RSS 2.0

» » Завершився обласний етап Всеукраїнської гри "Сокіл"-"Джура-2017"
Завершився обласний етап Всеукраїнської гри "Сокіл"-"Джура-2017"
Категорія: Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Виховна робота | Автор: Dryzhal | Переглядів: 800
Дата: 21-06-2017, 08:35
Завершився обласний етап Всеукраїнської гри "Сокіл"-"Джура-2017" Завершився обласний етап Всеукраїнської гри "Сокіл"-"Джура-2017" Завершився обласний етап Всеукраїнської гри "Сокіл"-"Джура-2017" Завершився обласний етап Всеукраїнської гри "Сокіл"-"Джура-2017" Завершився обласний етап Всеукраїнської гри "Сокіл"-"Джура-2017"У мальовничому селі Самчики Старокостянтинівського району завершився обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура"). Організатори гри – Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді під керівництвом Департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації та активній підтримці управління молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації – подбали про високий рівень підготовки заходу.
Учасники "Джури" – 27 роїв з 12 районів, 9 ОТГ та 6 міст області – таборувались з 12 по 16 червня поблизу історико-культурного заповідника "Самчики". На урочистому відкритті гри перед юними джурами виступили: заступник голови Хмельницької обласної ради Валерій Лєсков, голова Всеукраїнського штабу гри "Джура", спеціаліст відділу патріотичного виховання Міністерства освіти і науки України Анатолій Грива, директор Департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації Олег Фасоля, начальник управління молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації Володимир Клімов, начальник відділу ювенальної превенції УПД Головного управління поліції в Хмельницькій області Сергій Цимбалюк. Подарунком усім стали пісні у виконанні юного волонтера зі Старокостянтинова, представника громадської організації Мистецька сотня «Гайдамаки», учасника талант-шоу «Україна має талант!» Артема Харченка. На відкритті були також присутні ректор Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Віктор Берека, директор історико-культурного заповідника "Самчики" Богдан Пажимський, представники численних громадських організацій.
З показовими виступами перед юними джурами виступили учасники дитячої студії при Державному академічному ансамблі пісні і танцю "Козаки Поділля", а також працівники кінологічного центру та спецпідрозділу роти поліції особливого призначення Головного управління національної поліції в Хмельницькій області.
Програма гри, різноманітна і насичена, складалася з видів змагань та конкурсів військово-спортивного, туристсько-краєзнавчого та культурно-просвітницького спрямування: "Впоряд" (стройова підготовка), "Стрільба" (з пневматичної гвинтівки), "Неповне розбирання та збирання автомату АК-74", "Смуга перешкод" – подолання перешкод на пересіченій місцевості, "Теренова гра" – тактична гра на місцевості із елементами топографії та орієнтування, "Рятівник" – змагання з надання першої долікарської допомоги, "Квест: Випробування джури" – комплексна командна інтелектуально-екстремальна гра, призначена для активізації знань, умінь та набуття комунікативних звичок в екстремальних умовах. А ще конкурси – "Відун" (на знання історії України, доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України), "Бівак" з оцінюванням таборування, "Ватра" (творчо-мистецьке представлення рою), конкурс презентацій звітів про виконання завдання відповідно ідейних принципів лицарства "Служити Богові, Батьківщині, ближнім" під гаслом "Добре діло".
У перервах між змаганнями та конкурсами проводились тематичні виховні та пізнавальні бесіди, майстер-класи і збірки та вишкіл роїв. Майстер-класи проводились за темами: "Матеріальна частина автомата Калашнікова та пістолета Макарова", "Тактична медицина", "Прийоми самооборони", "Топографія", "Дії тактичних груп".
Координатор з розвитку в Хмельницькій області Національної скаутської організації України "Пласт" Віктор Годний провів з учасниками гри. комплексне заняття з практичного патріотизму, а також ігри за пластовою методикою.
На другий день гри на Козацькому колі вперше було організоване дитяче самоврядування в таборі – обрані похідний отаман – Ребрик Дмитро (рій "Полонська сотня") і писар – Кондратюк Микита (рій "Нетішинські джури"). На кожну добу обиралися чергові рої і хорунжі.
