RSS 2.0

» » День української писемності та мови — у пам'ять про святого Нестора, автора першої історії України
День української писемності та мови — у пам'ять про святого Нестора, автора першої історії України
Категорія: Публікація сайту / Бібліотечна справа / Виставки бібліотеки ХОІППО / Українська мова та література / Виховна робота | Автор: Zaspa | Переглядів: 3 412
Дата: 27-10-2023, 09:59
Свято започаткували 6 листопада 1997 року. Тодішній президент України Леонід Кучма підтримав ініціативу громадських організацій та видав указ № 1241/97 "Про День української писемності та мови". До 2023 року його відзначали 9 листопада — у день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця — за юліанським календарем, за яким церква жила донедавна.
Цьогоріч, через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, Президент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ №455/2023, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня.
Нестор (1056–1114) – монах Києво-Печерської лаври. Вважається, що саме він є автором першої писемної історії України — "Повісті врем'яних літ". Вона створювалась в 11 — на початку 12 століття Нестором та іншими літописцями. Вона починається з порушення проблеми "Звідки пішла Руська земля і хто в ній найперший почав правити". Пам'ятка не збереглася до нашого часу, але існує в Лаврентіївському (1377) та Іпатіївському (Іпатському, друге десятиліття 15 ст.) списках — коли пам'ятку переписали, на той час це було своєрідне "перевидання" рукописних творів.
Доктор історичних наук Михайло Брайчевський називає Нестора одним з найбільших письменників раннього європейського середньовіччя. А з "Повістю врем'яних літ" пов’язують початок історії української літератури.
Традиційно до цього свята в Україні, та за її межами відбувається багато заходів з популяризації української мови, зокрема в культурних закладах, бібліотеках, в школах та вишах цього дня проводять серії заходів. Свято нагадує про давність української мови, яка є єдиною державною, про історію її абетки, розповідає про розвиток української писемності, та й загалом популяризує українську мову в Україні та за кордоном.
Фахівцями бібліотеки ДНПБ України імені В.О. Сухомлинського підготовлено виставку-презентацію, що присвячена одному із найстаріших мовних підручників в Україні, пам'ятці української культури ХVII ст. «Грамматіки, или Писменница языка Словенскаго (до 385-річчя з часу виходу в Кременці)».

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • День слов’янської писемності і культури
  • День української писемності та мови: вшануймо мову
  • 9 листопада – День української писемності та мови

  • НА ВЕРХ