RSS 2.0

» » Юннати і педагоги-натуралісти Хмельниччини: знаємо, пам’ятаємо, зберігаємо, примножуємо
Юннати і педагоги-натуралісти Хмельниччини: знаємо, пам’ятаємо, зберігаємо, примножуємо
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 1 419
Дата: 13-11-2020, 13:58
Юннати і педагоги-натуралісти Хмельниччини: знаємо, пам’ятаємо, зберігаємо, примножуємо Юннати і педагоги-натуралісти Хмельниччини: знаємо, пам’ятаємо, зберігаємо, примножуємо Юннати і педагоги-натуралісти Хмельниччини: знаємо, пам’ятаємо, зберігаємо, примножуємо Юннати і педагоги-натуралісти Хмельниччини: знаємо, пам’ятаємо, зберігаємо, примножуємо Юннати і педагоги-натуралісти Хмельниччини: знаємо, пам’ятаємо, зберігаємо, примножуємо Юннатівському руху в Україні - 95!

Юннати і педагоги-натуралісти Хмельниччини:
знаємо, пам’ятаємо, зберігаємо, примножуємо

У цьому році юннати Хмельниччини й усієї України відмічають свою знаменну ювілейну дату - 95-річчя заснування перших українських профільних державних закладів народної освіти, до яких з того часу пішли навчатись, працювати, творити і досліджувати, експериментувати і здобувати нові знання про навколишній світ діти й молодь - справжні юні натуралісти, а їх наставниками стали педагоги-ентузіасти юннатівської справи.
Ювілейна дата юннатів збігається ще й з 95-річчям державного флагмана позашкілля - Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України. З нагоди ювілею та за досягнуті успіхи у юннатівській роботі 8 закладів освіти і 79 педагогів Хмельницької області відзначені спільною Грамотою Інституту проблем виховання Національної АПН України та Національного ЕНЦУМ МОН України.
Ще десятки педагогів-натуралістів за ініціативою Хмельницького ОЕНЦУМ представлені з ОТГ і міст області до нагородження подяками, грамотами, почесними грамотами і нагрудними знаками Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА та Міністерства освіти і науки України.
Хмельницький ОЕНЦУМ і авторів його кращих навчальних видань природничо-краєзнавчого й національно-патріотичного змісту для школярів та студентів області й України Василь Григорович Кремень відзначив Почесною грамотою Національної академії педагогічних наук України.
Славна історія становлення й розвитку юннатівського руху в нашому краї тісно переплетена із започаткуванням та існуванням системи позашкільної освіти в державі, ентузіазмом поколінь подільських і поліських педагогів-натуралістів та їх відданістю улюбленій справі, з історичним, соціальним, економічним, політичним і культурним розвитком країни в цілому.
Більш детально й змістовно про юннатівські навчальні заклади нашого регіону та відомих своєю працею педагогів - ентузіастів юннатівської роботи з школярами в минулому і в сьогоднішній час можна довідатися зі спеціальної рубрики, приуроченої 95-річному ювілею, на освітянських сайтах Хмельницької області й столиці України за посиланнями:
- Юннати Хмельниччини (нарис з історії юннатівського руху Хмельницької області) - Видання друге, доповнене і перероблене за редакцією Климчука В.В. /упорядники: Холевінська М.Я., Степанець Г.І., Зотова О.В./. – Хмельницький, «Поліграфіст-2», 2011. – 160 с. іл.
- Хмельницький ОЕНЦУМ (сайт НЕНЦУМ МОН України )
- Хмельницький обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді /Інформаційний буклет/. - Хмельницький, «Поліграфіст», 2020. - 36 с.
- Юннатівському руху в Україні – 95! (ЮННАТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: Дунаєвецька станція юних натуралістів)
- Юннатівському руху в Україні – 95! (ЮННАТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: Шепетівський міський центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді)
- Еколого-натуралістичний відділ Кам’янець-Подільського міського ПНВО
- Юннатівському руху в Україні – 95! (ЮННАТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: Кам’янець-Подільський міський еколого-натуралістичний центр учнівської молоді)
- КЗ «Дитячо-юнацький центр туризму та екологічної роботи» міста Славути
- Юннатівському руху в Україні – 95! (ПЕДАГОГИ-НАТУРАЛІСТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: Федір Степанович Бацура, педагог-натураліст, ім’я якого носить одна зі шкіл Наддністрянщини)
- Юннатівському руху в Україні – 95! (ПЕДАГОГИ-НАТУРАЛІСТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: Тетяна Леонідівна Манійчук, педагог-новатор, директор Шепетівського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді)
- Юннатівському руху в Україні – 95! (ПЕДАГОГИ-НАТУРАЛІСТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: Людмила Іонівна Ткач, директор Кам’янець-Подільського МЕНЦУМ, педагог-новатор, ентузіаст юннатівського руху в Україні)
- Юннатівському руху в Україні – 95! (ПЕДАГОГИ-НАТУРАЛІСТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: Микола Андрійович Зведенюк, педагог-новатор, керівник зразкового учнівського лісництва «Пліщинське», вчитель хімії Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівського району та керівник гуртків юних лісівників Хмельницького ОЕНЦУМ на базі школи)
- Юннатівському руху в Україні – 95! (ПЕДАГОГИ-НАТУРАЛІСТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: Володимир Олександрович Новак, педагог-новатор, ентузіаст юннатівської роботи, керівник гуртка юних орнітологів ХОЕНЦУМ, вчитель біології та хімії Голосківського ліцею Меджибізької селищної ради Летичівського району)
- Юннатівському руху в Україні – 95! (ПЕДАГОГИ-НАТУРАЛІСТИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ: Лариса Афанасіївна Левко, педагог-новатор, керівник гуртка юннатів «Природа рідного краю» ХОЕНЦУМ, вчитель-методист, вчитель початкових класів Староушицького ліцею Кам’янець-Подільського району).
Значне місце в системі екологічної освіти, здобування нових цікавих знань і дослідництва, формування екологічної культури та національно-патріотичного виховання підростаючого покоління посідає Електронна бібліотека натуралістів Хмельниччини, створена спільними зусиллями хмельницьких педагогів-натуралістів із місцевими та столичними науковцями й колегами під патронатом Національної академії педагогічних наук України, яка вже стала надбанням дітей, учнівської і студентської молоді, освітян та природолюбів всієї країни.



