розмістили на інформаційному стенді ліцею, виставковій вітрині читальної зали, сповістило про проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом «Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня» з 1 жовтня 2019 р. Також поруч розмістили місячний план заходів.
2 жовтня проводилось смайл-опитування «Якої бібліотеки потребують читачі?»
Більшість респондентів написали, що бібліотека ліцею відповідає їх очікуванням, тут постійно багато відвідувачів. Приємно було читати, що наша бібліотека – затишна і привітна, чудова та цікава, охайна, з великим вибором книжок. Головне, про що ми дізнались, аналізуючи опитувальні листи, що ліцеїсти мають намір частіше нас відвідувати.
Бібліотека ліцею постійно проводить презентації нових книжкових надходжень. Виставка-парад «Книжки, що здатні змінити світогляд», що експонувалася протягом першого тижня місячника, мала на меті знайомство з сучасною літературою, залучення ліцеїстів до читання, надавала можливість думати, аналізувати, отримувати достовірну інформацію.
4 жовтня в будинку культури «Розмай» відбулися урочистості, присвячені Дню працівників освіти. Робота бібліотекарів ліцею була відмічена керівництвом. Бойко Г.В. нагороджена грамотою за багаторічну сумлінну і плідну працю на освітянській ниві, вагомий особистий внесок у справу навчання і виховання підростаючого покоління, Ползюковій М.М. оголошено подяку.
Ліцеїсти дарували радість, творчість, натхнення своїм наставникам. Виступи танцювального гуртку «Мрія» (художній керівник Г.Рябокляч), вокального гурту «Козацька слава» (художній керівник П.Колендзян), духового оркестру ліцею, сольних пісенних номерів супроводжувалися щирими аплодисментами глядачів.
До Дня працівників освіти в читальній залі бібліотеки експонувалася книжкова виставка «Виховання. Навчання. Освіта». Увага відвідувачів акцентувалася на обранні майбутньої професії, кроків до здійснення військової мрії. На виставкових полицях можна було ознайомитися з рекламними матеріалами вищих військових навчальних закладів. Така інформація постійно користується попитом серед ліцеїстів. Біля виставки проводилися обміни думками, виникали дискусії, обговорення.
З 5 жовтня у циклі «Літературна вітальня запрошує» користувачі бібліотеки мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою-персоналією «Богдан-Ігор Антонич: Український «образ світу», що була оформлена до 110-річчя від дня народження (1909-1937) українського поета, прозаїка, перекладача.
07.10.2019 р. у ліцеї традиційно пройшов конкурс читців «Я відкриваю світ звучанням слова…». Конкурс зібрав кращих декламаторів у змаганні за призові місця. Метою заходу стала популяризація художніх творів українських письменників і поетів, розкриття краси українського слова, залучення молоді до літературного надбання українського народу. У виконанні ліцеїстів звучали твори Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Ігоря Калиниченка та інших авторів – справжніх майстрів поетичного слова.
Окрасою конкурсу стала книжкова виставка – презентація творів українських поетів «Поезія – це завжди неповторність…»
9 жовтня 2019 р. вчитель української мови та літератури О.С. Колендзян провела філологічний практикум «Вивчаємо новий правопис – оновлюємо рідну школу». Відбулася презентація стенду нового українського правопису.
У циклі «Формування інформаційної культури користувачів, бережливого ставлення до книги» з ліцеїстами 9-Г класу проведено коучинг «Бути читачем». Метою проведення заходу було ознайомлення учнів з інформаційними можливостями бібліотеки, розвиток навичок і умінь самостійної роботи з книгою, формування знань про загальнодоступні джерела інформації, бажання самостійно орієнтуватися в книжковому просторі.
Ліцеїсти пригадали елементи конструкції книги, ознайомилися з її структурою. Виконуючи практичні вправи, вчилися обирати книгу за анотацією, працювали з довідковим апаратом книг. Ставка була зроблена на реалізацію потенціалу самого учня.
