RSS 2.0

» » ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВСЬКИХ ЛІСНИЦТВ НА БАЗІ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ І ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВСЬКИХ ЛІСНИЦТВ НА БАЗІ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ І ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
Категорія: Публікація сайту / Освітні новини з районів та міст Хмельницької обл. / Біологія / Екологія / Природознавство | Автор: Dryzhal | Переглядів: 271
Дата: 12-10-2020, 13:09
ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВСЬКИХ ЛІСНИЦТВ НА БАЗІ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ І ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВСЬКИХ ЛІСНИЦТВ НА БАЗІ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ І ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ Таку назву отримав Збірник методичних розробок і документів на допомогу керівникам та педпрацівникам закладів освіти, керівникам учнівських лісництв, гуртків юних лісівників, профільних учнівських творчих об’єднань, підготовлений до 95-річного юннатівського ювілею творчою групою хмельницьких педагогів-натуралістів, науковців, лісівників і педагогів-практиків, які мають великий досвід і непересічні здобутки безпосередньої роботи з учнівськими лісництвами та відповідні навчально-методичні напрацювання.
Враховуючи гостру потребу закладів освіти і лісогосподарських підприємств краю в методичному забезпеченні діяльності учнівських лісництв, Хмельницьким ОЕНЦУМ спільно з колегами і лісівниками підготовлено цей Збірник з метою надання допомоги педагогам-ентузіастам та покращення ефективності функціонування в закладах освіти мережі учнівських лісництв і гуртків юних лісівників.
Методичні розробки та рекомендації з питань організації діяльності учнівських лісництв Збірника, складені на основі чинних нормативних документів та інформаційно-методичних матеріалів Національного ЕНЦУМ МОН України, окремих методичних розробок, а також матеріалів попередніх років з досвіду роботи колег з Харківщини, Волині, Кіровоградщини, Черкащини, Сумщини, Рівненщини, Вінницької обласної СЮН, Житомирського, Івано-Франківського, Львівського і Хмельницького обласних еколого-натуралістичних центрів учнівської молоді та кращих учнівських лісництв закладів загальної середньої і позашкільної освіти регіону.
Особливий внесок у підготовку Збірника зроблено М.А.Зведенюком, відомим педагогом-натуралістом і новатором освітянської ниви, керівником зразкового учнівського лісництва «Пліщинське» Шепетівського лісгоспу і Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, за сумісництвом - керівником гуртків юних лісівників Хмельницького ОЕНЦУМ на базі школи. Його змістовний авторський навчально-методичний посібник на допомогу керівникам гуртків юних лісівників «Юні лісівники - майбутні господарі лісів Батьківщини», який у 2019 році було видано в Хмельницькому ТзОВ «Поліграфіст», а оцифрований варіант книги розміщено в електронній бібліотеці юннатів Хмельниччини та на сайті Національного ЕНЦУМ, може стати в нагоді як педагогам, так і лісівникам.
В Збірнику методичних рекомендацій для керівників закладів освіти, учнівських лісництв і профільних гуртків, наводяться нормативні документи, примірники документації, матеріали і поради щодо оформлення кабінетів лісу, змісту природоохоронної роботи в учнівському лісництві й охорони праці його вихованців, ведення профорієнтаційної роботи серед учнів на лісогосподарські професії, умови проведення профільних еколого-натуралістичних заходів, програми роботи гуртків юних лісівників початкового, основного та вищого рівнів, що можуть діяти у складі учнівського лісництва, раціонально й змістовно його доповнюючи, програма шкільного курсу з основ лісового господарства, тематичні розробки навчальних занять і масових заходів тощо.
Завдяки раціонально організованій діяльності учнівського лісництва його керівниками, юні лісівники проводять дослідницьку роботу з лісовими культурами за завданнями науковців, виконують лісовідновлювальні роботи, висаджують захисні лісосмуги, заліснюють береги річок, озер, схили ярів; охороняють та розселяють мурашники, приваблюють птахів, дбають про лісових звірів тощо.
Практика діяльності учнівських лісництв показала, що успішна співпраця педагогів закладів загальної середньої і позашкільної освіти та фахівців лісового господарства забезпечується через теоретичні і практичні заняття з основ лісівництва для учнів, проведення дослідницької роботи і захисти її результатів на профільних конкурсах, залучення юних лісівників до навчальних лісогосподарських робіт та організації їх змістовного дозвілля в канікулярний і оздоровчий періоди згідно з вимогами Положення про учнівське лісництво, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 30.01.2015 р. № 66.
Все це значною мірою забезпечує істотне поглиблення біологічних знань учнів, розширення дитячого наукового світогляду, розвиток естетичних почуттів, формування у неповнолітніх екологічної культури та трудових умінь і навичок, що в кінцевому результаті позитивно впливає на формування гармонійно розвинутої особистості, яка усвідомлено обирає професію і здобуває її.
Сподіваємось, що Збірник «ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВСЬКИХ ЛІСНИЦТВ НА БАЗІ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ І ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ», який за цим гіперпосиланням уже є у цифровому варіанті в Електронній бібліотеці на сайті Національного ЕНЦУМ МОН України, стане в нагоді колегам і буде корисним для розвитку мережі учнівських лісництв та покращення їх роботи.

За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ.


Поважний гостю, Ви знаходитесь на сайті як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ж зайти на сайт під своїм логіном.

Схожі новини:
  • Лісівники та освітяни Хмельниччини провели обласний семінар-практикум керівників учнівських лісництв
  • Кращі керівники учнівських лісництв та лісівники Хмельниччини презентували здобутки своєї спільної діяльності у м. Києві на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Відтворимо ліси разом»
  • Науково-практична конференція лісівників, освітян і науковців Хмельниччини
  • Юні лісівники - майбутні господарі лісів Хмельниччини

  • НА ВЕРХ