Всі види та конкурси були командні. Але у конкурсах "Стрільба" та "Неповне розбирання та збирання автомату АК-74" визначалися особисті результати. Найкращі особисті результати у "Стрільбі" показали Катерина Плясецька (рій "Сокіл", Ярмолинецький р-н) та Владислав Коваль (рій "Подільські джури", м. Кам’янець-Подільський). Вони розділили 1 місце. Третій результат показали – Анастасія Собко (рій "Косаки", Деражнянський р-н), Інна Юрчук та Тарас Корольчук – обоє з рою "Литаври" Білогірського району. У командному заліку конкурсу трійка кращих була такою: "Косаки" з Деражнянського р-ну, рій "Сокіл" з Ярмолинецького р-ну та рій "Подільські джури" з м. Кам’янця-Подільського. У конкурсі збирання-розбирання автомата АК-74 найкращі результати показали: 1і 2 місця посіли представники рою "Нетішинські джури" Родіон Новза-Федюк і Богдан Потанін, 3 місце – у представника рою "Чорні вершники" (Красилівський р-н) – Тараса Чернятинського.
Виконання прийомів муштрового впоряду у складі рою оцінювалося у військово-спортивному виді "Впоряд". Найкраще із завданнями впорався рій "Подільські джури" Кам’янця-Подільського. Друге і третє місця – у роїв "Несамовиті орли" з м. Шепетівки та "Сокіл" з Ярмолинецького р-ну.
Цікаво пройшла "Теренова гра", яка традиційно є одним з найулюбленішим видом змагань. За жеребкуванням рої діляться на 2 сотні – "синіх" і "малинових". Основні завдання для кожної сотні такі: облаштувати табір в лісі, встановити прапор відповідного кольору (синій або малиновий), визначити серед гравців своєї сотні розвідників, захисників та тих, хто буде у засідці, знайти по карті табір "противника" і спробувати захопити їх прапор. У цій грі перемогли "малинові". Після гри один із учасників поділився враженнями: "Теренова гра наближена до реальних подій, дозволила відчути напруженість, відповідальність, згуртованість, командна робота".
Цікаво пройшов вид гри "Квест: Випробування джури", який складався із 8 заданих пунктів – об’єктів, що розташовані на території музею-маєтку Самчики. Перед квестом для учасників були проведенні докладні екскурсії, на основі яких і були складені завдання "Квесту". Всі об’єкти були зашифровані у віршах. Найкраще і найшвидше впоралися із завданнями – "Подільські джури" (м. Кам’янець-Подільський), "Сокіл" (Ярмолинецький р-н) та "Полонська сотня" (Полонська ОТГ).
Смугу перешкод на пересіченій місцевості швидко і з найменшими штрафами подолав і виборов перше місце рій "Полонська сотня" (Полонська ОТГ). Друге і третє місця посіли рої "Подільські орли" з Хмельницького р-ну і "Нетішинські джури" (м. Нетішин).
У конкурсі "Ватра" оцінювалось творчо-мистецьке представлення рою, метою якого було висвітлення виховних козацьких традицій, обрядів, забав, бойового мистецтва та ін. Рой "Характерники" з Волочиської ОТГ був визнаний кращим. Друге місця у цьому конкурсі – у "Подільських джур" (м. Кам’янець-Подільський), третіми стали "Косаки" (Деражнянський р-н).
Найкраще звіти про завдання відповідно ідейних принципів лицарства "Добре діло" презентували рої "Косаки" (Деражнянський р-н), "Сокіл" (Ярмолинецький р-н) та "Козак.UA" (Шепетівський р-н).
В інтелектуальній вікторині "Відун", що включала питання з історії України та доби козаччини переможцем став рій "Чорні вершники" (Красилівський р-н), друге і третє місця посіли "Характерники" (Старосинявський р-н) і "Шахівські сердюки" (м. Старокостянтинів).
Швидко промайнули 5 днів джурівського таборування. На урочистому закритті переможцям, призерам та активним учасникам козацької гри вручалися Кубки, дипломи та грамоти. Завершилася гра видовищним флешмобом – учасники вишикувалися, склавши слово "ДЖУРА".
Як написав у своїй анкеті джуровець з рою "Січовики" (м. Хмельницький): "На мою думку, ця гра має велике значення для молоді. По-перше, це загартовує характер та пробуджує дух патріотизму. По-друге, для молоді в Україні дуже важливо бути готовими до різних умов життя. Також "Джура" привертає увагу до історії України, звичаїв та традицій. Ця гра є підготовкою молоді до життєвих ситуацій та забезпечує важливим досвідом, відкриває нові здібності, об’єднує та навчає роботі в команді".

За матеріалами ХОЦТКУМ

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • «НЕТІШИНСЬКІ ДЖУРИ» – ПЕРЕМОЖЦІ МІСЬКОГО ЕТАПУ ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНОЇ ГРИ «СОКІЛ» («ДЖУРА»)
  • На старті військово-патріотична гра «Сокіл-Джура»
  • Відкритий районний етап військово-патріотичної гри «Сокіл»(«Джура»)
  • Відкритий районний етап військово-патріотичної гри «Сокіл»(«Джура»)

  • НА ВЕРХ