RSS 2.0

» » Лісівники та освітяни Хмельниччини провели обласний семінар-практикум керівників учнівських лісництв
Лісівники та освітяни Хмельниччини провели обласний семінар-практикум керівників учнівських лісництв
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 645
Дата: 24-05-2018, 09:56
Лісівники та освітяни Хмельниччини провели обласний семінар-практикум керівників учнівських лісництв Лісівники та освітяни Хмельниччини провели обласний семінар-практикум керівників учнівських лісництв Лісівники та освітяни Хмельниччини провели обласний семінар-практикум керівників учнівських лісництв 22 травня 2018 року на базі учнівських лісництв Державного підприємства «Шепетівський лісове господарство» та природоохоронних об’єктів Національного природного парку «Мале Полісся» Хмельницьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства і Департаментом освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації з участю науковців Хмельницького національного університету, працівників Хмельницького ОІППО та Хмельницького ОЕНЦУМ було проведено обласний семінар-практикум керівників учнівських лісництв «Організація практичної діяльності учнівських лісництв держлісгоспами та закладами освіти».
Проведення цього важливого спільного науково-педагогічного заходу, учасниками якого стали понад 80 педагогів закладів освіти, науковців і відповідальних працівників лісогосподарських підприємств - керівників 45 учнівських лісництв області, забезпечували Хмельницький обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді (директор В.В.Климчук), Державне підприємство «Шепетівське лісове господарство» (директор В.М.Сасюк) та Національний природний парк «Мале Полісся» (А.В.Сасюк). Змістовно підготувались і гостинно зустріли учасників заходу юні лісівники Миколи Андрійовича Зведенюка, відомого серед освітян України педагога-новатора, автора навчальних книг «Живі смарагди Шепетівщини», «Ліси Хмельниччини», Програми гуртка юних лісівників для закладів освіти України, керівника зразкового учнівського лісництва «Пліщинське» Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Шепетівського району, працю якого відзначено Грамотою ВРУ «За заслуги перед українським народом» та іншими відзнаками.
Програмою семінару-практикуму було передбачено розгляд питань організації практичної діяльності учнівських лісництв і проведення з школярами навчальної та лісогосподарської роботи у форматі лісової педагогіки і профорієнтації їх на лісівничі професії, учнівської науково-дослідницької роботи на базі лісогосподарських підприємств, обмін досвідом проведення практичної лісогосподарської і лісоохоронної роботи з юними лісівниками та залучення їх до виконання дослідницько-експериментальних робіт під керівництвом науковців, педагогів і провідних фахівців лісогосподарських підприємств та участі в профільних заходах, конкурсах-захистах МАН України, ознайомлення з останніми науково-педагогічними напрацюваннями і методичними розробками для керівників учнівських лісництв, оновленим програмним забезпеченням роботи гуртків юних лісівників, опрацювання чинних нормативних документів і тематичних матеріалів навчально-методичного змісту.
Пленарна частина семінару-практикуму включала виступи доповідачів з актуальної тематики:
- Сасюк Володимир Михайлович, директор, та Заблоцький Олександр Васильович, головний лісничий ДП «Шепетівське лісове господарство», «Про вирішення лісівниками і освітянами краю завдань створення і практичної діяльності учнівських лісництв та проблем їх матеріального забезпечення. Допрофесійна підготовка майбутніх висококваліфікованих господарів лісу - основа розвитку лісівничої галузі Хмельниччини»;
- Мирна Лілія Анатоліївна, методист біології Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, «Наукове та організаційно-методичне забезпечення шкільного учнівського лісництва і гуртка юних лісівників»;
- Міронова Наталія Геннадіївна, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри екології Хмельницького національного університету, «Формування екологічної свідомості учнівської молоді в учнівських лісництвах і гуртках юних лісівників»;