Для презентації матеріалу бібліотекар Ползюкова М.М. обрала подарункове видання поеми Шота Руставелі «Витязь у тигровій шкурі» у перекладі українською мовою М.П.Бажана. 9 жовтня 2019 р. відзначали 115-річчя від дня народження Миколи Бажана (1904-1983) – українського поета, людини енциклопедичних знань, прекрасного перекладача, громадського діяча, який народився в м. Кам’янці-Подільському.
Ліцеїсти відчували себе справжніми досвідченими читачами, обираючи та презентуючи книжки. Всі обміни думками відбувалися в формі вільного мікрофона. Атмосфера довіри, розкутості, свободи висловлення думки створила умови для сприйняття інформації, підвищила самооцінку.
Для з’ясування результативності проведеного коучингу бібліотекар Ползюкова М.М. провела вікторину «Хто перший?»
10-11 жовтня 2019 р. всі заходи були спрямовані на виховання справжнього українського патріота та присвячені святкуванню Дня захисника України. Колектив ліцею вважає пріоритетним напрям національно-патріотичного виховання, формування ціннісного і шанобливого ставлення особистості до українського народу, його культури, утвердження гуманістичної моральності.
10.10.2019р. у бібліотеці проведено День бібліографії.
Бібліотекар Бойко Г.В. підготувала бібліографічний огляд «Сторінки славетної історії українського козацтва». На полицях тематичної книжкової виставки «Запорозька Січ – скарбниця військового мистецтва українського козацтва» були представлені видання, що перенесли читачів у часи величної козацької доби. Протягом дня бібліотекар Бойко Г.В. знайомила читачів з літературою, на сторінках якої йшлося про становлення, розвиток та загибель Козацької української держави.
Бібліотекар Ползюкова М.М. провела інформаційні хвилинки в бібліотеці «Українська Повстанська Армія». Тематична книжкова виставка «Ой у лузі червона калина…» була присвячена героїчним сторінкам історії УПА – єдиного військового формування, що вело збройну боротьбу з третім Рейхом, СРСР та польською Армією Крайовою за незалежність Української держави, яку було проголошено Актом відновлення Української держави 30 червня 1941 року Українськими Національними Зборами.
11 жовтня 2019 р. пройшли зустрічі з захисниками України – учасника АТО – ООС.
Ліцеїсти мали можливість долучитися до живої історії сьогодення. Живі свідки подій на Сході України майор Паламарчук О.О., лейтенант Лобода М.М., старшина Мельник С.М., майор Романович А.В., молодший лейтенант Гончарук Д.В. розповідали ліцеїстам про реальну картину бойових дій, у яких безпосередньо брали участь, продемонстрували фото- та відеоматеріали. Ліцеїсти отримали відповіді на питання, які їх цікавлять та думку очевидців подій щодо ситуації в Україні та майбутнього нашої держави.
У бібліотеці експонувалася інформаційно-ілюстративна виставка «Патріоти України на захисті держави».
Стало традицією проведення бібліотекарем Ползюковою М.М. патріотичних хвилинок. У цьому році інформація була підготовлена на основі матеріалів Еспресо. ТV «10 фактів про День захисника України» (Джерело: Юрій Корогородський. Еспресо.TV ). Ці бесіди постійно переростають у дискусії, де кожен має можливість висловити свою точку зору. Але головне, що стверджують всі наші хлопці – це свято мужності, героїзму, жертовності захисників незалежності та територіальної цілісності України. В цей день ми згадуємо випускників ліцею – офіцерів Збройних Сил України, які віддали своє молоде життя, - Дана Колісника, Сергія Саліпу, Романа Наглюка, Андрія Кухаря, Євгена Сарнавського.
16 жовтня 2019 р. для учнів 9-х класів пройшов відкритий виховний захід «Козацтво – унікальний і легендарний феномен патріотизму українського народу», який був підготований і проведений під загальним керівництвом вихователя Поліщука О.В.
Під час заходу ліцеїсти мали змогу почути про те, звідки взялося слово «Козак», організацію побуту, але, найголовніше, про найвищий ступень любові до Батьківщини. Учні 9-Б класу майстерно розіграли сценку «Як ставали козаками».
