RSS 2.0

» » СПОДВИЖНИК ПОДІЛЬСЬКОГО КРАЮ ОЧИМА СУЧАСНИКІВ
СПОДВИЖНИК ПОДІЛЬСЬКОГО КРАЮ ОЧИМА СУЧАСНИКІВ
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Художньо-естетична освіта / Виховна робота | Автор: Dryzhal | Переглядів: 638
Дата: 29-10-2018, 17:54
СПОДВИЖНИК ПОДІЛЬСЬКОГО КРАЮ ОЧИМА СУЧАСНИКІВПравдиво унікальним освітнім явищем є реалізація на теренах Хмельниччини обласного довготривалого творчого проекту «Митці рідного краю». Він єднає учнів, педагогів, чиновників та дослідників. В свою чергу це сприяє розвитку краєзнавчих розвідок, вивченню історії мистецтва та культури.
Про героя сьогоднішньої публікації вже розміщувалась інформація на електронному віснику ХОІППО («Митець та краєзнавець Микола Козак: штрихи до портрету» – http://visnyk.hoippo.km.ua/infomain/2117-mitec-ta-krayeznavec-mikola-kozak-shtrihi-do-portretu.html). Вважаємо, що робіт про людей талановитих, креативних, які наполегливо працюють на благо рідної землі багато не буває. Потрібно завжди віддавати належну шану їхній діяльності.
29 жовтня святкує свій день народження фотомитець, художник та краєзнавець Микола Іванович Козак. Постать сподвижника Поділля неодноразово висвітлювалась на сторінках обласної та місцевої преси, науково-популярних журналів. Важко недооцінити внесок Миколи Івановича у розвиток нашого краю. Але про все це писали раніше різні видання.
Хотілося б змалювати і представити увазі читача кілька штрихів до творчого портрету активного громадського діяча очима сучасників. Його талант захоплює та зачаровує людей, незважаючи на їхній вік, статус, освіту. Мистецькі роботи М. Козака тонко грають на струнах нашої душі та серця, залишають яскраві спогади в пам’яті.
– Річницю народження Микола Іванович Козак відзначатиме в колі рідних і близьких йому за духом людей. Не сумніваюся, багато відзначать його яскравість, самобутній талант і величезну творчу енергію. Згадають, як будучи довгий час головним художником Полонського фарфорового заводу, намагався надати більше можливостей для реалізації творчих задумів колегам, допомагав іншим знаходити і осягати свою музу. Одночасно з цим, сам багато років творив з натхненням і піднесенням, знаходячи можливість втілювати всі свої ідеї і задумки, як раніше, так і зараз. Він робить із звичайних фотографій – твори фотомистецтва. Чи не забудуть, що на велику повагу заслуговує і його громадська, просвітницька діяльність. Завдяки зусиллям М. Козака був відкритий Музей порцеляни в м. Полонне, експозицію та інформативність якого він постійно поповнює. У цей день говорять імениннику те, про що мовчать в звичайні дні. Не знаю чому? Шановний Миколо Івановичу, Ви – «візитна картка» Полонного. Ви – майстер, якому підвладне ремесло, тому належите до плеяди видатних вітчизняних художників-фарфористів. Ваша творчість пройнята щирою любов'ю до України, її історії та культури. Ви не тільки чудовий художник, але і дуже добра людина. Ніколи не бачила Вас похмурим. Не було випадку, щоб Ви не відповіли, чи не розповіли, не надали допомогу. Ви – стійкий життєлюб, ніколи не йшли легкими, второваними дорогами, а вибирали шлях, гідний справжнього Майстра. Майстра, який несе в цей світ добро і той, хто душею прекрасний. Сердечно бажаю Вам здоров'я, успіхів, невичерпного натхнення, – висловлюється Л. Карпинська-Романюк, дослідниця історії художньої кераміки.
Теплими і гарними словами про Миколу Івановича відгукується учень 10 класу Полонської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 Н. Приймак (автор статті про прекрасного митця в одній із збірок науково-методичних матеріалів «Митці рідного краю»):
– Микола Козак – гордість тисячолітньої Полонщини, людина високого гарту. Він окрилений творчим неспокоєм, завжди допомагає, дає мудру пораду. Його діяльність становить цілу епоху злету в дослідженні фарфору. А, споглядаючи його фотороботи, вкотре дивуєшся унікальному вмінню їхнього автора передати дух зображуваного, тонкі грані почуттів людей і природи.
Я, Назар Мартинюк, також зачарований творчими здібностями Миколи Івановича. Його талант щоразу відкриває щось нове, освітлює нашу буденність, робить її цікавішою. Цю людину добре знають та поважають в нашому рідному місті Полонному й далеко за його межами. Між іншим, коли я готував публікацію до ювілею Полонської дитячої художньої школи, багато гарних слів на адресу героя статті звучали з вуст директорки закладу Олени Анатоліївни Смілик. Відомо, що у дитячій художній школі М.І. Козак влаштовував персональні фотовиставки, а також передав багато корисної літератури для книгозбірні мистецької установи. Пишучи статтю про персональну виставку робіт пана Миколи, яка була представлена жителям громади в рамках святкування 1022-річниці Полонного, мені було приємно долучитись до світлих променів його творчості.
– Дослідження з історії фарфору, цікаві статті в газетах і журналах, фотографії Миколи Козака є дуже цінними матеріалами під час викладання художньо-естетичних дисциплін. На прикладі шановного Миколи Івановича можна показати для учнів любов та шану до історії Полонного, Подільського краю та України, навчити наукових підходів до дослідження історії мистецтва рідної землі. Було дуже приємно висвітлити постать цього чудового художника та громадського активіста в рамках обласного проекту «Митці рідного краю» та долучити матеріали про його життєвий і творчий шлях до краєзнавчого альманаху «Калинова Полонщина». Педагогічні працівники освітньої галузі «Мистецтво» дуже шанують і поважають яскраву постать цього діяча. Користуючись нагодою, бажаю йому всього найкращого, міцного здоров’я і подальших успіхів та натхнення, – коментує Т. Приймак, голова методичного об’єднання педагогів художньо-естетичного циклу Полонської ОТГ.
Отож, бажаємо Вам, Миколо Івановичу, жити надалі в гарному здоров’ї під покровом Богородиці та незгасимої творчості!
З роси і води Вам, імениннику!

Матеріал підготував
Н. Мартинюк

Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Презентація ІІІ випуску збірника матеріалів «Митці рідного краю»
  • МИТЕЦЬ ТА КРАЄЗНАВЕЦЬ МИКОЛА КОЗАК: ШТРИХИ ДО ПОРТРЕТУ
  • Митці рідного краю. Хмельниччина

  • НА ВЕРХ