RSS 2.0

» » «Вчимося бути справжніми українцями»
«Вчимося бути справжніми українцями»
Категорія: Публікація сайту / Творча скарбничка / Виховна робота | Автор: Dryzhal | Переглядів: 719
Дата: 22-12-2015, 10:40
 «Вчимося бути справжніми українцями»  «Вчимося бути справжніми українцями»  «Вчимося бути справжніми українцями»
Тренінг
Ліги туристів та краєзнавців
«Вчимося бути справжніми українцями»
Мета:
- формувати лідерські якості, активну громадянську позицію, поглиблювати знання про Україну;
- розвивати свої індивідуальні особливості, навички оволодіння аудиторією, прагнення бути свідомими громадянами, патріотами своєї держави;
- виховувати свідоме ставлення до обов’язків людини, громадянина, бажання своєю працею розбудувати державу, гордитися своєю Батьківщиною.
Хід проведення
Вступ. Введення.
Учасники сідають в коло.
Вступне слово тренера. Я рада вітати всіх присутніх. Сьогодні ми з вами поведемо мову про найдорожче серцю кожної людини… Тому хочу розпочати нашу розмову поезією Василя Симоненка:
Задивляюсь у твої зіниці,
Голубі й тривожні, ніби рань.
Крешуть з них червоні блискавий
Революцій, бунтів і повстань.
Україно! Ти для мене диво!
І нехай пливе за роком рік,
Буду, мамо горда і вродлива,
З тебе чудуватися повік…
Ради тебе перли в душі сію,
Ради тебе мислю і творю.
Хай мовчать Америки й Росії,
Коли я з тобою говорю.
Одійдіте, недруги лукаві!
Друзі! Зачекайте на путі!
Маю я святе синівське право
З матір’ю побуть на самоті.
Рідко, нене, згадую про тебе,
Дні занадто куці та малі.
Ще не всі чорти втекли на небо,
Ходить їх до біса по землі.
Бачиш, з ними щогодини б’юся,
Чуєш – битви споконвічний грюк!
Як же я без друзів обійдуся,
Без лобів їх, без очей і рук?
Україно, ти моя молитва!
Ти моя розпука вікова…
Гримотить над світом люта битва
За твоє життя, твої права.
Хай палають хмари бурякові,
Хай сичать образи – все одно
Я проллюся крапелькою крові
На твоє священне знамено.
Оголошується тема і мета тренінгу.
- Отже, наш тренінг «Вчимося бути справжніми українцями», присвячений Україні, нашому сьогоденню. Наша країна прагне стати зразком демократії, соціальної справедливості та правових гарантій. Такою вона не може стати сама по собі, такою її можуть зробити тільки її громадяни. То якими повинні бути громадяни України? Що зробити, щоб Україна зайняла належне місце серед найкращих країн Європи? Ну що, розпочнемо?
Вправа-гра «Знайомство. Хто я?»
Гра, що дозволяє презентувати себе як особистість, свої індивідуальні особливості, не забуваючи про якості громадянина. Вихованці записують на папірцях десять відповідей на запитання: «Хто я?». Потім за бажання зачитують власні характеристики.
Вправа «Оратор»
Мета: розвинути навички володіння аудиторією і збагатити словниковий запас.
Ведучий пропонує заготовлені на папірцях теми учасникам: «Риси українця», «Визначні постаті українців», «Національна символіка України», «Літературна спадщина України», «Українські національні інструменти», «Олімпійські Чемпіони України». Вихованці по черзі витягують теми, протягом 1 хв. без підготовки розвивають їх. По закінченні відбувається обговорення: чи легко було говорити експромтом і чому; чиї промови були переконливішими, зрозумілішими; для чого лідеру потрібно швидко і правильно орієнтуватися в ситуаціях і добирати правильно слова.
Вправа «Держава моєї мрії».
Мета: розвивати прагнення бути свідомим громадянином, творчо підходити до вирішення завдань, розвивати вміння бачити пріорітети демократичної держави.
Обладнання: ватмани, маркери, глянцеві журнали, шматочки тканини, клей, ножиці.
Хід вправи.
Формування груп відбувається за допомогою цукерок різних кольорів або різних виробників (наприклад: «Ромашка» «Світоч» і «Ромашка» «Рошен»).
- Кожен з вас не раз у мріях уявляв державу, країну у якій би хотів жити. Завдання для вас – це створення моделі держави, у якій ви б хотіли жити. Перед вами ватмани, маркери, журнали… Ви можете зробити у вигляді колажу, щось домалювати, але головне – щоб ми вам повірили, що саме ваша модель держави – найкраща тому, що в ній … (а далі ви перераховуєте переваги своєї країни мрій. У вашій країні може бути свій прапор, герб…, Конституція і т. д.). – 10 хвилин ( звучить пісня «Діти України»).
Представлення моделей (до 5 хвилин на групу).
Вправа «Паркан ідей»
Призначена для розробки пропозицій щодо можливих сфер застосування лідерських здібностей у повсякденному житті та навчанні.
Інструкція. Вам пропонуються кольорові папірці, на яких треба написати, де можна застосувати ваші лідерські здібності. У яких сферах ви хотіли б їх проявити. Наприклад, це може бути організація свята, акції, проведення змагань, заняття замість керівника гуртка чи разом із ним, видання інформаційного бюлетеня на актуальну тематику в позашкільному закладі тощо. Пропозиції клеяться на «Паркан ідей», озвучуються і передаються Голові Ліги туристів та краєзнавців для подальшого використання у роботі.
Вправа «Баласт» (Пояснення значення «баласт» - зайве, непотрібне).
На моніторі риси, які притаманні лідеру і які йому є неприйнятними:
Ініціативність, невпевненість, цілеспрямованість, байдужість, безвідповідальність, марнославство, активність, пасивність, волелюбність, наполегливість, корисливість, безкорисливість, вимогливість, неврівноваженість, рішучість, творчість, енергійність, бездіяльність.
По колу пускається аркуш паперу з назвою «Баласт». Кожен учасник має можливість записати по одній рисі особистості, що є неприйнятними для лідера. Наприкінці «Баласт» урочисто викидається у смітник.
Рефлексія очікування (5 хвилин).
Слово тренера.
- Ми відтворимо землю предків для кращої долі – ці слова і підсумовують нашу з вами роботу сьогодні, а також звучать як девіз наших майбутніх дій. Дякую всім за плідну співпрацю.
Пісня «Україна» у виконанні Голови Ліги туристів і краєзнавців
Яни Томчук

Підготувала: Федорчук Катерина Миколаївна, методист ПНЗ «Краєзнавчий центр» м.Нетішин Хмельницької області

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Ми відтворимо землю предків для кращої долі
  • Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек «Виховуємо громадянина – патріота України»

  • НА ВЕРХ