Одяг і зброя козаків, відношення до жінок, розподіл влади, дисципліна та суд на Січі, військова майстерність, відомі битви козацтва – все це основні теми бесіди., яка була проведена самими учнями та офіцером-вихователем Поліщуком О.В.
У проведенні заходу активно допомагали учитель української мови і літератури Шинальська І.І. та педагог-організатор Войчишена В.Л., яка підготувала і вела цікаву історичну вікторину. Інформаційним забезпеченням заходу стала тематична книжкова виставка «Запорозька Січ – скарбниця військового мистецтва українського козацтва», підготовлена бібліотекарем Ползюковою М.М.
Загалом, захід пройшов цікаво, не ординарно, захопливо.
Достойними свого народу будьте,
Державу нову вам будувати,
Козацьку славу не забудьте,
Бажаємо вам міцно булаву тримати!
Такий поетичний наказ отримали майбутні захисники України від своїх предків-козаків.
16 жовтня 2019 р. у циклі «Формування інформаційної культури користувачів, бережливого ставлення до книги» з ліцеїстами 10-Д класу проведено коучинг «Ази читацької майстерності». Майлз Дауні стверджує , що коучинг — це мистецтво сприяти підвищенню результативності, навчанню й розвитку іншої людини.
Метою заходу було ознайомлення ліцеїстів з інформаційними можливостями бібліотеки, повторення знань про елементи книги, її структуру, конструкцію, розвиток навичок, умінь самостійної роботи з інформаційними джерелами, уміння правильно оцінити одержані відомості, використати їх, зберегти, переробити до своїх потреб.
Практичні вправи були пов’язані з визначенням зовнішніх і внутрішніх елементів книги, складових апарату книги та практичного застосування отриманих знань. Робота в групах проводилась весело, креативно, творчо. Цікаву інформацію отримували ліцеїсти, користуючись виставкою «Скарби книжкової полиці».
Бібліотекарі приділили увагу методам самостійної роботи з книгою.
Цікавими були підсумки вікторини «Знайко», які довели істину, що якщо працювати креативно, без примусу, результатом буде задоволення, розвиток, ефективність.
Однією з маленьких «родзинок» цьогорічного місячника став Читацький паркан, який «побудували» біля дверей бібліотеки. На «штахетах» пропонувалося написати побажання, пропозиції, подяки і зауваження.
Приємно, коли ті, кому призначена твоя праця, вдячно відгукуються про неї і найбільшою пропозицією є «розширити стіни бібліотеки».
«Я люблю читати!» – фраза про яку мріють батьки, бібліотекарі, вчителі. Флешмоб об’єднав ліцеїстів 10 – Г класу, які своєю акцією намагалися привернути увагу молоді до читання та запросити у своє коло поціновувачів гарної книги.
07-25 жовтня 2019 р. проведено фотоконкурс «Перетворимо весь світ у бібліотеку!», метою якого стала популяризація серед молоді книги, читання, творчого розвитку, формування гармонійної особистості, сприяння творчій самореалізації дитини.
На фотоконкурс представлено 22 роботи, тематикою яких є зображення розумного, креативного читача, який живе в гармонії з собою і світом, усвідомлення ролі читання в житті людини, бачення бібліотеки як експериментального майданчика для учнів, імпровізація щодо бібліотеки майбутнього.
Виставку світлин розгорнули в бібліотеці, працівники якої виступили організаторами конкурсу. Переможці визначені в номінаціях «Читай як я, читай зі мною, читай краще за мене!», «Кругообіг книжок у бібліотечному просторі», «Альтернативні способи сприйняття інформації».
23 жовтня 2019 р. у циклі «Школа справжнього джентльмена» відбувся перший цьогорічний тренінг «Інформаційна гігієна. Медіаграмотність».
