RSS 2.0

НАЗУСТРІЧ ЮВІЛЕЮ
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Управління освітою / Виховна робота | Автор: Dryzhal | Переглядів: 733
Дата: 27-02-2017, 09:06
НАЗУСТРІЧ ЮВІЛЕЮ Будинок творчості… Друга домівка для багатьох талановитих діточок, величний храм творчості, щедра нива для педагогічної роботи багатьох поколінь вчителів, які самовіддано й титанічно працювали й працюють на благо рідного міста, чудесного краю, славної держави України, виховують все нові й нові покоління гідних громадян нашої Вітчизни.
Швидко плине час, тече немов ріка… Пролетіли чудові, прекрасні, сповнені яскравими моментами, злетами, перемогами та успіхами 85 років плідної діяльності Будинку творчості школярів Полонської об’єднаної територіальної громади – одного з найкращих позашкільних навчальних закладів Хмельницької області.
Крізь дивовижне сплетіння років видніються різні етапи його становлення, згадуються його колишні очільники та педагоги, відомі випускники, веселі заняття та захопливі концерти, щоденна клопітка праця керівників гуртків та їх вихованців.
85 років – ціле життя, чудесна казка, цікава пригода. Давайте разом прогортаємо сторінки літопису історії нашого навчального закладу…
Уперше свої двері перед юними техніками й митцями уславленої у віках Полонської землі Будинок піонерів відчинив у далекому 1932 році. За дорученням РК ЛКСМУ і районного відділу народної освіти організувала роботу по відкриттю позашкільного закладу вчителька Полонської середньої школи № 1 Рима Евальдівна Стрижевська. Сповнена ентузіазму та натхнення, вона охоче взялася за цю нелегку справу. Спочатку Будинок працював на громадських засадах. Було організовано перші гуртки для шкільної молоді: кіно- і фото-любителів, драматичний і шаховий. Ними керували учні старших класів місцевих шкіл на громадських засадах. При закладі працювала невеличка бібліотека. Книги приносили діти, і самі ж їх обмінювали. При книгозбірні була читальня. Газети і журнали надавали місцеві школи із власних фондів. Кіноапарат Будинку піонерів подарував Полонський кінотеатр.
Вже з 1935 року заклад носить назву районного Будинку піонерів та фінансується з місцевого бюджету. Штат на той час складався з трьох осіб: директора – Попоха Григорія Володимировича (він згадував, що навчальний заклад носив ім'я першого секретаря обкому партії товариша Чернявського), масовика і прибиральниці. Було дано старт роботі спортивного гуртка (сформовано волейбольну команду).
У 1939 році працював старшим вожатим та директором Микола Лойко. Позашкільна установа продовжує розвиватися та сміливо крокує у майбутнє.
Воєнне лихоліття залишило відбиток в історії закладу і стало найчорнішою сторінкою його літопису. В роки війни Будинок піонерів не працював. Відновити повноцінну діяльність вдалося лише влітку 1946 року.
У 1951 році керівником гуртка авіа- і судномоделізму став вихованець Будинку піонерів Вадим Тимофійович Шуляк. Були утворені: дитячий драматичний колектив (його очолив Розенбаум Аркадій Володимирович, культпрацівник) та хоровий колектив (Розмаріна Зіма Мануїлівна, самодіяльний композитор), естрадний оркестр, акробатичний гурток, ляльковий театр. Всіма гуртками керували досвідчені керівники.
Станом на 1961 рік було організовано колектив художньої самодіяльності старших піонервожатих району спільно з працівниками Будинку культури. Великою популярністю користувалася вокальна група «Чайка» (солістами були Ю.М. Камінська та Л.П. Хитрич).
У 1967 році директором Будинку піонерів призначають Ольгу Трохимівну Ковальську, яка змінила С.А. Штерншиса, методистом – Ніну Анемподистівну Піньєвську. Вони зробили величезний внесок для організації роботи і становлення піонерського активу району. Упродовж наступних років росла та міцнішала матеріальна база навчального закладу, піднімався авторитет, удосконалювалася методична та організаційно-масова робота. При Будинку піонерів був створений штаб з туризму. Проводилися регіональні туристичні зібрання, постійно організовувались зустрічі з туристами з інших районів та областей.
З 1983 по 1989 роки очолює навчальний заклад Сергій Абрамович Палатник. Його великою заслугою є будівництва нового приміщення Будинку піонерів. До цього він знаходився в різних місцях: допоміжних будівлях міської ради, колишнього готелю (сьогодні – магазин «Каштан»), в будинку на території сьогоднішньої тепломережі.
Наступним керманичем Будинку піонерів було призначено Поведу Анатолія Михайловича – вихованця цього ж навчального закладу. Вже 1991 року Будинок піонерів було перейменовано в районний Будинок творчості школярів, а з 2002 року – у зв’язку з переведенням його на бюджет міської ради – в міський Будинок творчості школярів. Поліпшується матеріально-технічна база закладу. Міською радою було виділено кошти на придбання нових меблів, музичної апаратури, необхідного обладнання для комплексної роботи гуртків, наочних посібників, господарських товарів. Лише в 2004 році на ці потреби було виділено 135 тисяч гривень. Утворено тренінговий центр «Ровесник-ровеснику». Започатковано 16 гуртків, в яких позашкільною освітою було охоплено 461 учень, педагогічних працівників – 21. Робота закладу стає невіддільною складовою безперервної системи освіти, яка спрямована на розвиток особистості дитини, її підготовку до активної професійної й суспільної діяльності. Навчальна установа переходить в районне підпорядкування.
