RSS 2.0

» » Зимовий облік птахів Побужжя та спостереження за ними у січні юних орнітологів Голосківського ліцею
Зимовий облік птахів Побужжя та спостереження за ними у січні юних орнітологів Голосківського ліцею
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 234
Дата: 1-02-2021, 22:52
Зимовий облік птахів Побужжя та спостереження за ними у січні юних орнітологів Голосківського ліцею Зимовий облік птахів Побужжя та спостереження за ними у січні юних орнітологів Голосківського ліцею Зимовий облік птахів Побужжя та спостереження за ними у січні юних орнітологів Голосківського ліцею Зимовий облік птахів Побужжя та спостереження за ними у січні юних орнітологів Голосківського ліцею Верхнє Побужжя. Летичівщина. Спостерігаючи за погодою і птахами та обліковуючи їх, юні голосківські орнітологи В.О.Новака зафіксували, що найбільш контрастний тиждень цьогорічної зими 17-24 січня розпочався сильними морозами, до -20 градусів Цельсія, суцільним сніговим покривом до 5 см і сонячною безвітряною погодою (мороз і сонце – красива зима), а закінчився - температурою +3 (навіть вночі), низькою суцільною хмарністю, високою вологістю і повною відсутністю снігу.
За таких умов русло Бугу на Летичівщині залишалось незамерзлим лише в селі Голоскові на ділянці потужних джерел та біля мосту поблизу села Русанівці.
Як показали спостереження в ці дні, на полях, у тих місцях, де ще у грудні тримались зграї в’юркових по кілька сотень особин, нині - одиниці птахів. Зрідка можна лише побачити поодиноких канюків звичайних чи зимняків, які полювали на мишей, або невеличкі зграйки коноплянок чи вівсянок звичайних, що перелітали з поля у село. З рідкісних видів трапився рогатий жайворонок, пролітна зграйка якою з 12 особин кочувала на захід.
А Голосківські джерела продовжували природну «операцію» з порятунку навколоводних та інших птахів. Кількість птахів тут стала ще більшою, ніж в грудні: появилась сіра чапля, (а на Бузі, ближче до Русановець, - чепури великі), крижнів зібралось до 70 особин, чирянок малих (тільки самці) - 2 (раніше - було їх 3, очевидно, одного таки зловив великий яструб), пірникіз малих - вже 7, рибалочок - 2-3, пастушок (так і тримається поблизу джерела №5), дятлів звичайних - пара, жовн сивих - 1-2, чорних дроздів - 1-2, кілька вівсянок очеретяних і звичайних, вільшанок - 2-3, волових очок - 3-4, синиць довгохвостих - до 10, снігурів - до 5 та чимало більш звичайних зимуючих видів. Продовжують тут відпочивати на вербах і, за нагоди, полювати на живність канюк звичайний (їх вже 2), яструби великий і малий. Саме взимку в таких доступних місцях юним орнітологам гуртка й Подільського орнітологічного клубу «AVES» під керівництвом В.О.Новака зручно набувати навичок розпізнавання птахів та вміло вибирати місце для спостереження.
На шкільному кутку села на годівницях ліцею і місцевих любителів птахів разом з домашньою птицею продовжує щодня годуватись до 300 польових горобців, до 100 хатніх горобців, пара сирійських дятлів, самець дятла звичайного, дятел малий, 1-3 синиці блакитні, зеленяк. Побільшало вівсянок звичайних: до 45-50, великих синиць - до 25-30, а горлиць - зменшилось до 11, оскільки великі яструби продовжують їх відловлювати. Вдалось спостерігати одночасне полювання самки і молодого великого яструба на горлиць. Заклопотані полюванням яструби не звертали уваги на юних спостерігачів, хоча літали і робили заходи на горлиць в 4-5 м від них, допоки ті не кинули у їх сторону сніжкою. Крім того, щодня прилітають полювати на горобців 1-2 малих яструби, а ці ще менш лякливі за великих яструбів.
До годівниць у шкільному парку прилітали до 30 синиць великих, до 10 горобців польових і вівсянок звичайних, кілька горобців хатніх, поодинці - синиця блакитна, гаїчка болотяна, повзик, дятел звичайний і самець зяблика. На ялинах і туях годувалось до 10 чижів, поодинокі снігурі, підкоришник.
У селі появились шпаки (понад 30 особин). Вони разом з чикотнями (їх до 150 особин) годуються у дворах, де лишився мерзлий виноград або яблука. У місця днювання на туях продовжують триматися 6 сов вухатих.
Зима минула свій екватор, про що свідчать перші спроби весняних пісень синиці великої, повзика і шлюбний «дріб» дятла сирійського.
Цікаво, що ж нового й цікавого принесе цьогорічний лютий допитливим юним орнітологам Подільського орнітологічного клубу «АVES»?…

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ.


Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Зимуючим птахам Поділля - годівниці та дитяча турбота
  • День натураліста юних орнітологів Подільського орнітологічного клубу «Авес»
  • Староушицькі юннати і школярі рятують зимуючих лебедів
  • МЕНЮ сайту

    Головна сторінка
    Акція "Маки пам'яті"
    Електронна версія "Майбуття"
    Журнал "Педагогічний вісник"
    Нам повідомляють
    Інформаційні повідомлення
    Вчимося жити разом (ВЖР)
    Творча скарбничка
    Науково-методичні праці працівників ХОІППО
    Бібліотечна справа
    Виставки бібліотеки ХОІППО
    Літні мовні табори
    Англійська мова
    Німецька мова
    Польська мова
    Астрономія
    Біологія
    Всесвітня історія
    Географія
    Дошкільна освіта
    Екологія
    Економіка
    Етика
    Інформатика (програмування) та ІКТ
    Історія України
    Креслення
    Математика
    Художньо-естетична освіта
    Здоров'язберігаючі технології
    Початкова освіта (1-4 кл)
    Правознавство
    Природознавство
    Психологія
    Педагогіка
    Російська мова
    Світова література
    Трудове навчання
    Українська мова та література
    Фізика
    Фізична культура
    Французька мова
    Хімія
    Художня культура
    Управління освітою
    Виховна робота
    Інклюзивна освіта, ПМПК (індивідуальне навчання)
    Тарас Шевченко - 200!

    Для збільшення розміру тексту натисніть одночасно кнопки "CTRL" та "+" на клавіатурі


    Панель керування

    Логін
    Пароль

    Календар

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Голосування


    Теги

    Наша адреса:


    29027, м. Хмельницький
    вул. Озерна, 14,
    каб 101 (1 поврех)
    E-mail:
    hoippo@ukr.net
    visnykhm@i.ua
    majbuttya@gmail.com