RSS 2.0

» » Козацькі пригоди, або Як козаки хотинською фортецею мандрували
Козацькі пригоди, або Як козаки хотинською фортецею мандрували
Категорія: Публікація сайту / Бібліотечна справа / Виховна робота | Автор: Zaspa | Переглядів: 111
Дата: 10-10-2023, 10:51
"Козацькому роду нема переводу!"
З нагоди відзначення Дня українського козацтва в рамках реалізації програми “Пізнай свою країну”, Місячника шкільних бібліотек “Вірю в майбутнє твоє, Україно!” та з метою організації змістовного дозвілля учнів, вихованці гуртка "Юні книголюби" учні 5-Б класу вирушили в подорож за козацькими пригодами. А саме, пройшлися маршрутом краєзнавчо-історичного квесту "Козацькі пригоди, або Як козаки хотинською фортецею мандрували".
"Терпи, козак, отаманом будеш"
На їхньому шляху було 8 зупинок із випробуваннями. Після виконання кожного із завдань, юні мандрівники отримували слова притамані рисам козаків та робили відмітки в маршрутному листі.
1 випробування "Козацька вікторина"
Відповідали на запитання козацької вікторини. Дізналися про українського полководця, православного шляхтича гербу Побуг, гетьмана реєстрового козацтва, кошового отамана Запорізької Січі, Петра Конашевича-Сагайдачного. Саме на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним козаки здобули перемогу та уклали мир з турками в ході Хотинської битви, яка відбулася у 1621 році.
2 випробування "Мудрі козаки"
Складали частини прислів'їв та приказок розв’язували ребуси та розгадували філворди. Адже, козаки дотримувалися народних традицій і цінували їх, а також вони охоче вчилися: черпали мудрість з книг й фольклору.
3 випробування "Козацькі змагання"
Козаки завжди славилися незрівнянною витривалістю, зухвалою хоробрістю і дивовижною вірністю своєму бойовому братерству. Козаки швидкі мов вітер, прудкі мов зайці! Вони завжди придумували собі різні змагання чи випробування.
На зупинці "Козацькі змагання" завданням було пройти слідами один одного, адже у бойових походах козаки ходили слід-у-слід щоб ворог-розвідник не міг дізнатися, яка кількість козаків йде на бій.
4 випробування "Справжні козачата"
«Якби у мене були козаки – я завоював би світ», – сказав французький полководець Наполеон Бонапарт. Відважні козачата розповідали легенди про мудрих запорізьких козаків, про козацькі сторожі, про таємницю козацької криниці... Адже у легендах та переказах зберігаються таємниці давніх часів.
5 випробування "Історичні місця мого краю"
Як козаки хотинською фортецею мандрували.
6 випробування "Кмітливі козаки"
Кожен козак дуже кмітливий. Він все знає, поважає традиції. Перевіряючи свою кмітливість, розшифровували “Козацькі послання” та знаходили вірні відповіді у вікторині “Рідну мову знаємо - загадки-жарти відгадаємо”.
7 випробування "Козацькі розваги"
А щоб до козаків болячки не чіплялися, вони любили танцювати Гопака! А щоб не падав бойовий дух – співати.
8 випробування "Ситий козак"
Козаки були добрими вояками, уміли постояти за себе й мали гострий язик. А ще в них була особлива любов до їжі. Козаки були чемними, поївши вони вклонялися і дякували кухареві. Виходячи з куреня, кожен клав гроші, за які кухар міг купити продукти, щоб іншим разом годувати козаків.
У конкурсі «Ситий козак» відгадували страви та давали коротку характеристику козацьким смаколикам.
"Гуртом і батька добре бити"
Юні козаки та козачки пройшли всі козацькі випробування. Дізналися, які риси притаманні справжнім козакам. Побраталися.
Тому, вивчайте історію, знайте минувшину свого краю, подорожуйте, досліджуйте, знаходьте, відкривайте...

Завідувач бібліотеки
Кам'янець-Подільського ліцею №10
Ольга ПОТАПОВА


Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Мандруємо країною Писемності та Мови
  • Козацькі пригоди, або Як козаки хотинською фортецею мандрували
  • Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек «Козацьку справу в Україні продовжують захисники віднині!»
  • Історичні місця мого краю. Стежками козацької звитяги
  • «Козацькому роду нема переводу»

  • НА ВЕРХ