- Зведенюк Микола Андрійович, керівник зразкового учнівського лісництва «Пліщинське», вчитель хімії Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівського району, «Організація навчального процесу, природничо-краєзнавчої, заповідної і науково-дослідницької роботи в зразковому учнівському лісництві «Пліщинське» та гуртках юних лісівників» з презентацією навчального кабінету лісознавства і шкільного дендропарку;
- Климчук Василь Васильович, директор Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, «Організація діяльності учнівських лісництв у контексті лісової педагогіки та підготовки лісогосподарських кадрів»;
- Сасюк Андрій Володимирович, директор Національного природного парку «Мале Полісся», «Створення дирекцією і науковими працівниками НПП «Мале Полісся» учнівських лісництв в закладах освіти та залучення юних лісівників до природознавчої, природоохоронної і науково-дослідницької роботи на території парку під керівництвом науковців у контексті лісової педагогіки». Презентація науково-педагогічної та еколого-просвітницької діяльності науковців НПП «Мале Полісся» в закладах освіти регіону;
- Бєлінська Марина Миколаївна, провідний науковий співробітник НПП «Мале Полісся», «Виконання юними лісівниками учнівського лісництва науково-дослідницької роботи на території НПП та участь у профільних конкурсах і висвітлення результатів роботи у ЗМІ». Презентація об’єктів навчальної екологічної стежки на території парку.
- Шевченко Сергій Миколайович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри екології Хмельницького національного університету, «Формування у школярів наукового світогляду про ліс як екосистему та зацікавлення їх наукою про ліс на прикладах пізнання ними нового, невідомого їм раніше й цікавого навчального матеріалу. Особливості поведінки неповнолітніх у лісі в літній період та потреба у проведенні з ними відповідної профілактично-роз’яснювальної роботи»;
- Лисюк Михайло Анатолійович, керівник учнівського лісництва «Паросток», директор Михлянської ЗОШ І-ІІІ ст. Ізяславського району, «Формування природоохоронної культури неповнолітніх в процесі проведення навчальних екскурсій та експедицій природозаповідними територіями».
- Мамчур Михайло Олексійович, керівник учнівського лісництва, директор Полянської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівського району, «Презентація діяльності учнівського лісництва та залучення юних лісівників до природоохоронної і природозаповідної справи в регіональному ландшафтному парку Мальованка».
- Круглий стіл. Обговорення лісівниками й освітянами актуальних проблем реалізації завдань лісової педагогіки та обмін досвідом роботи керівників учнівських лісництв та гуртків юних лісівників.
Також, для всіх учасників семінару-практикуму його організаторами було підготовлено в друкованому варіанті та електронному форматі (компакт-диски) і роздано ряд матеріалів науково-методичного та навчального змісту з питань організації практичної роботи учнівського лісництва і проведення навчальних занять у гуртках юних лісівників, в тому числі авторська Програма гуртка юних лісівників Зведенюка М.А., яку напередодні схвалила відповідна комісія Міністерства освіти і науки України.
Проведений науково-освітній захід в черговий раз засвідчив актуальність організації діяльності учнівських лісництв і гуртків юних лісівників, проблематику їх матеріального забезпечення та оплати праці педагогів, котрі з власної ініціативи створюють ці дитячі об’єднання й успішно працюють з ними на ентузіазмі, що не завжди отримує гідну оцінку в освітянському середовищі.
Сподіваємось, що проведений обласний семінар-практикум сприятиме вирішенню освітянським керівництвом на місцях зазначених вище проблем та стане новою знаковою віхою в історії розвитку цього напрямку юннатівської роботи на Хмельниччині.

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ.



Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Кращі керівники учнівських лісництв та лісівники Хмельниччини презентували здобутки своєї спільної діяльності у м. Києві на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Відтворимо ліси разом»
  • У Хмельницькому ОЕНЦУМ проведено обласний семінар вчителів біології опорних шкіл та керівників профільних гуртків
  • Юні лісівники Хмельниччини взяли участь у Х ювілейному Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв
  • Лісівники і освітяни Хмельниччини презентували в столиці України здобутки співпраці

  • НА ВЕРХ