З 2008 року й до цього часу Будинок творчості школярів очолює креативний, досвідчений, мудрий та розсудливий управлінець, творча особистість, ініціативна та щира жінка Наталія Олександрівна Герасимчук (до цього працювала методистом цього ж навчального закладу, «Відмінник освіти України»). Посаду методиста обіймає талановитий педагог, чудова людина з вогником любові до власної справи, учитель учителів Беркута Жанна Анатоліївна (упродовж багатьох років працювала методистом районного методичного кабінету, лауреат районної педагогічної премії імені Лесі Українки, «Відмінник освіти України»). Майстри своєї праці, справедливі керівники та генератори педагогічних ідей, сучасних методів виховання, вони ведуть Будинок творчості до нових злетів та перемог, модернізують навчально-виховний процес. Гуртки Будинку творчості активно діють на базі шкіл громади та району.
За рішенням Полонської міської ради, з 2 лютого 2016 року позашкільний заклад входить до складу Полонської об’єднаної територіальної громади). За сприяння міського голови міста Полонного Франца Францовича Скримського поліпшуються матеріально-технічні умови навчання, заклад отримує нову апаратуру.
Ідуть роки, ростуть діти, сивіють голови. Але не гасне вогонь творчості і пошуку. А де він бере свій початок, що є його основою? Для багатьох колишніх й нинішніх школярів міста Полонного він натхненно запалав в Будинку творчості школярів (колись Будинку піонерів). Щороку випускаються з його стін вихованці, несуть із собою у несамовите, тернисте і складне життя бажання вчитися, творити, самовдосконалюватись.
На кожному кроці – спалахують дитячі таланти, вправні і впевнені, боязкі і сором’язливі. Але обдарованість потребує розвитку. Забезпечення умов особистісного розвитку дітей та учнівської молоді, здобуття ключових життєвих компетентностей, а також віра дітей в себе та свій талант, уміння застосувати здобуті знання та навички в майбутньому, виховання національного свідомого, всебічно розвиненого громадянина та патріота України – пріоритетні завдання роботи педагогічного колективу Будинку творчості школярів на сучасному етапі.
Учні здобувають допрофільну освіту у таких напрямках: художньо-естетичному, гуманітарному, науково-технічному, художньо-технічному та екологічному.
Упродовж багатьох років вихованці Будинку творчості школярів Полонської ОТГ перемагають у різноманітних конкурсах різних рівнів, беруть участь в культурно-мистецьких проектах та заходах міста, громади, області, активно висвітлюють свою діяльність на сторінках ЗМІ та ресурсах Інтернету, пропагують рідне слово та пісню.
Велика, згуртована, дружня та творча родина педагогічного колективу навчального закладу йде у ногу з часом.
Методист Будинку творчості школярів по роботі з дитячо-юнацькими об’єднаннями Наталія Михальська є відповідальним секретарем Полонської філії МАН. Соціально-психологічний супровід обдарованих дітей забезпечує практичний психолог Алєксандрова Євгенія. Під керівництвом Карнафеля О.В. було організовано гурт «Співограй», який є багаторазовим переможцем та лауреатом Міжнародних та Всеукраїнських фестивалів. Вихованці Ковальчука О.В. активно займаються вокальною діяльністю та здобувають визнання на різноманітних конкурсах дитячої творчості. Учні гуртка «Культура мови та спілкування» (керівник Г.Л. Карнафель, «Відмінник освіти України», лауреат районної педагогічної премії імені Лесі Українки) виграють конкурси по декламуванню віршів, гуморесок, драматичних творів виразному читанні та риториці. С.А. Мельничук, керівник гуртка «Радіоелектронне конструювання», пишається своїми вихованцями, які цьогоріч одержали дипломи І ступеня на обласних змаганнях та виставках. Гімнастикою інтелекту займаються учні в гуртку «Шахи» (керівник Л.М. Ліпінський Л.М). Вже стало гарною традицією, що юні шахісти перемагають у безлічі турнірів, змаганнях та конкурсах, отримують свої перші спортивні розряди. Популярністю користується гурток – «Європейський клуб «Імідж», керівником якого є Т.В. Мельник. Олександр Федоровський, член народознавчого гуртка «Пізнаємо рідний край» (керівник Рябуха Т.М.) щорічно виборює перші місця в обласних конкурсах-змаганнях юних писанкарів. Цікавий кінофільм «Збережемо водойми рідного краю» підготували юні екологи під керівництвом С.А. Плис. Нестандартні театралізовані дійства вміло організовує досвідчений педагог О.А. Плис. Радують око вироби вихованців гуртка «Виготовлення сувенірів» (керівник Яремова А.М.).
"Духовне життя дитини повноцінне лише тоді, коли вона живе у світі гри, казки, музики, фантазії, творчості". Ці слова великого педагога Василя Сухомлинського стали девізом позашкільного закладу.

Створений як Будинок піонерів, навчальний заклад пройшов еволюційні зміни, зберіг багатопрофільність і сьогодні став сучасним позашкільним центром навчально-виховної діяльності – Будинком творчості школярів Полонської ОТГ.


Наталія Герасимчук,
директор Будинку творчості школярів Полонської ОТГ,
Назар Мартинюк,
випускник навчального закладу

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • СТЕЖИНАМИ РІДНОГО КРАЮ
  • РІЗДВЯНА КАЗКА ОЖИВА!
  • Педагогічна практика керівників гуртків
  • Природа України - очима дітей Хмельниччини

  • НА ВЕРХ