Особливо знадобилась вона в цьому році під час організації дистанційного навчання у режимі он-лайн в період протиепідемічного карантину.
Сьогодні без особливих зусиль можна використовувати можливості інформаційно-телекомунікаційних технологій Інтернету й у різних його джерелах дізнаватись про минуле і сьогодення юннатів Хмельницького ОЕНЦУМ та Хмельниччини і їх наставників, здобутки й досягнення в еколого-натуралістичній творчості та її оцінку державною владою.

Більш детально про оцінювання здобутків праці юннатів і педагогів є на сайті обласного ЕНЦУМ у рубриці Почесні відзнаки і нагороди Хмельницького ОЕНЦУМ (грамоти, дипломи, медалі, свідоцтва, сертифікати та ін.).
Варто відзначити й те, що педколективи колишньої Кам’янець-Подільської, згодом - Хмельницької обласної станції юннатів, а з 1992 року - Хмельницького ОЕНЦУМ, юні природолюби й природознавці рідного краю під керівництвом педагогів-натуралістів вписали не одну яскраву сторінку в загальну історію юннатівського руху України, займаючи в ньому на ряді напрямків провідні позиції як в період СРСР, так і в роки незалежності нашої національної держави.
Пам’ятаючи славне юннатівське минуле, пишаючись ним, створюючи свої інновації і зберігаючи традиції попередніх поколінь, юннати й педагоги-натуралісти Хмельниччини гідно примножують їх сьогодні новими власними здобутками і досягненнями на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ.


Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Всеукраїнську ювілейну естафету «Стежками юннатівського руху» приймали юннати Хмельниччини
  • Почесними грамотами Національної АПН України відзначені хмельницькі натуралісти та автори кращих навчальних посібників
  • 95-річчя юннатівського руху в Україні

  • НА ВЕРХ