Метою заходу бібліотекар Ползюкова М.М. та комунікаційний координатор ВІ «Активна Громада» від Інституту Республіка Бойко Галина визначили розвиток уміння користуватися інформаційно-комунікативною технікою, успішно здобувати необхідну інформацію, свідомо її сприймати і критично тлумачити, розуміти характер контенту і послуг, відчувати реальність, сконструйовану медіа джерелами, можливість захистити себе від шкідливого або вразливого інформаційного матеріалу, формування медіа імунітету.
Основним меседжем тренінгу було: «Хочете бути поінформованими – відсіюйте фейки та пропаганду! Якісна інформація впливає на якість вашого вибору та життя».
У тренінгу взяли участь учні 10-Г класу, офіцери-вихователі, працівники ліцею. Сьогоднішнім 10-класникам по 15 років. Через три роки вони вже зможуть реалізувати своє право на виборах. Тому їх потрібно готувати уже зараз уміти відділяти правду від облуди. У програмі тренінгу, крім теоретичної частини, знайомства з ознаками фейків, проводилися цікаві ігри на усвідомлення медіа споживання, визначення неправдивих новин. Особливу зацікавленість викликала гра «Правда - неправда», де кожен із учасників розповідав про себе три новини: дві правдиві, а одну - фейкову. А інші учасники розпізнавали неправдиві повідомлення з позиції логіки, життєвого досвіду. Вправа «Зіпсований телефон» надала можливість зрозуміти, як важливо знати джерело інформації, як легко в поспіху упустити щось істотне та ввести всіх в оману. Ліцеїсти пересвідчилися, як легко з’являються плітки, фейкові новини.
На кожному столі учасників тренінгу були розташовані інформаційні вітрини «15 простих правил інформаційної гігієни», «Медіаграмотна людина», від ВІ «Активна Громада» всім роздані буклети «Обережно, фейк!».
Інформація про проведений тренінг була опублікована на шпальті часопису «Ключ».
З 24 жовтня 2019 р. в читальній залі працювала ілюстративно-документальна виставка «Пам’ять – загиблим, шана - живим», присвячена дню визволення України від фашистських загарбників (1944). Інформаційний матеріал виставкової вітрини «Україна в другій світовій війні» логічно доповнив викладки розділів книжкової виставки.
29 жовтня 2019 р. на завершення місячника був проведений День інформації «Сторінками методичної літератури». До уваги педагогів був представлений огляд науково-методичних журналів.
Для забезпечення матеріалами проведення лекторіїв у читальній залі бібліотеки готуються різні за формами тематичні виставки. До 15.10.2018 р. – дня проведення лекторіїв, були оформлені:
- книжкова тематична виставка «Законодавство, яке тебе захищає» - правовий лекторій «Я – громадянин України»;
- документальна тематична полиця «Полководці Другої світової» - лекторій «Офіцерський корпус ЗС України»;
- ілюстративна тематична викладка «Падіння моралі. Наслідки» - лекторій «Твоє життя – твій вибір».
За підсумками благодійної акції «Подаруй бібліотеці книгу» фонд бібліотеки поповнений на 38 примірників. Серед подарунків науково-популярні видання «Кримський вузол» С.Кульчицького та Л. Якубової, «Україна. Захід. Схід» А.Тичини, книжки серії «Знамениті українці», літературно-художні видання «Сонечко, моє Сонечко» та «Стан шпагату» Володимира Ткача, «Щоденник Майдану» Андрія Куркова, «Проза» Кузьми Скрябіна, «Твердиня» Макса Кідрука, військовий детектив «Позивний «Бандерас» Сергія Дзюби, «Сапери» Сергія Грідіна та інші видання, які не затримаються на полицях бібліотеки.
Загалом, місячник сприяв створенню умов для розвитку та самореалізації кожної особистості, формуванню покоління, яке здатне вчитися упродовж всього життя, розвивати цінності громадянського суспільства.


Маріна Ползюкова, бібліотекар

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня
  • Про участь бібліотеки Нетішинського НВК у Всеукраїнському місячнику шкільних бібліотек
  • Семінар-практикум шкільних бібліотекарів
  • Шкільна бібліотека – за здоровий спосіб життя
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com